Pali olej
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: Pali olej
Najpierw zmierz Ciśnienie na cylindrach bo jeżeli tam będzie słabo to możliwe,że tam olej się przepala.
Jeżeli tam będzie dobrze jest jeszcze jedna możliwość uszczelniacze możesz sprawdzić po odpaleniu rano daj autu pochodzić z 10sekund i dodaj trochę mocniej gazu (wiem wiem tak nie powinno się robić ale jeden raz nic mu nie będzie) jeżeli pojawi się siwy dym to najprawdopodobniej uszczelniacze są do wymiany.
Jeżeli tam będzie dobrze jest jeszcze jedna możliwość uszczelniacze możesz sprawdzić po odpaleniu rano daj autu pochodzić z 10sekund i dodaj trochę mocniej gazu (wiem wiem tak nie powinno się robić ale jeden raz nic mu nie będzie) jeżeli pojawi się siwy dym to najprawdopodobniej uszczelniacze są do wymiany.
-
aha spoko dzieki jakies inne pomysly??z gory dzieki
Co do zasady uszczelniacze i/lub pierścienie to są jedyni winowajcy jeżeli nie masz wycieków. Kompresje bardzo łatwo sprawdzić więc do dzieła 

-
czy ktos wie jaka kompresje powinien miec na kazdym?
- --==maly==----
Na pewno koło 12 ale dokładniej Kostek powinien wiedzieć bo on to mierzył.
Sprawdź podaj wyniki będzie widać.
Jak by co mam mechanika,który jest w stanie zrobić wszystko w tym silniku za rozsądne pieniądze.
Pzdr
Sprawdź podaj wyniki będzie widać.
Jak by co mam mechanika,który jest w stanie zrobić wszystko w tym silniku za rozsądne pieniądze.
Pzdr
-
wszystko jest gitara tylko ja w angli siedze...bylem wlasnie w polsce zrobilem caly serwis wszystko co bylo do wymiany wymienilem wszyskie plyny oleje i po powrocie z polski dolalem 1litr oleju ziomki by mi powiedzieli ze mam gdzies wyciek zreszta ja widzialem auto od spodu wiec nie wiem sam musze to sprawdzic dzieki wielkie
Był wątek na ten temat w którym nie tylko ja podawałem swoje wyniki, poza tym wrzuciłem minimalną wartość jaką podaje TIS.--==maly==---- pisze:Na pewno koło 12 ale dokładniej Kostek powinien wiedzieć bo on to mierzył.
Nie wiem czy o tym pisałem, ale u mnie brałbym poprawkę na to że sprzęt był tani i silnik mi często uszczelkę wydmuchiwał

-
no znalazlem pisaliscie okolo 12.5 ,13 bar wiec jutro bede wiedzial ile mam zabiore sie za to dzieki a odnosnie rano ja odpalilem odczekalem 10sek.i przegazowka no jakis tam dymek byl ale ogladalem na youtobe odpalanie na zimnym i podobnie jak u mnie chyba nie wiem...
- --==maly==----
Kwestia czy to była para wodna bo było zimno czy był to zimy/niebieski dym ze spalonego oleju jeżeli to drugie to uszczelniacze są słabe.
-
Chyba to drugie...jezeli tak jest jakie koszta w czesciach i co trzeba wymienic???
- --==maly==----
Jeżeli to wina uszczelniaczy to sam koszt ich zakupu jest nikły coś koło 200zł gorzej robocizna bo trzeba zdjąć głowicę oddać do planowania 150, uszczelka około 500zł pod głowicę, wypadało by ustawić zawory jak już będzie rozebrane ok 300-400zł, ustawić rozrząd i vanosa a do tego trzeba mieć blokady i sporą wiedzę mało kto potrafi ustawić vanosa w S54 w Warszawie chcieli ode mnie za to 1200-2000zł.
W sumie około 3-4tyś powinno wyjść u odpowiednich ludzi w ASO pewnie z 10k.
Ale wtedy można też sprawdzić pierścienie itd zrobić silnik na tip top za te 5k.
W sumie około 3-4tyś powinno wyjść u odpowiednich ludzi w ASO pewnie z 10k.
Ale wtedy można też sprawdzić pierścienie itd zrobić silnik na tip top za te 5k.
-
aha spoko rozumie to koszty nie male ale silnik nowka
zobacze jakie koszta i co mniej wiecej bedzie tu...pytanie teraz co bedzie dalej jak tego juz zaraz nie bede robil???

zobacze jakie koszta i co mniej wiecej bedzie tu...pytanie teraz co bedzie dalej jak tego juz zaraz nie bede robil???
Może nic się nie stanie, a może się coś popsuje/mocno wytrze i koszty się zwiększą.doberman M3 pisze:pytanie teraz co bedzie dalej jak tego juz zaraz nie bede robil???
-
Dzieki wielkie bede na bierzaco imf.co i jak pozdro
3-4mm przed maxOleg pisze:to gratuluję.anglik pisze:
max stan ?? a nie powinno być pośrednio na miarce
ja mam na srodku