Dziwna praca na wolnych obrotach
Re: Dziwna praca na wolnych obrotach
No i odma wymieniona, byla rozerwana. Co z tego jak problem w ogole sie nie zmiejszyl...
Jaka powinna byc prawidlowa reakcja pod odieciu wtyczki czujnika polozenia przepustnicy? U mnie zero reakcji..
Jaka powinna byc prawidlowa reakcja pod odieciu wtyczki czujnika polozenia przepustnicy? U mnie zero reakcji..
Jeżeli masz DIS/INPA to sprawdzisz poprawność działania TPS, widać zwracane napięćie z zakresu 0-4,9V (przy WOT). Przy odpiętym, komp widzi 4,9V a zapłon liczy z mapki awaryjnej.
Można go też przemierzyć omomierzem przy włączonym zapłonie, w DIS jest rozpisana rezystancja.
Przy włączonym B32 odpięcie TPS nie zmienia NIC.
Tak jak pisze Wojtek, sprawdź czujnik temp. wody.
Można go też przemierzyć omomierzem przy włączonym zapłonie, w DIS jest rozpisana rezystancja.
Przy włączonym B32 odpięcie TPS nie zmienia NIC.
Tak jak pisze Wojtek, sprawdź czujnik temp. wody.
11 to czujnik temperatury wody ale sterujący tylko pracą elektrycznego wentylatora, czujnik temperatur przekazujący informacje do ECO jest pod pierwszym cylindrem od strony dolotu.
ciągle szybciej...
Czyli, zeby sie do niego dostac, musze znowu kolektor zdjac..? Nr 1 to ten najblizej kabiny tak?ww296 pisze:11 to czujnik temperatury wody ale sterujący tylko pracą elektrycznego wentylatora, czujnik temperatur przekazujący informacje do ECO jest pod pierwszym cylindrem od strony dolotu.
dokladnie chodzi o czujnik pod kolektorem nie w chlodnicy - sa 2 do zegarow i do ecu wymien ten od ecu
moze sie uda bez wyjecia kolektora

S50B30 

Dobrze dobrze, ten czujnik moge wymienic, ale czyktos moze sprawdzic jak sie zachowuje silnik po wypieciu czujnika polozenia przepustnicy? To ten z przodu silnika patrzac od strony przodu samochodu.
nie pierwszy cylinder to ten od przodu samochodu. Dostęp do niego jest dobry. Nie trzeba zdjemowac kolektora. Zwykle jest tylko jeden czujnik który ma zdublowane kabelki do zegarów i do ECU. Mogą byc dwa, wtedy jeden do ECU i jeden do zegarów.
ciągle szybciej...
Nie kumam, to sa dwa te czujniki w tym miejscu czy jeden? Zdublowane oznacza ze 4 kabelki?ww296 pisze:nie pierwszy cylinder to ten od przodu samochodu. Dostęp do niego jest dobry. Nie trzeba zdjemowac kolektora. Zwykle jest tylko jeden czujnik który ma zdublowane kabelki do zegarów i do ECU. Mogą byc dwa, wtedy jeden do ECU i jeden do zegarów.
sa 2 czujniki jeden do ecu jeden do zegarow juz pisalem najprosciej bedzie jak odepniesz kazdy po kolei i bedziesz wiedzial ktory jest ktory bo ja juz teraz nie pamietam.
Ktorys z tych 2

Ktorys z tych 2

S50B30 

Jak poznam pod odpieciu, ze to ten od ECU? Zakladajac ze jest uszkodzony. Powinna byc jakas reakcja na odpiecie tego od ECU?Wojtek pisze:sa 2 czujniki jeden do ecu jeden do zegarow juz pisalem najprosciej bedzie jak odepniesz kazdy po kolei i bedziesz wiedzial ktory jest ktory bo ja juz teraz nie pamietam.
Ktorys z tych 2
[url=http://img207.imageshack.us/img207/6379/czujnikih.jpg]Obrazek[/URL]
Ktos moze odpiac na chwile czujnik polozenia przepustnicy i napisac jaka jest reakcja silnika? To 1min bo czujnik jest na wierzchu.
Hmm, a moze prosciej odpiac na zaplonie jeden i drugi i spojrzec na ktorym zniknie temp na zegarach?
Good ideaCamil pisze:Hmm, a moze prosciej odpiac na zaplonie jeden i drugi i spojrzec na ktorym zniknie temp na zegarach?

EDIT:
czujnik polozenia przepustnicy nr 8 na rysunku\
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15
z tps ci nie pomoge bo u mnie alpha-n wiec ciezko zeby chodzilo bez tego - tps jest taki sam jak w m50 wiec moze latwo bedzie od kogos podmienic... Mam tez gdzies wolny jak by sie nie znalazl pod reka...
S50B30