Hamulce do M3

2000-2006 | silnik: S54
Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Re: Hamulce do M3

Post autor: kostek_ja » ndz lut 07, 2010 01:36

Santino, jakby co będę mógł ci pożyczyć/dać zajechane tarcze od CSL'a do przymiarki jak założę nowe hamulce. Powinny przyjść pod koniec miesiąca.

Diabel

Post autor: Diabel » pn kwie 26, 2010 18:01

Panowie, temat również dotyczy hamulców: 4 tys km temu wymieniony został kompletny układ hamulcowy w BMW Bawaria w Warszawie, a więc seryjne tarcze i klocki przód i tył, płyn, czujniki, etc. Wyleciałem ostatnio na trase i przy normalnym (nie ostrym) hamowaniu z prędkości 180 km/h do 60 km/h pojawia się bardzo głośne buczenie i bicie na kierownicy. Im bardziej rozgrzane hamulce tym gorzej.

Możliwe, żeby tarcze po tak krótkim czasie uległy skrzywieniu (zwykła jazda po miescie, żadne tam torowe szaleństwa)? A moze klocki jakieś trefne dostałem?

Czy można w takim wypadku liczyć na gwarancję na cześci?

Awatar użytkownika
tomoking

Post autor: tomoking » ndz maja 16, 2010 16:54

sądzę, ze przegrzałeś tarcze :-| Myślę , że nie uwzględnią ci gwarancji ale zawsze spróbować warto. Bylem na Nordschleife z kolegą i na jego Z4 seryjne heble zaczęły robić to samo po 2-3 okrążeniach .... BMW nie uznało mu gwarancji pomimo tego, że północna pętla to de facto normalna droga publiczna.
BMW M3 CSL Silber Grey Metallic, P 911 997 GT3 RS 4.0 White, Radical SR4 , Caterham Roadsport, Jaguar F-type and others ;-)

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz maja 16, 2010 23:06

Diabel, a na zimno jest ok? Bo jak tak to zacząłbym od kupienia porządnych klocków.

Ogólnie znawcą nie jestem, ale czytałem że właśnie drgania na kierownicy takie jak u mnie czy u Marosa (w poznaniu i na slicku), czyli tylko jak się porządnie zagrzeją są spowodowane klockami które mają zbyt niską maksymalną temp. pracy. A jak są drgania nawet na zimno to wówczas to kwestia przegrzanych a co za tym idzie skrzywionych tarcz.

Teorie że najsłabszym ogniwem w eMkowych hamulcach są klocki potwierdza fakt że ja i Mateush mieliśmy taki sam setup (przewody w stalowym oplocie, motul rbf i tarcze CSL) ale ja miałem seryjne klocki a Mateush żółte Pagidy. Efekt był taki że moje heble było bardzo łatwo zagrzać na tyle żeby wpadły w wibracje, a Mateush u siebie nie zaobserwował takich objawów.

Diabel

Post autor: Diabel » pn maja 17, 2010 16:38

Na zimno jest ok, nie drgań na kierownicy, ani buczenia. Wystarczy kilka razy porzadnie wyhamować, nagrzać tarcze i już buczą, a kierownica wibruje. Trochę mnie to dziwi, bo generalnie rozumiem, że każde hamulce się nagrzewają od ostrego hamowania i tracą właściwości jak są gorące, ale jeżdże też innymi autami i nigdy tak szybko, przy całkiem normalnej jezdzie po mieście nie udało mi się nagrzać tarcz. A powiedzmy sobie jasno, że hamulce akurat w m3 powinny być lepsze i bardziej wytrzymałe na temperaturę niż np. chociażby w Hondzie Civic.

Byłem w Bawarii, mierzyli tarcze i wyszło odchylenie na lewej 0,03 czyli jeszcze w normie i 0,07 na prawej stronie, czyli poza dopuszczalnym zakresem. Poza tym mówili, że przegrzane. Także tarcze do wymiany obie, bo trzeba parami. Wychodzi, że żywotność ORI tarcz w M3 to 5000 tys. km ! Pytanie, jak jeździć po mieście M3 żeby nie przegrzac tarcz?

Kostek, jakie hamulce polecasz bo to przy tarczach trzeba bedzie wymienic, mimo, że obecne mają tylko 5 tys. km. Chcą za seryjne 630 PLN, ale nie wiem czy to są Textary czy jakieś inne.

Generalnie dziwna sprawa z tymi hamulcami, ciekawe czy po wymianie i kolejnych 5 tys. bedzie podobnie.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » pn maja 17, 2010 17:33

Diabel pisze:Kostek, jakie hamulce polecasz
Ciężko mi się na ten temat wypowiadać, gdyż miałem jedynie seryjne (w każdym samochodzie), teraz mam duży zestaw hamulcowy którego jeszcze nie do końca przetestowałem.

Ale z tego co wyczytałem to na twoim miejscu skoro i tak wymieniasz tarcze to poszedłbym w tarcze od CSL'a (chyba że masz 17tki na zimę i nie chcesz zmieniać na 18tki) i do tego np. niebieskie Pagidy (RS421). Myślę że do miasta powinny wysterczać, chociaż ja bym przy okazji zmienił również przewody na takie w stalowym oplocie i płyn na jakiś ciekawszy.

Diabel

Post autor: Diabel » pn maja 17, 2010 18:08

Tarcze może na gwarancji się uda wymienić, także CSL-owe odpadają. Gdzie tego Pagida można dostać w Polsce i czy te klocki są przystosowane do seryjnych tarcz czy do jakiś innych?

Jeśli chodzi o stalowe przewody i lepszy płyn, to na chłopski rozum jeśli zwiększe skuteczność docisku klocków, to bedzie większe grzanie tarcz i znowu sie bedą przegrzewać ;)

schumi

Post autor: schumi » pn maja 17, 2010 18:37

Norma.Mialem to samo.Tarcze wystarczaly na ponad 5tys km. a potem dwa mocniejsze hamowania to kiere chcialo wyrwac i strasznie buczalo.Mialem pare szybkich samochodow przed M3 ale takich problemow nie mialem.Zmienilem serie na csl i zero poprawy.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » pn maja 17, 2010 19:09

Diabel pisze:Gdzie tego Pagida można dostać w Polsce
W Polsce nie wiem. Ja kupowałem w Thorney Motorsport i jak na razie z firm tuningowych u których cokolwiek kupowałem ta jest najlepsza jeżeli chodzi o obsługę klienta. Jak coś zepsują, nawet jeżeli chodzi tylko o błędną informację to ładnie z tego wychodzą przyzwoitym rabatem i/lub ewentualną wymianą na poprawne części. Tutaj link do konkretnych klocków:
http://www.thorneymotorsport.co.uk/prod ... ts_id=4146
Poszukaj, może znajdziesz gdzieś taniej.
Diabel pisze:czy te klocki są przystosowane do seryjnych tarcz czy do jakiś innych?
Klocek musi pasować do zacisku. Ten który ci zapodałem jest właśnie do seryjnych zacisków M3 e46.
Diabel pisze:eśli chodzi o stalowe przewody i lepszy płyn, to na chłopski rozum jeśli zwiększe skuteczność docisku klocków, to bedzie większe grzanie tarcz i znowu sie bedą przegrzewać ;)
Akurat to nie ma wpływu na przegrzewanie się tarcz i klocków. Tutaj chodzi o wyeliminowanie miękkiego pedału. Niestety seryjny płyn i przewody szybko się przegrzewają.
Diabel pisze:arcze może na gwarancji się uda wymienić, także CSL-owe odpadają.
Chyba że się nie uda, chociaż tego nie życzę.

DavePL

Post autor: DavePL » wt lip 20, 2010 08:56

orientuje sie ktos jaka powinna byc minimalna grubosc tarcz z przodu i z tylu??
dzieki ;)

Awatar użytkownika
Tomcio
Auto: M3 e92 Competition

Post autor: Tomcio » wt lip 20, 2010 21:31

Przód 26,4mm
Tył 18,4mm

DavePL

Post autor: DavePL » wt lip 20, 2010 23:00

dzieki ;)
daj znac czy juz wymieniales tarcze to mzoe zrobimy jakis wspolny zakup taniej ;)

Awatar użytkownika
Tomcio
Auto: M3 e92 Competition

Post autor: Tomcio » śr lip 21, 2010 20:15

Wymienilem.

Jaqb
Kontakt:

Post autor: Jaqb » pn kwie 04, 2011 19:48

Juz to pisalem kiedys na forum ale bez wyraznego oddzewu.

Zblizam sie do wymiany hamulca w swoim aucie. Zastanawiam sie nad klockiem DS2500 do seryjnej tarczy.
Czy ktos z Was testowal taki zestaw?? Obawiam sie ze moze nmie dac jakis super efektow przy seryjnej tarczy, a przy okazji w szybkim tempie ja zluzyc, albo powyginac.

Keepsake
Kontakt:

Post autor: Keepsake » pn kwie 04, 2011 20:03

Jaqb pisze:Juz to pisalem kiedys na forum ale bez wyraznego oddzewu.

Zblizam sie do wymiany hamulca w swoim aucie. Zastanawiam sie nad klockiem DS2500 do seryjnej tarczy.
Czy ktos z Was testowal taki zestaw?? Obawiam sie ze moze nmie dac jakis super efektow przy seryjnej tarczy, a przy okazji w szybkim tempie ja zluzyc, albo powyginac.
Ja mam DS2000, czyli miększe niż 2500 i jestem niezadowolony. W jeździe miejskiej bierze gorzej niż seria, nie jestem w stanie tak dogrzać klocków żeby zaczęły porządnie brać.

Have a great day,
Maciek

ODPOWIEDZ