Problem z...

1988-1995 | silniki: S38B36, S38B38
zietas
Auto: E46 m3
Kontakt:

Re: Problem z...

Post autor: zietas » ndz sty 18, 2009 17:50

BYŁOOO viewtopic.php?t=129 a tak nawiasem to poco dawac to komuś do roboty (lepiej samemu)

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » pn lut 02, 2009 17:15

Hej Panowie :)

Szczęśliwym trafem utrafilem ori felgę przód więc już będzie na zapas oraz z lekkimi uszkodzeniami i dwoma pęknięciami przedni zderzaczek, ale jest ori - hura! :grin:

Obecnie ganiam za akumulatorem, bo obecny już jest w nienajlepszej kondycji i stąd kolejna prośba o Waszą pomoc, powiedzcie mi dokladnie jakich parametrów powinienem wypatrywać (Ah i A).

Pozdrowienia, Michał

Awatar użytkownika
Venom
Moderator
Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
Kontakt:

Post autor: Venom » pn lut 02, 2009 22:57

Ah na poprzedniej stronie :)

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » pn lut 02, 2009 23:11

Tak wiem, to pierwszy parametr ale drugi jest równie ważny :)

PAWEŁ M5E34

Post autor: PAWEŁ M5E34 » ndz lut 08, 2009 13:36

Kudłaty pisze:Dzięki za pomoc z oznaczeniami.
Co do oświetlenia to nie działa mi schowek, maska i bagażnik także mamy podobny problem :-D Za dwa tyg. oddaje "bestie" do elektryka na usunięcie usterek elektrycznych oraz naprawę spryskiwacza szyby oraz świateł.
jeżeli chcesz tylnia klapę usprawnić aby świeciły się 3 lampki to zdejmij wykładzinę z klapy bagażnika i tam na środku jest wtyczka 2 pinowa na zamku, sprawdź próbnikiem czy jest napięcie jeżeli jest to przeczyść wtyki i powinno działać podświetlenie jak tak zrobiłem i działa; ale gdy nie będzie napięcia to będziesz miał do wymiany przewód chyba czerwono biały gdzieś na zgięciu klapy w miejscu gdzie wiązka przewodów najbardziej "pracuje , wygina się"
podobna sytuacja jest w przedniej masce masz na dole po lewej stronie włącznik stykowy który włącza/wyłącza się po zamknięciu czyli przełącznik zamyka się po dotknięciu wzmocnienia górnego więc analogicznie sprawdź czy prąd dochodzi , wtyczkę , przewody ,żarówki , oprawki itd. ...
wszystkie te czynności można samemu wykonać na parkingu nie jest to takie trudne
m5 e34 3,6 13.747 et

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » ndz lut 08, 2009 21:52

Dzięki za informacje. Elektryk nadal dłubie auto. Oświetlenie schowka oraz silnika już działają, nie pamiętam jak bagażnik. Przy okazji wyszło, że brak światła cofania to wina czujnika, zamówiłem nówkę w ASO - 49zł. Zdemontowali stare radio. Jak się okazało żeby zdemontować radio musieli rozebrać pół deski rozdzielczej, bo radio było na elektromagnesie który je blokował pr mam stracić pracę, bo nie lubią mnie w PiS. Nie protestowali, gdy premier mówił, że w Polsce nie ma wolnych mediów. Protestują w sprawie kichnięcia, a nie są w stanie dostrzec huraganu. Tym Państwu, poza wszystkim innym, najwyraźniej brakuje poczucia humoru. Wierze, że nie z powodu jaki sygnalizował w swoim czasie Włodzimierz Majakowski pisząc, że żeby się śmiać trzeba mieć twarz.<br

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » śr mar 11, 2009 21:38

No i znowu muszę Wam pozawracać troszkę głowę :-D
Dalej dopieszczam swoją "bestię" i dopatrzyłem się kilku kolejnych detali:

1. oświetlenie deski rozdzielczej:
- czy powinny być podświetlone przełaczniki od włączania świateł pozycyjne/mijania oraz świateł przeciwmgłowych przód/tył?
Obrazek

2. fotel kierowcy: czy powinno być podświetnone sterownie podudzia oraz pamięcii?
Obrazek

3. schowek - zastanawia mnie co tutaj się powinno znajdować?
Obrazek

To by było na razie tyle :wink:

Koki

Post autor: Koki » śr mar 11, 2009 21:48

Ad 1. TAK - przełączniki od świateł a właściwie znajdujące się tam symbole powinny być podświetlone, nie pamiętam tylko czy z zapłonem czy po włączeniu świateł.

Ad 2. Z tego co pamiętam z e32 , to sterowanie folela tzn. pamięć i to wysuwanie jak i ogrzewanie powinny być podświetlone.

Ad 3. Miejsce które wskazałeś w schowku na rękawiczki jest przeznaczone na fabryczną latareczkę BMW ( do kupienia w ASO ).

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » śr mar 11, 2009 22:04

No i wszystko jasne. Piękne dzięki za szybką odp. :grin:
Podgrzewanie tyłka jest podświetlone i działa, za to jeszcze te dwie duperele jak widać nie bardzo i oddając auto elektrykom nie zwróciłem na to uwagi, co lepsze nawet nie wiedziałem, dop. dziś się dopatrzyłem tego szczegółu. Ok, jak powinny świecić, to świecić będą :-D

Co do latareczki, może ktoś z Was ma takie ustrojstwo na wyposarzeniu aby pokazać? :cool: .. tak sobie pomyślałem, może dałoby się dokupić skubańca na alledrogo? :roll:

Idzik
Kontakt:

Post autor: Idzik » śr mar 11, 2009 22:56

Ja mam taką, ale nie mam fotki.

Na allegro pełno :

http://www.allegro.pl/search.php?string ... 0&order=pd

Nie wiem, czy do e34 nie powinna być ta biała.

Koki

Post autor: Koki » śr mar 11, 2009 23:03

Na allegro są chyba ze dwie ( białe ) , ale przy cenie rzędu 50-60 zł plus wysyłka bardziej się opłaca udać do ASO, tam kosztuje kilkadziesiąt złotych.

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » śr mar 11, 2009 23:57

Szczerze powiedziawszy mi się podoba czarna, szczególnie że wnętrze mam w czarnej skórze.

Teraz pytanie, ori powinna być biała, czy czarna?
Jeśli biała... to czym się różni czarna i czy czarna będzie pasować? :roll:

Może ktoś się oriętuje jaka jest cena nowej latareczki w ASO? :-)

Awatar użytkownika
swider

Post autor: swider » czw mar 12, 2009 00:15

Biała na pewno e36. Dostałem czarną z e34 i mi nie pasowała do e36.

Marcin_Os

Post autor: Marcin_Os » śr mar 18, 2009 23:56

Filtr przeciwpyłkowy jest za konsolą środkową, musisz zdjąć schowek i po lewej stronie przy narzewnicy go znajdziesz.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2

Kudłaty

Post autor: Kudłaty » ndz mar 22, 2009 16:51

Dziękować, postaram się zlokalizować skubańca :cool:
Jeśli chodzi o filtr: ASO, czy są dostępne zamienniki? :roll:

Pytanie o nawiew... środkowy nawiew ten nad radiem: jedną kratkę leci zimne, drugą ciepłe... tak ma być, czy coś nieteges? Np. w mercu w tym miejscu mam tylko zimne i tak byc powinno fabrycznie, a tu?

Na desce rodziejczej po środu przy szybie jest nadmuch... a w nim czerowna fabryczna kontrolka. Raz działa, raz nie... cholera wie... Coż to za ustrojstwo? ... :roll:

ODPOWIEDZ