Skrzynia pracuje poprawnie, ale niekiedy dłużej zastanowi się przy zmianie biegu , nieraz też zaświeci się kontrolka błędu (zębatka) , skrzynia nie wrzuci już kolejnego biegu tylko przechodzi w tryb awaryjny ( efekt jakby było wciśnięte sprzęgło) samochód nie jedzie, obroty w trybie awaryjnym do max 2 tyś ( przy czym wał napędowy nie kręci się).
Kilka razy przydarzyło mi się to, więc jakoś musiałem wrócić do domu. Obczaiłem, że gdy zgaszę silnik, wyciągnę kluczyk ze stacyjki to po kilkunastu sekundach skrzynia zrzuci ten zwieszony bieg i można odpalić samochód, wrzucic bieg, jechać dalej, lecz po jakimś czasie ten problem zwieszenia biegu powtarza się.
Inpa pokazuje takie błędy:
37 : Auswertung Positionsgeber Schaltweg
50: Waehlwinkel nicht einregelbar
Jak interpretujecie te błędy przy skrzyni SMG ?

Skupić się na:
2 Czujnik identyfikacji biegów 23 41 2 229 792 - uszkodzenie? Może styki zaśniedziały ?
Czy gdzieś indziej szukać przyczyny?
Chyba, że ja to źle rozumiem i uszkodzony jest jakiś elektrozawór który np. raz na 100 przełączeń zwiesza się? Tylko który? Bo innych błędów nie pokazuje. A problem występuje na różnych biegach.
Sprawdziłem czujniki maski, przekaźnik , pompę smg, działa bardzo dobrze, jak spadnie ciśnienie do 43 bar to od razu załącza się i pompuje do 64.
Znalazłem ciekawą stronę z opisami błędów skrzyni SMG oraz podpowiedziami do diagnozy usterek, niestety po niemiecku : http://burkhart-engineering.com/SMG-Wiki" onclick="window.open(this.href);return false;
Komuś może się przyda.
Może ktoś miał podobny przypadek i podpowie coś aby nie wymieniać połowy osprzętu skrzyni SMG.