hamulce z M3 E46
Re: hamulce z M3 E46
Wlasnie mam zamiar dzwonic ale tam na wczesniejszych zdjeciach pisze ze trzeba przerabiac zacisk i zwrotnice a tego robic nie chce
Tak jak piszesz trzeba przerabiać zacisk i zwrotnice, koszt też nie jest mały.
Wlasnie dzwonilem i nie bardzo mnie to wszystko satysfakcjonuje
nie mam zamiaru przerabiac zacisku, a tymbardziej zwrotnicy
cena tez wg. mnie kosmos bo nie projektuja tego pod indywidualne zamowienie tylko juz to kiedys robili
postaram sie ogarnac sam 

Zaciski z E31 tez sa aluminium i pasuja od strzala. Cos jakas bedna ta tarcza, od czego jest? Jakie macie klocki na tych zaciskach?
Ja planuje tarcze z e46 m3 a klocki mam ori bmw wiec jak na razie duzo nie pomoge w tej kwestii 

-
- Auto: Audi S2
My mamy za sobą instalację tarcz z e92 do e36. Robimy już taki 3 zestaw.
Obecnie składa się on z:
- tarcza 360 mm
- zaciski Brembo 8 tłoczkowe po pełnym przeglądzie i malowane na kolor wg preferencji klienta.
- adapter aluminiowy ze śrubami mocującymi
- klocki Ferodo DS2500
- przewody w stalowym oplocie
Zestaw dostępny w ciągu 5 dni od złożenia zamówienia. Komponenty czekają na półce tylko trzeba pomalować zaciski na wybrany kolor.
Cena zestawu 6900 zł brutto
https://www.akmotorsport.net/shop/big-b ... mw-m3-e36/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak to wygląda na aucie

Obecnie składa się on z:
- tarcza 360 mm
- zaciski Brembo 8 tłoczkowe po pełnym przeglądzie i malowane na kolor wg preferencji klienta.
- adapter aluminiowy ze śrubami mocującymi
- klocki Ferodo DS2500
- przewody w stalowym oplocie
Zestaw dostępny w ciągu 5 dni od złożenia zamówienia. Komponenty czekają na półce tylko trzeba pomalować zaciski na wybrany kolor.
Cena zestawu 6900 zł brutto
https://www.akmotorsport.net/shop/big-b ... mw-m3-e36/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak to wygląda na aucie

- Foinix
- Auto: E36 M3 3.2
- Kontakt:
Pozwolę sobie na mały odkop...
Jeśli chciałbym założyć wieksze hamulce do mojej E36, z seryjną felgą 17" + ewentualnie dystans w razie potrzeby, to jeśli dobrze zrozumiałem cały temat ?
1. Tarcza 345mm z E46 CSL z oryginalnym zaciskiem i oryginalnym jarzmem pasuje prawie p&p, wymagane jest jedynie dodatkowo lekkie zfrezowanie samego jarzma ?
lub
2. Tarcza 345mm z E46 CSL z zaciskiem 4-tloczkowym Brembo z E31 + jarzmem z E46 CSL ??? Jakieś przeróbki jarzma czy będzię p&p ?
Jeśli chciałbym założyć wieksze hamulce do mojej E36, z seryjną felgą 17" + ewentualnie dystans w razie potrzeby, to jeśli dobrze zrozumiałem cały temat ?
1. Tarcza 345mm z E46 CSL z oryginalnym zaciskiem i oryginalnym jarzmem pasuje prawie p&p, wymagane jest jedynie dodatkowo lekkie zfrezowanie samego jarzma ?
lub
2. Tarcza 345mm z E46 CSL z zaciskiem 4-tloczkowym Brembo z E31 + jarzmem z E46 CSL ??? Jakieś przeróbki jarzma czy będzię p&p ?
“Nie znam stylu jazdy który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę dalej niż innych”
ś.p. Ayrton Senna da Silva
Foinix - zastanów się nad opcja z e90 - sumarycznie wcale nie powinna wyjść wiele drożej niż kombinacje ze starociem z e31. A widzę, że wyjechałeś na tor - jeśli cie to wciągnęło to gwarantuje, że w niedługim czasie zrezygnujesz z odpustowych dystansów i będziesz potrzebował bezkompromisowych rozwiązań, a wtedy warto mieć 360 mm tarczy (niestety trzeba jednocześnie pomyśleć o tyle, ale zawias tez zmienisz, a przy cenie profi zawiasu hamulce to Pikus - Pan Pikuś
)

ciągle szybciej...
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Fonix kompletnie poplatales wszystkoFoinix pisze:
Tarcza 345mm z E46 CSL z zaciskiem 4-tloczkowym Brembo z E31 + jarzmem z E46 CSL ??? Jakieś przeróbki jarzma czy będzię p&p ?

1. Jesli aluminiowy zacisk brembo to nie ma tam zadnego osobnego jarzma. Jarzmo jest w zeliwnym jednotloczkowym zacisku.
2. jesli zacisk brembo z E31 to tarcza tylko i wylacznie 325mm z M3 E46, inna nie pasuje.
3. Jesli tarcze od 345 CSl to moim najlepszy i najtanszy jest do tego 4 tlokowy zacisk z porsche 911 ( jest lekki ) plus adaptery ( mam takie adaptery na sprzedaz , jak cos to pisz PW )
- Foinix
- Kontakt:
Wiem że hamulec z e92 to dobra opcja, ale jakoś nie chcę zakładać 18"
Czyli zacisk Brembo z e31 jest mocowany bezpośrednio do zwrotnicy?
A zaciski z e34 m5 3.8? Tam chyba była tarcza 345mm???
Jakoś tak czuję niechęć do montażu cześć od innych marek, ale jak nie ma lepszego rozwiązania to pewnie założę od Porsche
Co do samochodu to nie mam zamiaru robić z mojej M wyścigówki, ale hamulec pasowałby trochę lepszy. Jeśli wciągnie mnie mocniej to zbuduje auto od podstaw bez kompromisów
Jakoś tak czuję niechęć do montażu cześć od innych marek, ale jak nie ma lepszego rozwiązania to pewnie założę od Porsche

Co do samochodu to nie mam zamiaru robić z mojej M wyścigówki, ale hamulec pasowałby trochę lepszy. Jeśli wciągnie mnie mocniej to zbuduje auto od podstaw bez kompromisów

“Nie znam stylu jazdy który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę dalej niż innych”
- Pawel_M3GT
Tak , aluminiowy zacisk brembo z E31 montuje sie bezposrednio do zwrotnicy.Foinix pisze:Wiem że hamulec z e92 to dobra opcja, ale jakoś nie chcę zakładać 18"
Zaiski z M5 E34 o ktorych mowisz - poliftowe sa cholernie drogie , uzywane nie do kupienia, poza tym nie wiem czy pasuja z czymkolwiek w E36 i najwieksza wada to taka ze sa ciezkie -zeliwne. Ja bym nie zalozyl takiego ciezkiego kloca.
Zacisk Porsche to nic innego jak zacisk alumiowy brembo, nie ma co dramatyzowac. Nie sa to felgi z Porsche tylko sportowy zacisk jak kazdy inny ( napis porsche sobie zamalujesz

Wg mnie najlepsza opcja, rowniez cenowo, mam takie hamulce u siebie w M3, sa duze, mocne i lekkie.
Niestety, BMW nie pomyslalo zeby zrobic dobre lekkie sportowe hamulce fabrycznie..
- Foinix
- Kontakt:
teraz czaje...
A pierwsza opcja czyli tarcza 345mm, jarzmo z CSL-a i zwykły zacisk z e46 M3 ? Wiadomo że 4-tłoczki lepsze ale czy ten zestaw pasuje P&P czy trzeba jarzmo frezować ?
No i co z tylnym hamulcem? Czy też tarcza z E46 M3 328mm ? i seryjny tłoczek ? Czy trzeba przerabiac szczęki hamulcowe żeby działał ręczny normalnie ?
A pierwsza opcja czyli tarcza 345mm, jarzmo z CSL-a i zwykły zacisk z e46 M3 ? Wiadomo że 4-tłoczki lepsze ale czy ten zestaw pasuje P&P czy trzeba jarzmo frezować ?
No i co z tylnym hamulcem? Czy też tarcza z E46 M3 328mm ? i seryjny tłoczek ? Czy trzeba przerabiac szczęki hamulcowe żeby działał ręczny normalnie ?
- Pawel_M3GT
hamulce z E46 M3 nie pasuja P&P do E36 ani przod ani tyl.Foinix pisze:teraz czaje...
Generalnie jak sie chce lepsze hamulce to trzeba zalozyc z Porsche. Specjalnie nic innego sie nie wymysli.
Jesli chcesz aby auto lepiej trzymalo sie drogi i lepiej hamowalo kup dobre lekkie 18 i zaloz hamulce z Porsche - naprawde polecam.
Na 17 samochod trzyma sie i wyglada gorzej.
- Foinix
- Kontakt:
No dobra.... Coś sobie wybiorę... Generalnie to i tak najwcześniej na po wakacjach albo na przyszły sezon całkiem...
A 6 tłoczków z BMW 135i ? Wiem że Marcin ma takie w swojej czerwonej właśnie z tarczą 345mm.
Ale wróćmy do Porsche... 4 tłoczki na przód z 911 z jakiego rocznika ? A co na tył ? Jaka tarcza i od czego tłoczki ?
A 6 tłoczków z BMW 135i ? Wiem że Marcin ma takie w swojej czerwonej właśnie z tarczą 345mm.
Ale wróćmy do Porsche... 4 tłoczki na przód z 911 z jakiego rocznika ? A co na tył ? Jaka tarcza i od czego tłoczki ?
- Pawel_M3GT
Performance to tez dobre bardzo zaciski, ale sa drogie.Foinix pisze:No dobra.... Coś sobie wybiorę... Generalnie to i tak najwcześniej na po wakacjach albo na przyszły sezon całkiem...
Moje adaptery sa do zaciskow z 996 zwyklej 911 i tarcze 345mm z CSLa
Na można zalozyc tyl zwykle tarcze z E46 M3 i zacisk również brembo 4tl z 996 tylny, oraz adapter tak jak z przodu, choć nie ma, az takiej konieczności wymiany tylu , ponieważ jest on wystarczający. Duza ilosc wyścigowych M3 często ma tylko z przodu zmnienione hamulce, a tyl seryjny.
Zrobie jutro zdjecie moich hamulcow zobaczysz jak to wygląda.