"ulepszenie" silnika

2008-2013 | silnik: S65B40
PiotrMKG
Auto: M3 e92

"ulepszenie" silnika

Post autor: PiotrMKG » śr kwie 08, 2015 19:46

Witam,

chciałbym "ulepszyć" silnik w swoim aucie a mianowicie, wymienić tłoki na mahle motorsport, korbowody na arrow, panewki tutaj mam dylemat czy VAC/ Calico czy OEM tylko WPC treated, ewentualnie jak jeszcze starczy mi cierpliwości to wałki rozrządu na schrick 284st. teraz najważniejsze czy jest ktoś w naszym kraju, kto jest w stanie ogarnąć taką przeróbkę? jeśli tak to gdzie?

Honik

Re: "ulepszenie" silnika

Post autor: Honik » śr kwie 08, 2015 20:05

Pewnie BWM Expert we Wrocławiu ;)

z tego co wiem jeszcze jest kilka osób ma forum co składają M'ki ale to już same się muszą wypowiedzieć.

Sławko
Kontakt:

Post autor: Sławko » śr kwie 08, 2015 22:36

Od strony technicznej nie jest to żaden problem i polecić Ci mogę szereg zakładów, które zakuwały silniki w BMW i nie tylko np. azmechanika.pl, tg-auto czy ecu-performance. Sorry za ot, ale co jeszcze będziesz robił, że zakuwasz - kompresor, turbo???

PiotrMKG

Post autor: PiotrMKG » śr kwie 08, 2015 23:10

W tym roku zakuję, a w przyszłym chcę ... sam jeszcze nie wiem, poczytam tu i tam wtedy podejmę decyzję czy kompresor czy turbo, każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety.
Od strony technicznej może to nie jest problem zamontować to wszystko, ale cała sztuka polega na tym, że silnik S65 ma strasznie małe tolerancje spasowania, czasem aż za małe (http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=892838" onclick="window.open(this.href);return false;), więc potrzeba trochę wiedzy i narzędzi pomiarowych aby wszytko hulało jak trzeba.

BTW z tego co wyczytałem gdzieś to silnik jest seryjnie "zakuty" tylko różna jest jakość obróbki i czas poświęcony na R&D.

Konrad95x
Auto: M5
Kontakt:

Post autor: Konrad95x » czw kwie 09, 2015 17:35

PiotrMKG pisze:ale cała sztuka polega na tym, że silnik S65 ma strasznie małe tolerancje spasowania,
Jak większość silników M ma takie tolerancje. Jednakże jeśli silnik nie był zatarty czy w inny sposób uszkodzony "stukająca panewka" etc. To po zakupie w/w elementów poprostu je montujesz z odpowiednimi momentami.Gdyż wymiary "tuningowych" elementów będziesz (zakładam) stosował w wymiarze nominalnym?

Jeśli chcesz spasować na stole tłoki ze słupkiem,korbowody, panewki z uwzględnieniem dużego doświadczenia "wykonawczego" w sensie praktycznego to polecam:

http://krasnobrodzka-racing.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Firma malutka i niespecjalnie prestiżowa. Jednakże wiedzą co robią i słupek z wałkami,korbami etc napewno złożą Ci conajmniej fabrycznie. Oddawałem tam silniki do obróbki zanim zaczęli "dostawiać" racing do swojej nazwy i z efektów można być ponadprzeciętnie zadowolonym. Co prawda nie miałem okazji u nich witać z dobre 5lat...
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;

PiotrMKG

Post autor: PiotrMKG » pt kwie 10, 2015 09:00

Tak raczej w nominalnym on chyba że po rozbiórce będą jakieś niespodzianki, na 100% układ korbowotłokowy + koło zamachowe ze sprzęgłem będę chciał wyważyć.

BTW. Czy to nie krasnobrodzka nie uwaliła kilka silników bo Pan przysłowiowy Władek miał gorszy dzień?

Camil
Auto: e36s54
Kontakt:

Post autor: Camil » pt kwie 10, 2015 09:38

Rozumiem, ze oczekujesz polecenia osob ze 100% pozytywna opinia? Nie ma takich…
Tak sobie czytam i pozwole zapytac - jaki jest cel Twoich modow? Po prostu chcesz sobie cos tam wymienic czy masz jakas wizje?

PiotrMKG

Post autor: PiotrMKG » pt kwie 10, 2015 10:12

Camil pisze:Rozumiem, ze oczekujesz polecenia osob ze 100% pozytywna opinia? Nie ma takich…
Tak sobie czytam i pozwole zapytac - jaki jest cel Twoich modow? Po prostu chcesz sobie cos tam wymienic czy masz jakas wizje?
Wiadomo że 100% jest nieosiągalne, chcę oddać tam gdzie mają największe doświadczenie w modyfikacjach i najmniej wpadek i w razie ewentualnej nie będą ściemniać że to nie ich wina.

Cel na ten rok to wzmocnienie silnika i pozostawienie go jako N/A z możliwością dołożenia w przyszłości F/I
Zamierzam także wymienić hamulce na performance friction brakes lub inne takie żeby standardowe 18" zostały i wydech (cały z katalizatorami) z TUV bo po przejściach jakie mieli kumple w zeszłych latach na Nurburgu gdzie auto lądowało na lawecie + 1200E mandatu za "sportowe" wydechy to ja dziękuję, wtedy miałem Golfa GTI z supersprintem i całe szczęście, że wybrałem wersję z TUV.

BTW dziś przyszły do mnie zakupy od AKG Motorsport wyglądają super zobaczę jak się zmieni zachowanie auta po instalacji.

Konrad95x
Auto: M5
Kontakt:

Post autor: Konrad95x » pt kwie 10, 2015 21:13

PiotrMKG pisze:BTW. Czy to nie krasnobrodzka nie uwaliła kilka silników bo Pan przysłowiowy Władek miał gorszy dzień?
Nie monitoruję opinii o każdej w firmie w Warszawie. Osobiście oddałem do nich z 4-5 silników (nie mówię o składaniu silnika w osprzęt tylko o samej obróbce i pasowaniu) nigdy mnie nie zawiedli i zawsze było robiona tak jak sobie "wymarudziłem" a jestem marudny...na tej podstawie Ci ich poleciłem.Kto miał jakie przygody komentować nie będę bo ich nie znam.
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;

PiotrMKG

Post autor: PiotrMKG » pn kwie 13, 2015 19:59

czy jest tu ktoś na forum, kto mógłby pomóc w ściągnięciu części z USA? bo jak mi za shipping wyliczyło 200USD za UPSa (innej opcji brak) to mnie zemdliło.

Awatar użytkownika
Maros
Auto: M5F10, M3E92, M3E46
Kontakt:

Post autor: Maros » wt kwie 14, 2015 22:49

200 USD to dużo za samolot? Bardziej martwiłbym się o cło i vat.

Awatar użytkownika
Tomcio
Auto: M3 e92 Competition

Post autor: Tomcio » czw kwie 16, 2015 11:57

Otóż to Maros dobrze gada. Ściągałem ostatnio parę zabawek i potwierdzam że opłaty są wysokie. No ale jak chcesz mieć coś czego w Europie nie dostaniesz to trzeba płacic ;)
M3 e92 Competition Dkg Edc Mdm ///MPerformance Gts Akrapović Vorsteiner Tecnocraft Seibon Eibach

PiotrMKG

Post autor: PiotrMKG » pt kwie 17, 2015 07:08

to wiem, ostatnio ściągałem części od AKG Motorsport i cła i Vatu zapłaciłem 900pln, ale nie o to chodzi bo części sporo kosztowały i ważyły. Ale teraz ściągam pierdołę co waży <1kg i kosztuje 200$ a wysyłka do Polski tylko UPS a nie USPS i cena 200$ zamiast 50$, a cena przesyłki jest wliczana do wartości zamówienia i płacenie cła i VAT od UPS jest zdzierstwem w biały dzień.

Starvedbody
Auto: E46 m3 2001 EU (engine Lift)

Post autor: Starvedbody » ndz maja 17, 2015 00:39

Hej,

Promotor mocy pod warszawa to spokojnie ogarnie najtańsi nie są ale za to robota na 10 + , podejmują się wszystkiego :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Venom
Moderator
Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
Kontakt:

Post autor: Venom » ndz maja 17, 2015 10:34

Pytanie trochę z innej beczki. Jaki chcesz CR ?

ODPOWIEDZ