Białe M3 e92 DKG - LECHÓW

Baza danych BMW ///M
Awatar użytkownika
Tygrys
Auto: M3 DKG CP / LR Freelander 2

Białe M3 e92 DKG - LECHÓW

Post autor: Tygrys » pn wrz 01, 2014 21:56

Temat dotyczy białej M3 e92 dkg, "charakterystycznie" oklejonej BMW-M power z miejscowości Lechów pod Kielcami.

LINK : http://otomoto.pl/bmw-m3-stan-super-spr ... 33524.html" onclick="window.open(this.href);return false;

VIN auta : WBSWD911020P306005

Chciałbym zaoszczędzić wszystkim zainteresowanym tym autem czasu oraz nerwów. Auto jest po grubym dzwonie.

Pojechałem obejrzeć samochód wraz ze znajomym specjalistą od BMW. Przywitał nas Pan w dziurawym, brudnym dresie a M3 stało w szopie, przykryta plandeką :mrgreen:
Odpaliliśmy silnik, od razu wyskoczyła informacja o zbyt dużej ilości oleju silnikowego.
Brakowało przycisku przy dźwigni DKG ( konkretnie - DSC OFF ).
Tłumik nieseryjny ( żaden Akrap czy Eisenmann :) ), Pan opowiadał, że strasznie mu przeszkadza jak się jedzie w weekend do Kościoła :smile:
Elementy ( np. boczki, plastiki ) ze strony pasażera, noszą ślady zdejmowania ( są również porysowane ) w przeciwieństwie do tych od strony kierowcy.
Źle zamontowany przedni zderzak.
Malowany prawy tylny błotnik + prawe drzwi.
Ślady odkurzu lakierniczego w okolicach wlewu paliwa.
Wisienką na torcie okazał się prawy próg, który jest spawany oraz słupek, który ma grubość lakieru - 1000 mikronów.

Generalnie, stan blacharsko - lakierniczy był taki, że nawet się tym samochodem nie przejechaliśmy.

Wg VIN-Info.pl były następujące szkody : ( sprawdzone dopiero po powrocie )

1) 2012 - uszkodzenie tyłu na 1000 EURO ( stąd zapewne inny tłumik )
2) 2013 - uszkodzenie lewy przód + prawy przód, prawy bok + prawy tył na UWAGA ponad 60 000 EURO :!: Oczywiście szkoda całkowita, przy przebiegu 92 000, teraz auto ma niecałe 95 000km

Mając na uwadze, że niestety nie wolno wierzyć we wszystko co mówi osoba sprzedająca samochód w naszym kraju, zleciłem wcześniej ( zanim pojechałem sam obejrzeć auto ) sprawdzenie stanu technicznego w serwisie specjalizującym się w autach BMW w Kielcach na ul. Krakowskiej 185 - Marco Service. Zapłaciłem za tę usługę 450 PLN. Powiedziano mi, że : ( kopia maila od serwisu )
" - różną datę produkcji lamp przednich lewa (06.07), prawa (11.09)
- ślady demontażu przednich błotników
- malowanie przedniej maski
- zaparowana przednia lewa lampa
- prawe przednie drzwi wymienione i malowane (z oświadczenia właściciela)
- prawy tylni błotnik malowany (z oświadczenia właściciela)
- na pozostałych elementach lakier w normie
- brak wycieków przy silniku
- z diagnostyki komputerowej wynika nieprawidłowa praca sond lambda
- wymienione wahacze przednie " ( sugerowano, że niskie auto i to normalne )

Generalnie Pan z serwisu podczas rozmowy stwierdził, że auto jest zdrowe, bardzo ładne i warte uwagi (miły i sympatyczny kontakt).

Po tym jak sam obejrzałem auto, już z drogi zadzwoniłem do Marco-service z reklamacją, niestety kontakt już nie był taki miły jak wcześniej, generalnie nieudana próba merytorycznej i kulturalnej dyskusji. Zostałem po prostu olany, właściciel serwisu nie przyjmował żadnych argumentów, nie czuł, że powinien zwrócić pieniądze za dokonany wcześniej przegląd ani chociażby przeprosić. Prosiłem właściciela serwisu, aby wyjaśnił sytuację wewnętrznie oraz do mnie oddzwonił, oczywiście nic takiego nie miało miejsca. Absolutny brak klasy i odpowiedzialności w tym wypadku za niekompetencje swoich pracowników.

Co ciekawe, właściciel auta jak wracał z przeglądu dzwonił do mnie, że jego zdaniem serwis jest "trochę niekompetentny" - pomiar grubości lakieru robili podobno na kompletnie mokrym aucie. W sumie mogła być to prawda, w mailu napisali mi, że maska była ponownie lakierowana, podczas kiedy ja sprawdzałem, to miała fabryczną grubość. Także, jeśli ktoś miałby się wybierać to Marco-service w Kielcach, to radzę się dwa razy zastanowić.

loczektoczek
Auto: 330d e46 204ps

Re: Białe M3 e92 DKG - LECHÓW

Post autor: loczektoczek » wt wrz 02, 2014 23:29

Nic dodać nic ujać poprostu masakra .... i kup tu emke :(

Kesa
Auto: bmw

Post autor: Kesa » śr wrz 03, 2014 00:30

1000 MIKRONÓW ?? nieee , autko poprostu posiada dodatkową wysokopłatną opcje BMW !!!

- DODATKOWE DOCIEPLENIE KABINY NA REGIONY - EAST EU ;) (prawie jak webasto)

a tak poważnie to .. brak słów

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » śr wrz 03, 2014 08:10

Standard niestety taki mamy rynek auta są tańsze niż na zachodzie ale nie bez przyczyny.
Jak ktoś nie szuka przystanku to potrzebuje dużo cierpliwości.
1000um to jest 1mm szpachli ale mimo wszystko w aucie roboczym miał bym to gdzieś w autach prywatnych zwłaszcza ///m nie toleruję takich kwiatków zwłaszcza na elementach stałych nadwoziu te jak dla mnie musi być w oryginale.

Awatar użytkownika
Tygrys
Auto: M3 DKG CP / LR Freelander 2

Post autor: Tygrys » śr wrz 03, 2014 10:38

--==maly==----, standardy to jedno, inną kwestią jest absolutna niekompetencja Marco-service. Ktoś bardziej ufny mógłby uwierzyć w ich rekomendację i kupić tego ulepa za grubą kasę. Myślę, że żaden z nas nie chciałby latać m3 z taką ilością kitu na słupku, nie wspominając już o progu itd. :grin:

ODPOWIEDZ