Nie pokazuje poziomu oleju
Re: Nie pokazuje poziomu oleju
LINKIN, u mnie w e70 (ten sam silnik co w 335d) aby się dostać jeżeli dobrze pamiętam trzeba zdjąć tą górną plastikową osłonę silnika. Do tego ten bagnet jest w takim dziwnym, średnio dostępnym, niewidocznym miejscu i na domiar złego jest czarny w kształcie który w ogóle nie wskazuje na bagnet. Gdyby mi ktoś nie pokazał to bym w życiu nie znalazł 

Nie ma tradycyjnego bagnetu. Z tym urządzeniem do pomiaru poziomu oleju faktycznie dali dupy. Nie jest on idealny i działa z opóźnieniem.
- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
Dlatego zawsze dolewa się nie mniej niż 0,5 litra , a prawidłowo nie mniej niż litr oleju - inaczej komputer nie widzi od razu dolewki . Miałem tak jak Ty . Ale po 2 tygodniach podniósł się poziom na kompie . Zresztą instrukcja zaleca dolewki w ilości 1 litr ( komp zawsze woła o dolanie 1 litra oleju ) .LINKIN pisze:Mi poziom oleju pokazuje, ale mam inny problem.
Wyświetla mi stan oleju na połowie, więc postanowiłem dolać pól litra żeby było na maxa. Niestety wg. komputera nadal jest pół stanu, miał ktoś podobnie?
Z tego co się orientuje od minimum do maximum jest 1 litr, więc wydaje mi się że dolałem wystarczającą ilość oleju.
Jeżeli dolałeś tylko pół litra, to jest ok. Nic nie grzeb, po paru dniach będzie pokazywał poprawny stan oleju. Też tak miałem, jest to kuriozalne, ale cóż.
- LINKIN
- Auto: M6 F13 LCI
- Kontakt:
Dziś sprawa sama się rozwiązała. Jechałem na prostej drodze i dosyć gwałtownie skręcałem w prawo oraz w lewo. Auto się trochę pokołysało i poziom wskoczył na maxa. Przejechałem 200 km dwa razy auto zgasiłem i nadal jest max.
Nie chciałem dopuścić do momentu, aż komp będzie kazał dolać litr oleju, bo z tego co słyszałem lepiej nie jeździć na stanie minimalnym.
Widzę że na miarce jest jeszcze skala powyżej maximum, to oznacza że w razie jakbym przelał olej to pokaże że jest ponad stan ?
Nie chciałem dopuścić do momentu, aż komp będzie kazał dolać litr oleju, bo z tego co słyszałem lepiej nie jeździć na stanie minimalnym.
Widzę że na miarce jest jeszcze skala powyżej maximum, to oznacza że w razie jakbym przelał olej to pokaże że jest ponad stan ?
Wtedy pojawi się ostrzeżenie, że przelałeś i trzeba będzie zlewać.
- LINKIN
- Auto: M6 F13 LCI
- Kontakt:
No to tyle dobrego z tego złego 

LINKIN, nie przejmuj się tym że będzie na minimum. Układ smarowania w tym silniku spokojnie sobie z tym poradzi. To nie jest zwykła, mokra miska.
Zalecam ostrożność-producent daje max 200 km na minimum nim może dojść do uszkodzenia silnika-gdy pociskasz na autostradzie odległość 200 km mija baaardzo szybko(szczególnie w DE na odcinkach bez ograniczeń:) a gdy wejdzie minimum komputer powiadomi o tym dopiero przy następnym uruchomieniu silnika, chyba że wcześniej sprawdzisz sam.
Obadaj Kolego książkę obsługi nim zrobisz jakieś kuku...
pzdr
Obadaj Kolego książkę obsługi nim zrobisz jakieś kuku...
pzdr
Dla mnie to jest w ogole sprawa niezrozumiala zeby w sportowym aucie nie bylo zwyklej miarki do sprawdzenia poziomu oleju. Czujnik czujnikiem i mozna zrobic to bez brudzenia rak ale nic nigdy nie zastapi tradycyjnego bagnetu
+1saron22 pisze:Dla mnie to jest w ogole sprawa niezrozumiala zeby w sportowym aucie nie bylo zwyklej miarki do sprawdzenia poziomu oleju. Czujnik czujnikiem i mozna zrobic to bez brudzenia rak ale nic nigdy nie zastapi tradycyjnego bagnetu
Oby nie popełnili tego samego błędu w następcy
- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
No u mnie komputer sam poinformował o minimum podczas długiej podróży autobaną .BYNTAS pisze:a gdy wejdzie minimum komputer powiadomi o tym dopiero przy następnym uruchomieniu silnika,
Jest: F82 M4, F95 X5M Comp, F85 X5M RaceChip GTS, F86 X6M, MINI JCW Grand Prix AD2020 , S1000R M 2021
Było: E92 M3

Było: E92 M3
U mnie nie-chyba, że nałożyło się to z moim manualnym sprawdzeniem albo jeszcze wtedy minimum nie osiągnąłem.
Pierd..e ASO tak olej wymienia, że zamiast zalać max, zalewają jak popadnie i w Austrii musiałem wjechać na Hof i dolać-dobrze, że miałem w bagażniku, bo TWS 10W60 to towar nie do spotkania na stacjach.
Pierd..e ASO tak olej wymienia, że zamiast zalać max, zalewają jak popadnie i w Austrii musiałem wjechać na Hof i dolać-dobrze, że miałem w bagażniku, bo TWS 10W60 to towar nie do spotkania na stacjach.
BYNTAS, to i tak lepiej jak z GSami które wszystkie serwisy przelewają 

dla potomnych...u mnie przyczyną była awaria regulatora napięcia przy alternatorze