Przemooo ///M5 Fast Edition - Winter Session

Przemooo

Re: Przemooo e39

Post autor: Przemooo » sob mar 09, 2013 14:11

Felga już dostała taką samą oponę, była sprawdzona,ale samo ściąganie opony zajęło blisko godzinę i nie obyło się bez rysek.
Co do uszkodzenia opony to pierw dostało dziurę na bieżniku, zeszło powietrze i w niedługim czasie tak załatwiło oponę, mój błąd..
W kwestii oryginalności i wyposażenia to lampy wymienię jak już uporam się z pierdołkami w mechanice, a prawdę mówiąc zrezygnowałbym jeszcze z szklanego dachu, zasłonek, rolety, telefonu, elektrycznych foteli i kierownicy na rzecz niższej masy, mi prawde mówiąc wystarczy xeno, klima, przyjemny zawias i dynamiczny silnik.
Krótszy dyfer w wolnossącym silniku zawsze daje lepsze przyspieszenie, niestety ten co zakupiłem nie pasuje, choć wygląda bardzo podobnie :-P
Trzeba będzie powtórzyć test prędkości ;)

CarbonSchwarz

Post autor: CarbonSchwarz » sob mar 09, 2013 18:50

Przemooo pisze:Co do uszkodzenia opony to pierw dostało dziurę na bieżniku, zeszło powietrze i w niedługim czasie tak załatwiło oponę, mój błąd..
Całe szczęście że nic poważniejszego się nie stało i nie jechałeś z dużą prędkością.
Przemooo pisze:W kwestii oryginalności i wyposażenia to lampy wymienię jak już uporam się z pierdołkami w mechanice, a prawdę mówiąc zrezygnowałbym jeszcze z szklanego dachu, zasłonek, rolety, telefonu, elektrycznych foteli i kierownicy na rzecz niższej masy, mi prawde mówiąc wystarczy xeno, klima, przyjemny zawias i dynamiczny silnik.
Nie musisz zmieniać , ważne aby tobie się autko podobało . Szklany dach , podwójne szyby w sumie sumując te wszystkie elementy dodatkowego wyposażenia trochę kg by się nazbierało .
Przemooo pisze:Krótszy dyfer w wolnossącym silniku zawsze daje lepsze przyspieszenie, niestety ten co zakupiłem nie pasuje, choć wygląda bardzo podobnie :-P
Kupuj dobry i zdaj relację jak to jeździ bo ciekaw jestem .

Pozdrawiam . :wink:

Awatar użytkownika
Ghost_Rider
Kontakt:

Post autor: Ghost_Rider » wt mar 12, 2013 20:17

Też miałem podobną przygodę przy 160-170 km/h na A4. Patrze w lusterko w tu siwo za mna :shock: W pierwszej chwili przeraziłem się, że coś stało się z silnikiem i szlag go trafił, ale po chwili poczułem, że to guma. Nie wiem co było powodem, czy coś ją przebiło, czy może indeks predkości dał o sobie znać, był do 240 a zdarzyło mi się na nich lecieć do ogranicznika :roll: Tak czy siak było bardzo spokojnie, bez gwałtownych ruchów, czy rzucania autem.... Dobrze, że Twoja M5 jak i moja nie ucierpiała ;)

Obrazek
No Risk, No Fun ....

Przemooo

Post autor: Przemooo » pt mar 15, 2013 19:23

Ghost_Rider pisze:Też miałem podobną przygodę przy 160-170 km/h na A4. Patrze w lusterko w tu siwo za mna :shock: W pierwszej chwili przeraziłem się, że coś stało się z silnikiem i szlag go trafił, ale po chwili poczułem, że to guma....
Miałem podobne odczucie, czyżby silnik padł.. :roll:

Lampy były takie w dniu zakupu, a przyznam, że wolałbym ori poliftowe, ale puki nie ogarnę mechaniki do końca, odpuszczam detale (wiadomo $$$)

Zrobiłęm już rozeznanie w kwestii dyfrów, tylko małe silniki miały takie przełożenie jakie mnie interesuje, więc "skrócenie" biegów na razie oddalam w czasie.

Tu ciekawa stronka od Dinana:
https://pictures.dealer.com/crownbmwgre ... 7929ed.pdf
Ciekawi mnie kwestia tuningu przepustnic, aż takie przyrosty daje?

Przemooo

Post autor: Przemooo » czw mar 21, 2013 23:21

Mały filmik z "kalkulatora" jak brzmi praktycznie seryjnym wydechem (x-pipe)
http://www.youtube.com/watch?v=66srmchR ... Yg&index=1

Dostałem w końcu "nową" elektryczną pompe vanosa i jest zdecydowanie ciszej przy rozruchu na ciepło, nawet nie wiedziałem, że sterownik załącza przed odpaleniem pompke na 5sek (podobnie jest z paliwową) i generuje 10Mpa, niestety zauważyłem że u mnie szybko ono opada:-(

pauldv8
Auto: x

Post autor: pauldv8 » pt mar 22, 2013 15:38

ciekawe z tymi przepustnicami....może bym sobie to zrobił ale raczej aż na taki efekt nie liczę, choć kto wie czy jak by dolać paliwa to by coś nie dało.

parę dni temu rozwierciłem koledze przepustnice z silnika chevroleta 5.7 TPI z 48mm na 51mm, dorobiłem do tego klapki i zamontowałem, pomiarów przed i po nie robiliśmy odczuwalnie w sumie też nie nie dało poza lekko wyczuwalną gwałtowniejszą reakcją na gaz.

Przemooo

Post autor: Przemooo » pt mar 22, 2013 16:19

No przerobienie "trąbek" na te w stylu Lambo (czyli krótkie, małe jak na foto Dinana) i zwiększenie średnicy (wyczytałem, że raptem o 2mm) daje zauważalne korzyści, zwłaszcza, że z tego co wyczytałem masz pełen dostęp do maszyn do obróbki metali.

pauldv8

Post autor: pauldv8 » pt mar 22, 2013 16:27

będzie luźna kasa to zakupie drugi komplet przepustnic i się pobawimy. zrobić w sensie roztoczyć otwory w przepustnicy i dorobić klapki to żaden problem. Więcej problemów może stworzyć konieczność demontażu ośki klapek.

Tak czy owak zrobić to fizycznie to nie ma problemu - gorzej z tym, że nie dysponuję ani flowbenchem do pomiaru przepływu ani jakimś dobrym elementem do pomiaru rzeczywistego współczynnika nadmiaru powietrza. Nawet zakładająć, że powiększenie przepustnic i zmiana długości trąbek da nam więcej powietrza ( ale dalej nie będziemy wiedzieć kiedy przy jakich obrotach napełnienie cylindrów będzie lepsze) to nie wiem czy seryjny soft sobie poradzi, żeby skorygować dawkę paliwa - trzeba by się uśmiechnąć o tak :-D do kogoś kto siedzi w temacie elektroniki silnika dużo bardziej niż ja ;-)

....ale na razie mnie czeka odkładana wizyta na hamowni wciąż :)

Przemooo

Post autor: Przemooo » czw mar 28, 2013 11:45

Praktycznie w każdym aucie powiększenie przepustnicy wychodzi na plus, tu powiększenie 8 sztuk powinno być widoczne.

Ostatnio ze względu na jakość dróg testuje trochę inny profil opon:
przód: 235/45
tył 265/40
Jest ciut wygodniej, a koleiny są mniej wyczuwalne, aczkolwiek wygląda mniej sportowo :mrgreen:

Mały testing nowego ogumienia zimą:
http://www.youtube.com/watch?v=66srmchR ... Yg&index=1

Przemooo

Post autor: Przemooo » sob kwie 13, 2013 23:59

Skromne foto wnętrza:
Obrazek

i komory silnika
Obrazek

Ostatnimi czasy mając wolny kanał postanowiłem zdjąć skrzynie i moim oczom ujawnił się widok zmasakrowanego dwumasu, co ciekawe nikt jadąc autem i będać pod nim nie stwierdził jego zużycia...eh

pauldv8

Post autor: pauldv8 » ndz kwie 14, 2013 01:26

Przemooo pisze:Skromne foto wnętrza:
Obrazek

i komory silnika
Obrazek

Ostatnimi czasy mając wolny kanał postanowiłem zdjąć skrzynie i moim oczom ujawnił się widok zmasakrowanego dwumasu, co ciekawe nikt jadąc autem i będać pod nim nie stwierdził jego zużycia...eh
show us how it looks...

Przemooo

Post autor: Przemooo » śr kwie 24, 2013 23:44

Na początek podziękowania dla Bombla za zorganizowanie zamachu, teraz śmiga cacy, niestety musiałem też zakupić nowe sprzęgło bo po złożeniu zaczęło się ślizgać.
Pełen euforii i wolny od wibracji zrobiłęm mały test na Autobahnie limitera prędkości:
http://www.youtube.com/watch?v=UlcRrwjsNCo

Foty uszkodzonego zamachu na dniach :mrgreen:

Przemooo

Post autor: Przemooo » pn kwie 29, 2013 12:27

Słaba trakcja, ale już 0-200km/h dało się nakręcić:
http://www.youtube.com/watch?v=QpJSWK8s0TM

Awatar użytkownika
Ghost_Rider
Kontakt:

Post autor: Ghost_Rider » wt kwie 30, 2013 18:50

Zdrowa sztuka, idze mniej wiecej tak samo jak moje M5 ;)
No Risk, No Fun ....

Przemooo

Post autor: Przemooo » śr maja 01, 2013 09:39

TAk dobrze chyba nie jest, Twoja maszyna to był zdrowiutki koniec produkcji, u mnie jak to określił "znawca" od Rypika jest ze 120koni :mrgreen: , choć jak wspomniałem wcześniej oponki sa o profil wyższe z dobrym bieżnikiem, więc licznik za dużo nie oszukuje.
Zobaczymy jak Slicki od Ciebie bedą się sprawować na starcie, bo są faktycznie sporych rozmiarów, trzeba jest solidnie rozgrzewać, żeby "kleiły"???

ODPOWIEDZ