bmw e36 stukot z tyłu
bmw e36 stukot z tyłu
Witam i jeśli nie w tym dziale to przepraszam.
Mam bmw E36 1996 rok. Sedan klima tronik
problem jest z tyłem a dokładnie podczas jazdy słychać z tyłu po prawej stronie koła stukanie dość głośnie i intensywne strona od pasażera .
Wymieniłem łożysko i piastę bo była wyrobiona oraz przegub został wymieniony ,
problem zmniejszył się ale podczas skręcania w lewo lub czasem jadąc wolno po nierównym terenie stukot nawraca i jest nieprzyjemny byłem na przeglądzie bmka została cała przetrzepana mechanicznie i ręcznie wszystkie gumy są ok. zawieszenie ok. wał i podpora ok. skrzynia biegów gumy ok. ogółem nic nie widać a dalej stuka gdzie szukać przyczyny byłem u kilku mechaników wszyscy rozkładają ręce a na wizytę w serwisie mnie nie stać
Mam bmw E36 1996 rok. Sedan klima tronik
problem jest z tyłem a dokładnie podczas jazdy słychać z tyłu po prawej stronie koła stukanie dość głośnie i intensywne strona od pasażera .
Wymieniłem łożysko i piastę bo była wyrobiona oraz przegub został wymieniony ,
problem zmniejszył się ale podczas skręcania w lewo lub czasem jadąc wolno po nierównym terenie stukot nawraca i jest nieprzyjemny byłem na przeglądzie bmka została cała przetrzepana mechanicznie i ręcznie wszystkie gumy są ok. zawieszenie ok. wał i podpora ok. skrzynia biegów gumy ok. ogółem nic nie widać a dalej stuka gdzie szukać przyczyny byłem u kilku mechaników wszyscy rozkładają ręce a na wizytę w serwisie mnie nie stać
MIREK Ł.
Re: bmw e36 stukot z tyłu
A ta metalowo-gumowa tuleje w glownym wahaczu co wchodzi w podloge napewno masz dobra? Ja bym obstawial,ze to to bo mialem raz podobne objawy. Pewnie dochodzi taki metalowy odglos...?
Zostaw samochod na biegu i poruszaj do przodu i do tylu kolem tym od,ktorego odchodzi taki odglos bedziesz wiedzial mniej wiecej z,ktorego dokladnie miejsca sie tlucze ewentualnie wez kogos do pomocy,wloz reke tu gdzie jest mocowanie tej tulei czy sie nie rusza w ktoras strone.
Zostaw samochod na biegu i poruszaj do przodu i do tylu kolem tym od,ktorego odchodzi taki odglos bedziesz wiedzial mniej wiecej z,ktorego dokladnie miejsca sie tlucze ewentualnie wez kogos do pomocy,wloz reke tu gdzie jest mocowanie tej tulei czy sie nie rusza w ktoras strone.
kolega dobrze prawi tez bym na to obstawiał nieraz wystarczy kopnąć w koło raz od przodu raz od tyłu lub kanał i luknąć w to miejsce będzie ślad ja stuka lub tuleja będzie zaraz przy karoseriimati e36 pisze:A ta metalowo-gumowa tuleje w glownym wahaczu co wchodzi w podloge napewno masz dobra? Ja bym obstawial,ze to to bo mialem raz podobne objawy. Pewnie dochodzi taki metalowy odglos...?
napisze jeszce raz wszystkie gumy i tuleje są ok. jedynie sam bym stawiał na dyferencjał
MIREK Ł.
A może górne mocowanie tylego amortyzatora?
pozdrawiam
Paweł
pozdrawiam
Paweł
zawieszenie nie ma luzów wszystkie luzy sa wykluczone był na trzepakach czy jak to nazwać nie mam nigdzie luzów trzech mechaników sie na tym głowiło ale pytanie jak sprawdzić dyfer czyli tylni most jedynie tylko to mogło nawalic
MIREK Ł.
Mój kolega ma podobny problem w e36 328. Tyle, że objawia się tylko przy ostrym skręcaniu w lewo. Słychac wtedy metaliczne stukanie z tyłu auta. Podobnie jak u Ciebie całe zawieszenie ma przejrzane. Wydech też nigdzie się nie obija. Ja sugeruję, że to dyfer, gdyż miał w nim trochę grzebane (zacieśniana szpera).
Czy Ty u siebie masz otwarty dyfer czy ze szperą? Chociaż jak piszesz, że stuka też przy jeździe na wprost, to nie miałoby raczej znaczenia.
Czy Ty u siebie masz otwarty dyfer czy ze szperą? Chociaż jak piszesz, że stuka też przy jeździe na wprost, to nie miałoby raczej znaczenia.
dyfer jest jak to nazwać gdy kręcę jednym kołem to drugie się kręci w drugą stronę
MIREK Ł.
w poniedziałek jade prawie 100 km. do specjalisty od takich spraw ponoć tylko on mi znajdzie usterke i słyszałem że spotykał takie usterki i najczęściej był to dyfer ale po rozmowie telefonicznej powiedział ze nie końiecznie
MIREK Ł.
To powodzenia i daj znac w czym był problem.
witam ponownie bmka dostarczona i zostawiona do środy ma zerknąć i zlokalizować usterkę
MIREK Ł.
Tez jestem ciekaw co to moze byc
No to szpery raczej nie ma.mirkpol pisze:dyfer jest jak to nazwać gdy kręcę jednym kołem to drugie się kręci w drugą stronę
Kiedys mialem rytmiczne stukanie, do czasu az zablokowal sie most podczas jazdy i ukrecilo przeguby - huk straszny. Przyczyna - jeden ząb w moscie byl mocno nadwyrezony, az w koncu sie urwal i zablokowal most na stale.
Wiem ze juz pisales ze wszystkie tuleje ok, ale ja i tak bym dobrze sprawdzil element nr 12 o ile w ogole mowa tutaj o m3

sprawdze ale mam problem wystrzeliła mi przepustnica i niegdzie nie mogę odszukac uzywki do silnik 1,8 E36 z tego wzgledu mechanik ma zablokowane ręce dopuki nie odpale silnika nic sie nie dowiem tak przyokazji moze ktoś ma do sprzedania przepustnicę do 1,8
Ostatnio zmieniony śr kwie 10, 2013 21:16 przez mirkpol, łącznie zmieniany 1 raz.
MIREK Ł.