BMW E46 M3 SMG EISENMAN 2002r, srebrna,

Baza danych BMW ///M
Ko$i
Auto: m3 e92 + sk2cs w pudełku

BMW E46 M3 SMG EISENMAN 2002r, srebrna,

Post autor: Ko$i » pn paź 29, 2012 19:41

Na wstępie chciałem powitać wszystkich użytkowników ''mforum'', jako że jestem totalnie świeży w temacie, proszę o odrobinę wyrozumiałości :wink:

Po tym jak kilka miesięcy temu udało mi się sprzedać dotychczasowe auto, rozpocząłem poszukiwanie 330Ci coupe. Niestety, nasz rynek pełen jest ''bezwypadkowych igiełek'', zaczynam powoli tracić nadzieję na znalezienie fajnej sztuki.. Ale do sedna sprawy. Wpadł pomysł zakupu wymarzonej M3 E46. Niestety, w temacie ''emek'' jestem laikiem, dlatego też postanowiłem zarejestrować się tu, aby dowiedzieć się czegoś więcej. Poniżej wklejam link do auta, które zainteresowało mnie najbardziej:

http://otomoto.pl/bmw-m3-m3-smg-eisenma ... 93585.html

Tak wiem wiem, jest wielce prawdopodobne że M3 w takiej cenie jest dalekie od ideału.. Ale może to jest właśnie ''ta okazja'' ? :wink:

Prosił bym doświadczonych userów o jakąś zwięzłą opinię ''pozdjęciową'' na temat tego egzemplarza, byłbym wdzięczny..

Nasuwa się też kilka pytań natury czysto technicznej, m.in:

1. Czy wadliwe panewki w modelach sprzed 07.2003 to tylko mit, czy należy to traktować jak najbardziej poważnie?

2. Jak wygląda akcja serwisowa takiej M3, powiedzmy taki standard: klocki, tarcze, olej, filtry. Części są ogólnodostępne, czy niekoniecznie?

3. Czy jest w ogóle szansa znalezienia poczciwej ''emtrzy'' w cenie do 50k, czy lepiej wrócić do poszukiwania 330Ci ? :wink:

4. Jest możliwość zabrania ze sobą któregoś z Was na ekspertyzę takiej M3, oczywiście nie będąc później dłużnym.. :564: ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, sugestie, spostrzeżenia :wink: .Poniżej wklejam kilka zdjęć oraz opis z aukcji w razie, gdyby ogłoszenie zniknęło.

Model, Typ:
BMW M3, Sportowy / Coupe
Rocznik:
2002
Przebieg:
153 000 km
Rodzaj paliwa:
benzyna
Silnik:
3245 cm³ (Moc 344 KM / 253 kW)
Skrzynia biegów:
manualna
Kolor:
srebrny-metallic
Liczba drzwi:
2/3
Status pojazdu:
przygotowany do rejestracji / opłacony
Przegląd / OC:
październik 2013 / listopad 2012
Kraj pochodzenia:
Francja
Data rejestracji:
03/2002

Cechy zewnętrzne:

alufelgi, ksenony, światła przeciwmgłowe, przyciemniane szyby
Bezpieczeństwo:

ABS, ASR, poduszki powietrzne, immobiliser, ESP
Komfort:

el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, tapicerka skórzana, system nawigacji, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownicy, komputer, tempomat, podgrzewane fotele, kierownica wielofunkcyjna, czujnik parkowania
Historia:

bezwypadkowy
VIN - numer ident. pojazdu :

WBSBL91040JP81014

Opis pojazdu

Bmw M3 sprowadzony z Francji,po opłatach przygotowany do rejestracji-koszt 750zł.

Auto w dobrej opcji[pełna elektryka foteli,nagłośnienie Harman Kardon,el.roleta,alu 19, wydech EISENMANN itp.]

,Stan techniczny i wizualny auta bardzo dobry,wnętrze czyste i zadbane.

Możliwe przyjęcie innego auta w rozliczeniu.

Wszelkie dodatkowe informacje tel.601260937

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Re: BMW E46 M3 SMG EISENMAN 2002r, srebrna,

Post autor: Bombel » pn paź 29, 2012 19:53

Miała słup/drzewo w prawym progu na wysokości drzwi.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.

M3 FAN 1
Auto: m3

Post autor: M3 FAN 1 » pn paź 29, 2012 19:59

tez widzialem to auto bylo wystawione na alle grosz fakt bylo uszkodzone ale nie groznie ktos pewnie odnajdzie fotki tamtej aukcji. powiem tak jak szukasz bezwypadkowego do 50 kola to nie poszukasz ale jesli wchodzi w gre naprawa to pewnie ze mozesz cos fajnego kupic wiadomo ze jak sie naprawi ladnie!!! :roll: tez bedzie ok

Ko$i

Post autor: Ko$i » pn paź 29, 2012 20:06

Zdaję sobie sprawę, że do 50k nie znajdę lalki.. Jakieś niegroźne uszkodzenia nie wpływające na właściwości jezdne nie przeszkadzają mi, porysowany zderzak, maska, wgnieciony błotnik, zbity reflektor, zagięte drzwi - nie przeszkadza, boję się tylko tego żeby nie kupić auta które leżało na dnie ''Loary'' :wink:

Dzięki za podpowiedzi, mam nadzieję że może ktoś dysponuje zdjęciami auta po kolizji, ma dostęp do archiwalnego linku bądź ma zapisane zdjęcia na dysku ?

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » pn paź 29, 2012 20:37

Jak nie groźnie :roll: uderzenie było naprawdę mocne wgnieciony próg około 30-40cm dobrze Bombel napisał drzewo lub słup były w środku a sprzedający bezczelnie zaznaczył bezwypadkowy.
Wcale bym się nie zdziwił jak auto było bananem bo to normalne przy takich uderzeniach.

Aha panewki mają bardzo duże znaczenie i ważne czy auto miało akcje serwisową na nie.
Poprawione panewki były od 07.2003r nie od liftu bo lift był 04.2003r więc pierwsze polifty mają stare panewki.

Ko$i

Post autor: Ko$i » pn paź 29, 2012 21:07

Mały dzięki wielkie za info, w takim razie prawdopodobnie jestem zmuszony wymazać z pamięci tą sztukę.. Jeszcze jedno małe pytanko, jak sprawdzić czy np. taki przedlift przeszedł akcje serwisową? tylko i wyłącznie historia serwisowa prawdę mi powie, czy są jakieś inne metody sprawdzenia?

m!xeR
Auto: scirocco r
Kontakt:

Post autor: m!xeR » pn paź 29, 2012 21:16

VIN i telefon do ASO BMW. BMW nie oznaczało na silniku akcji na panewkach. Ewentualnie książka serwisowa.

M3 FAN 1

Post autor: M3 FAN 1 » wt paź 30, 2012 16:04

no i teraz widac moim zdaniem tragedi nie bylo a gdzie tu mowa o jakims bananie :mrgreen: :-D

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » wt paź 30, 2012 17:47

To nie są zdjęcia z pierwszej aukcji tu już częściowo auto jest zrobione wymienione drzwi itd.

Zwróć uwagę,że drzwi się nie zamykają bo trzeba auto naciągnąć błotnik tylny/słupek jest ruszony tak samo przerwa między przednim błotnikiem a maską jest nie równa.
Auto musiało być wyciągane bo konstrukcja została naruszona dla mnie nigdy to nie będzie dobry samochód bo idealnie nie da się tego zrobić zawsze gdzieś jakieś kilka mm różnicy będzie a to wiatr będzie szumiał a to będzie woda lecieć a to przednia szyba sobie pęknie bez powodu itd
Uderzenia boczne są najgorsze nawet przy teoretycznie lekkim uszkodzeniu potrafią zmienić się szpary i szczeliny z drugiej strony auta.
Mniej więcej tak powinna iść linia progu widać jak dużo uderzenie ją pociągnęło słupek boczny na pewno nie został na swoim miejscu dlatego drzwi się nie zamykają przedni fartuch myślę,że też ruszył się o kilka mm.
Obrazek

Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Post autor: boogie » wt paź 30, 2012 19:04

Ko$i, uważaj kolego na auta od handlarzy, które nie są jeszcze zarejestrowane....
Chodzi o to, że rozpowszechniło się ostatnio robienie przekrętów na Vacie, auto jest sprzedawane taniej, bo jest to cena netto, a netto dlatego, że żadna firma nie - importer firma słup np. z Czech, polski komis - nie odprowadziła Vat.
Skarbówka po paru miesiącach robi kontrole, firmy nie ma, auto znajdują, i aktualny właściciel musi dopłacić ten zniezapłacony Vat 23% plus odsetki.
Poszperaj w guglu, są artykuły.
Pozdrówka!

Ko$i

Post autor: Ko$i » wt paź 30, 2012 19:20

O cholera, to istotna informacja dla mnie, boogie dzięki wielkie za cynk, będę miał to na uwadze. A wracając do naszej M3 o której mowa w tym temacie, chyba posłucham Waszych rad i odpuszczę ją, ''mały'' ma racje, że takie uszkodzenia boczne, z pozoru niegroźne mogą skutkować późniejszym brakiem geometrii w aucie, które już nie prowadzi się tak pewnie jak powinno, później ciężko sprzedać taki egzemplarz, bo jak wiadomo M3 nie kupuje pierwsza lepsza osoba.. :wink: Szukam dalej, mam czas więc może natrafię na ciekawszy okaz.

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » wt paź 30, 2012 19:54

Uszkodzenie takich elementów konstrukcyjnych niesie za sobą pewne skutki bo są one trwale przymocowane do pozostałej części auta.
Blacha to nie guma nie rozciąga się zbyt łatwo prędzej gnie lub pęka.
Weź pasek blachy trzymaj za jeden koniec w jednej ręce za drugi w drugiej.
Ewentualnie przykręć jednym końcem do czegoś i drugim do czegoś kolejnego.
Niech ktoś naciśnie na środku w/w paska tak,żeby ją ugiąć.
Uginając będzie uciekać i z jednej i z drugiej ręki lub przykręcona wyrywać się z pod śrub.
Tak też jest w aucie próg podczas uderzenia ciągnie za sobą pozostałe przymocowane trwale do niego elementy.
Uszkodzone pojedyńcze elementy typu drzwi błotnik przedni maska itd nie są problemem ale mocne wgniecenie któregokolwiek stałego elementu nadwozia odbija się na reszcie konstrukcji.

M3 FAN 1

Post autor: M3 FAN 1 » wt paź 30, 2012 20:22

Ja jakos jezdzilem nie raz naprawianym autem i uwierz mi ze jak sie to naprawi z glowa to auto bedzie jezdzic tak jak powinno. A akurat w tym egzemplarzu jestem pewien ze to uszkodzenie nie wplyneloby na geometrie auta i wiem ze sa inne osoby co tez to potwierdza.Ja rozumiem ze bezwypadek to jest to ale wcale takie uszkodzenie nie dyskwalifikuje teki samochod. Nie to zebym bronil tego auta bo tez je ogladalem ale mi nigdy nie pasowal srebny kolor :roll:

Krystian
Auto: ///M E46
Kontakt:

Post autor: Krystian » wt paź 30, 2012 21:19

Nie mówiąc już o tym ze handlarze notorycznie podciągają auta żeby lepiej wyglądały
A w ten sposob można komuś narobic wiecej problemów niż jak by zaczynać naprawiać auto od rzeczywistych uszkodzen

Zablokowany