Felga 16cali?

2000-2006 | silnik: S54
sajfer

Felga 16cali?

Post autor: sajfer » pt paź 26, 2012 16:14

Wiem, że pytanie może wydać się kompletnie głupie, bo po co wrzucać felgi 16 do Mki.
Ale już tłumaczę.

Chcę zakupić m3 e46. Ma być do jazdy na co dzień, ale także do latania po ułężach, poznaniu, a w zimie do latania bokami po śniegu i lodzie.

Zasadnicze pytanie brzmi, czy do e46 można założyć felgi 16 cali? Na seryjny hamulec może być cięzko (chociaż mi się udało znaleźć felgi 16cali które wchodziły na seryjny zacisk z lancera evo i tarczę 320mm), ale może istnieje jakiś downgrade hamulców? Coś z innych modeli co z zaciskiem pasuje do zwrotnic w m3 i można założyć mniejszą tarczę?

Dlaczego 16 cali? bo chciałbym zakładać profesjonalne rajdowe kolce, a takie występują tylko w 15 i 16 calach (tak zwane szewdzkie).

Z tego co wiem do e36 wchodzą 16nastki bez większych problemów. Uprzedzając pytania i rady - gdyby chodziło mi tylko o upalanie to bym od razu kupił e36 i wstawiał klatkę. Zależy mi jednak bardziej na e46 - wydaje się być bardziej uniwersalne, idealne połączenie pomiędzy upalaniem i jazdą codzienną.

Zapewne niewiele osób interesowało się tematem, jednak może coś ktoś wie?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Re: Felga 16cali?

Post autor: kostek_ja » pt paź 26, 2012 17:38

sajfer, do upalania seryjne heble są słabe, a 16tek i tak na nie nie założysz. 17 minimum, chociaż może dać się znaleźć coś co wejdzie.

Po prostu M3 jest dosyć ciężkie. Mam podobną koncepcje w swojej M3 i niestety ideału do wszystkiego nie będzie. Można się zastanowić nad 2 zestawami hamulców (jeden na lato, drugi na zimę). Ewentualnie kupić bardzo wąskie felgi na owe wąskie kolcowe opony, bardzo małe ET, albo duży dystans i może da radę tak ustawić żeby zacisk był obok koła, a felga nie wystawała specjalnie z nadkola. Z tyłu spokojnie można taki myk zrobić gdyż zacsk jest głęboko w nadkolu, ale z przodu będzie ciężko.

Do tego ja bym się zastanowił na ile ci te kolce potrzebne. Wydaje mi się że w Ułężu i Poznaniu i tak nie bardzo można zakładać kolce, do tego z doświadczenia wiem że takich śnieżnych dni nie ma za wiele. Kolejnym problemem jest transport kół. Opony kolcowe mogą uszkodzić wnętrze (chociaż bardzo wąskie pewnie weszłyby i wszystkie 4 do bagażnika).

Też rozważałem temat rajdowych zimówek. Trochę mniej profesjonalnie gdyż bez kolców i takie są na 18tki, ale uznałem że i tak właściwie nigdy tego nie używam, a są drogie i do tego na takich oponach nie mógłbym na tor dojechać. Wówczas nie mogę się spakować. Potrzebuje 4 zimówek w trasę, 4 rajdowych zimówek i 4 jak się śnieg rozpuści. Spakowanie 8 kół jest możliwe (raz się tak do Koszalina spakowałem), ale to już upychanie i wolę drugi raz tego nie robić.

Przy częstotliwości z jaką jeżdżę po torze na śniegu i faktu iż nie są to zawody uznałem że najlepszą opcją są wąskie, drogowe zimówki na 18tki (195 albo 205), które bym zakładał w zimę na tor, oraz na te krótkie okresy kiedy na drogach jest dużo śniegu :)

Spokojnie to spokojnie ale na takich kołach na tor dojadę nie niszcząc ich, a do tego mogę zapakować koła w razie gdyby się okazało że śniegu nie ma, albo w połowie się skończył :)

Generalnie doby wybór jeżeli chodzi o samochód do upalania + jazdy po drodze :) Ja się cieszę że właśnie ten samochód kupiłem. Wówczas miałem w ogóle inną koncepcję i spojrzenie na ten temat, ale na razie nie widzę na co mógłbym zmienić, żeby nie pogorszyć :)

Nie zapomnę jak w Ułężu na śniegu i lodzie miałem 4 czas swoją wówczas seryjną eMką i zwykłych drogowych 225/40/18. Było prawie 20 samochodów, a poza mną i jeszcze 2 innych wszyscy mieli napęd na 4 :)

kons6

Post autor: kons6 » pt paź 26, 2012 18:31

sajfer pisze: Dlaczego 16 cali? bo chciałbym zakładać profesjonalne rajdowe kolce, a takie występują tylko w 15 i 16 calach (tak zwane szewdzkie).
nie pomogę ze wskazaniem felg, bo to nie e36 (tam pasują na przód też tylko wybrane 16")

natomiast kolce do tego auta to wg mnie jedyny sposób, żeby w ogóle jeździło na śniegu i lodzie, na zimówkach jest dramat, auto jest dużo za ciężkie do czegokolwiek, przegrywa się prawie ze wszystkimi

kupiłem 16" hakkapelliitty z drogowym króciutkim i chowającym się kolcem - lekkie subaru na zwykłych oponach robiły te same czasy co ciężkie m3

Camil
Auto: e36s54
Kontakt:

Post autor: Camil » pt paź 26, 2012 18:45

bzdura. Sa kolce na wieksza srednice. Sam rozwazam zakup 17 do m5, dla jaj na zime.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » pt paź 26, 2012 18:50

Camil, mógłbyś dać jakiś namiar?

Camil
Kontakt:

Post autor: Camil » pt paź 26, 2012 19:05

allegro? nokian, oczywiscie nie mowie o ekstremie kolcach, wlasnie takich jakie stosuje sie w skandynawii w osobowkach.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » pt paź 26, 2012 19:26

Muszę w takim razie zgłębić temat opon z kolcami :)

kons6

Post autor: kons6 » pt paź 26, 2012 19:46

Wojciech Biegun
Product manager
tel. 501 268 181
e-mail: wbiegun@artgum.com.pl

kolcowane kupowałem w Finlandii przez znajomych znajomych 2 lata temu,
ale w zeszłym roku kupiłem w Artgumie Nokian Hakkapelliitta R niedostępne normalnie w Polsce

kons6

Post autor: kons6 » pt paź 26, 2012 19:49

Camil pisze: Sam rozwazam zakup 17 do m5, dla jaj na zime.
naklej sobie x-drive i na zaśnieżonej ulicy sti i evo się załamią :wink:

sajfer

Post autor: sajfer » sob paź 27, 2012 22:16

Camil, nie o drogowe kolce mi chodzi, bardziej o takie:
Obrazek

A takie robia tylko na 15-16 cali.

kostek_ja, niestety mnie nie pocieszyles, bardziej utrwaliles w przekonaniu ze jesli to w ogole mozliwe to wymaga duzo kombinowania :)
Felgi na pewno waskie 16x5.5 cala, et maja wysokie wiec raczej dystanse wchodzilyby w gre.
Mowisz ze pytanie czy w ogole potrzebne.. W zeszlym roku bylem na jeziorze 3 razy, w tym planuje byc wiele razy czesciej + kolcuje nawet opony w motocyklu.
Na jezioro nawet nie ma co wyjezdzac bez rajdowego kolca, a przyjemnosc z jazdy jest absolutnie nieporownywalna do.. chyba niczego :)
W e30 piaty bieg, 160km/h i pelny bok bez zagrozenia ze trafisz w drzewo.
Obrazek

A poniewaz m3 mialoby zastapic moje stare e30, przygotowana pod tor integre i jeszcze pelnic funkcje dupowozu to chce wybadac temat jak najdokladniej.

Moze jakies rozwiazanie z hamulcem na zime? Zaciski z tarczami z 330 lub z slabszych e46 (320 itp.) moga pasowac?

Camil
Kontakt:

Post autor: Camil » sob paź 27, 2012 22:21

rozumiem, zwracam honor. sam sie pozniej zastanowilem, ze moze Ci chodzic o cos takiego. wydaje mi sie, ze wiekszy rozmiar moglby byc problematyczny dla auta, zobacz profil.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz paź 28, 2012 01:58

sajfer pisze:kolcuje nawet opony w motocyklu
Ja też, ale w motorze to nie problem gdyż opony są dętkowe.

Chociaż w sumie można by się rozejrzeć za dętkami do samochodu, ale jakoś wątpię żeby w tych rozmiarach coś było dostępnego :)

Generalnie robi się opony kolcowe we wszystkich rozmiarach, ale na naszym rynku i w pobliżu takich nie ma gdyż zwyczajnie nie ma na to rynku. Pytanie jak wygląda sprowadzenie z krajów skandynawskich. Tam mają i 19tki i 20tki :)

kons6

Post autor: kons6 » ndz paź 28, 2012 10:46

zagdaj http://www.facebook.com/wwwVIRNIKpl
on na pewno jeździł e36 na profi kolcu i pomoże radą

Awatar użytkownika
rypik
Kontakt:

Post autor: rypik » ndz paź 28, 2012 10:55

sajfer pisze: Na jezioro nawet nie ma co wyjezdzac bez rajdowego kolca, a przyjemnosc z jazdy jest absolutnie nieporownywalna do.. chyba niczego :)
W e30 piaty bieg, 160km/h i pelny bok bez zagrozenia ze trafisz w drzewo.
Mały OT ale drzewo rosnące w jeziorze ?

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz paź 28, 2012 11:08

rypik pisze:Mały OT ale drzewo rosnące w jeziorze ?
No właśnie o to chodzi że nie walniesz bo nie ma :)

ODPOWIEDZ