M3 navi, telefon itd

2000-2006 | silnik: S54
valipradoox

M3 navi, telefon itd

Post autor: valipradoox » sob lut 25, 2012 11:00

Witam, mam kilka pytań odnośnie M3, a mianowicie:

1. Przy podłokietniku mam wyjście na telefon - przewód z kostką, ale telefonu brak... Pytanie, można gdzieś taki telefon dokupić (jaka cena), i czy jest on w ogóle przydatny - czy to już zabytek (era bluetooth) ?
2. Jak wygląda, ze zmianą oświetlenia - na przód zostawić normalny-seryjny xenon, czy wymienić na jakieś ringi (to się całą lampe wymienia, czy tylko "kółeczka"), czy takie lampy mają homologacje ?
3. Czy do seryjnej nawigacji kupuje się tylko płytkę i już jest uaktualniona (mam z 2003r.), pasuje od porsche, czy E-klasy ?
4. Czy taka nawigacja (jeszcze ma kasetę pod ekranem), ma wyjście na wzmacniacz, da się ją przerobić, abym rzucił mocny subwoofer ?
5. Da się oglądać filmy/TV po zakupie jakiegoś chipa czy czegoś, nie wiem czy mam 16:4 czy inną ?
6. Maska w każdym M3 jest taka sama-są jakieś poliftowe i czy pasuje ?
Obrazek

cycu2

Re: M3 navi, telefon itd

Post autor: cycu2 » sob lut 25, 2012 12:23

Witam kolego na pewno idzie kupić telefon taki do auta ale po co ci to skoro w Polsce nie wolno rozmawiać przez telefon podczas jazdy prędzej bym się skusił nad zestawem głośno mówiącym a może będzie sie dało to skonfigurować z tym zestawem co masz w aucie
a co do świateł to bym zostawił tak jak jest ewentualnie dorzuciłbym ringi i tyle a co do nawigacji to słyszałem ze wystarczy kupić płytę aso i tyle a z innych pasuje na przykład od porsche, czy E-klasy tego ci nie powiem bo nie wiem

Krystian
Auto: ///M E46
Kontakt:

Post autor: Krystian » sob lut 25, 2012 14:58

1. zależy pod jaki model telefonu masz miejsce, ale ogólnie to będa już przeżytki modelowe

2. ringi można dołożyć osobno (masz temat o ringach osobny na forum),
homologacja?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ;)

3. Wystarczy nowa płyta

4. nie znam się na car-audio więc nie odpowiem

5. jeśli fabrycznie nie masz modułu TV przy dużej navi to dzwine, ale pewnie idzie dołożyć, acz to moje gdybanie bo ->patrz punkt 4 ;)

6. Takie same

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » sob lut 25, 2012 15:40

Krystian pisze:jeśli fabrycznie nie masz modułu TV przy dużej navi to dzwine,
Nie dziwne, a normalne. Moduł TV był opcją i to dosyć drogą. Ja też go nie mam.

1. Nie jestem pewny na 100% jak było w początkowych modelach, ale późniejsze miały raczej tylko opcję bluetooth. Moim zdaniem poprzedni właściciel twojego samochodu zrobił tak samo jak ja tylko ja ten kabel schowałem. Samochód miał fabrycznie bluetooth i do tego Snap-in'a czyli specjalne miejsce na telefon (wymienne wkładki pod dany model) gdzie telefon pasował idealnie i był wówczas podłączony do zewnętrznej anteny (płetwa na dachu) oraz był ładowany. Z faktu że Snap-in'ów pasujących do e46 pod aktualne telefony już się nie robi i owy Snap-in wyklucza uchwyt na kubki, prawdopodobnie Snpa-in został wyjęty, a włożony został uchwyt na kubki. Niestety w Snap-in'ie znajduje się przycisk do parowania telefonu, więc raz na jakiś czas trzeba go podłączyć aby sparować nowy telefon. Moim zdaniem lepiej ten kabel schować i w razie potrzeby po prostu wyjmować uchwyt na kubki i kabel który jest pod nim schowany.

2. Tak jak powiedział Krystian.

3. Jeżeli masz starszą płytkę to możesz zaktualizować (wymienić na nowszą) taniej, ale to wciąż jest dosyć drogo (jakieś 500zł jeżeli dobrze pamiętam). Lepiej kupić nieoryginalną, albo ściągnąć.

4. Obiło mi się o uszy że nie, ale pewności nie mam. Jest firma która sprzedaje głośniki i subwoofer'y pasujące do seryjnej instalacji i w seryjne miejsca, ale ciężko powiedzieć coś o klasie tego sprzętu. Mi wystarcza seryjny harman-kardon.

5. Tego też nie zgłębiałem dokładnie, więc to co napisze nie jest 100% pewne. Do oglądania TV chyba jedyną opcją jest oryginalny moduł TV, ale to droga zabawa, działa raczej bez rewelacji jeżeli chodzi o jakość i wówczas jeżelibyś coś podłączał do tego (np. DVD) to miałbyś dźwięk tylko w mono (da się to obejść, ale to już kolejna kombinacja). Do podłączenia jedynie zewnętrznego źródła (np. DVD) są dużo prostsze i tańsze moduły. Zdecyduj sam co wolisz :)

valipradoox

Post autor: valipradoox » wt kwie 03, 2012 18:36

Też mam HK
Kolejne pytanie dotyczy tego, czy każda M3 powinna mieć ten pałąk nad silnikiem. Do czego on służy - estetyka ? Dziwie się bo ja go nie mam :sad: Obrazek

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » wt kwie 03, 2012 18:41

Tak tylko dla estetyki :-D

valipradoox

Post autor: valipradoox » wt kwie 03, 2012 18:44

a każde go miały, czy po jakimś roku/lifcie ? Jak on jest montowany ?

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » wt kwie 03, 2012 20:18

Nie dla estetyki tylko dla usztywnienia nadwozia. Element seryjny napewno od 2003r. Mały pewnie pamięta dokładnie :)

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » wt kwie 03, 2012 20:32

kostek_ja pisze:Nie dla estetyki tylko dla usztywnienia nadwozia. Element seryjny napewno od 2003r. Mały pewnie pamięta dokładnie :)
Mam nadzieje,że wyczułeś żart z tą estetyką ale kolega zadaje takie pytania,że wymiękam.
Ten drut między kielichami był od 2002r bodajże od marca lub września.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » wt kwie 03, 2012 21:26

Bałbym się o ciebie jakbyś nie żartował ;) a tak bałem się że kolega weźmie to na poważnie. Nie każdy musi się od razu znać.

valipradoox

Post autor: valipradoox » wt kwie 03, 2012 22:09

No żart na poziomie, znasz Karola Strasburgera ? Ja mam na kielichach takie osłonki, więc sądzę, że nie było tu tego pałąka.Rok 2002. Jakieś różnice jeszcze są ?

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » wt kwie 03, 2012 22:20

Poszukaj był cały wątek o tym a różnic jest sporo.

itr 911

Post autor: itr 911 » wt kwie 03, 2012 23:12

Ten "drut" był od 2002r, ale nie powiem dokładnie od, którego miesiąca.
Moje auto jest z 03.2002 i go ma choć po vinie w aso nie mogli go namierzyć, ale moja ma wszytko co było dostepne w m3 więc pewnie dlatego :mrgreen:

A i aby nie przyszło Ci do głowy pozbywanie się tego "drutu" bo kielichy w tym aucie są z "plasteliny" i lubią pracować...

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » wt kwie 03, 2012 23:37

itr 911, u mnie po VINie też z automatu idą nakrętki do wersji bez rozpórki. W ETK rozpórka występuje tylko jako akcesorium.

valipradoox, rozpórkę warto założyć jeżeli jej nie masz.

valipradoox

Post autor: valipradoox » śr kwie 04, 2012 10:18

no to dokupię. A orientuje się ktoś może, czy są jakieś ładne pasujące zamienniki tylnych lamp, bo mam jeszcze te stare bez LED, które za bardzo mi się nie podobają. Lepiej kupić oryginalne M3 po lifcie (LED)?
http://www.bankfotek.pl/view/1191477

ODPOWIEDZ