s50b32 słabo idzie powyżej 4000RPM
s50b32 słabo idzie powyżej 4000RPM
Silnik ogólnie chodzi pięknie, ale powyżej 4000RPM czuć że brakuje mu dużo mocy. Wykresu nie mam, ale na pewno byłoby widać jak krzywa momentu zapada się za mocno aż do końca. Jak na ten przykład koła na drugim biegu skrawają i piszczą, to powyżej 4000 obrotów to już ustaje, co jest zupełnie bez sensu. Silnik dochodzi do odcinki bez problemu i przerywania, ale moc nie ta.
Może nawet brakować 70KM. Przepływomierz jest nowy, wydech sprawny nowy, na starym było to samo. Czy to może być pompa paliwa? I jeżeli już przy 4000 obrotów jest ten objaw, to czy nie zacząłby przerywać na wyższych z powodu pompy?
Może nawet brakować 70KM. Przepływomierz jest nowy, wydech sprawny nowy, na starym było to samo. Czy to może być pompa paliwa? I jeżeli już przy 4000 obrotów jest ten objaw, to czy nie zacząłby przerywać na wyższych z powodu pompy?
Re: s50b32 słabo idzie powyżej 4000RPM
regulator cisnienia paliwa, pompa paliwa.
Co to jeszcze może być, mam nową przepływkę, pompę paliwa, wydech... czuć że jest za mało momentu powyżej 4000rpm. Na dwójce kółka przestają skrawać, a powinny jeszcze mocniej przecież. Regulator ciśnienia paliwa? Ale silnik chodzi bardzo ładnie, idealnie. Na jałowych też super. A może to rozregulowane przepustnice? Czy to się często zdarza? I czy na niskich obr. chodziłby wtedy ładnie?
u mnie jest dokładnie ten sam problem. wbijam 2 bieg i zaczyna mi ją "zmulać' ;/
moim zdaniem wydech - albo masz nieoryginalny albo katalizatory zepsute.
ciągle szybciej...
Wydech jest całkowicie zmieniony na inny i nadal jest tak samo jak na poprzednim - prawie fabrycznym, odpada, nic się nie zmieniło. Czy przyczyną może być sterowanie vanosem? Na wysokich obrotach też może odbierać moc?
Jeśli wymieniłeś już przepływkę to zaproponuję Ci jaki tor działania obrać. Co zrobisz sam wybierzesz.
0) Sprawdź linkę od gazu czy otwiera do końca przepustnice
1) Sprawdź błędy w kompie
2) Zobacz jak pracuje vanos i ponieważ to przekładka to zobacz czy na kompie widać sygnał z prędkościomierza.
3) Sprawdź świece a przy okazji kompresję
4) Sprawdź ciśnienie paliwa pod obciążeniem
Jak to nic nie da to pomimo nowej przepływki odepnij ją i zobacz czy będzie różnica, Opisz wszystko co zrobiłeś to może uda się pomóc.
Pzdr,
0) Sprawdź linkę od gazu czy otwiera do końca przepustnice
1) Sprawdź błędy w kompie
2) Zobacz jak pracuje vanos i ponieważ to przekładka to zobacz czy na kompie widać sygnał z prędkościomierza.
3) Sprawdź świece a przy okazji kompresję
4) Sprawdź ciśnienie paliwa pod obciążeniem
Jak to nic nie da to pomimo nowej przepływki odepnij ją i zobacz czy będzie różnica, Opisz wszystko co zrobiłeś to może uda się pomóc.
Pzdr,
BMW to nie magia, to samochód. BMW serii M to Magia 

Popieram. Mówi się, że bez tego sygnału silnik się nie będzie wkręcał i chodzi w trybie awaryjnym. Osobiście to przerabiałem choć u mnie silnik się wkręcał ale brakowało kilkudziesięciu koni.Lato pisze: 2) Zobacz jak pracuje vanos i ponieważ to przekładka to zobacz czy na kompie widać sygnał z prędkościomierza.
Jeśli nie masz kompa to zacząłbym od odblokowania OBC i wrzucenia testu który pokazuje prędkość. Przejedź się, jeśli nie ma prędkości to problemem mogą być zegary (tak było u mnie). Jeśli prędkość jest, to sprawdź ciągłość kabla od prędkości między DME a wnętrzem pojazdu. Coś mi świta w pamięci że ten kabel jest czarno-biały ale mogę się mylić. Znajdziesz go albo na wtyczkach do OBC albo w jednej ze wtyczek od zegarów - zależy co ci łatwiej wyciągnąć. Pęk tych kabli będziesz miał też przy pedałach.
W razie czego służę pomocą bo mam sporo notatek odnośnie ważnych kabelków w S50.
edit: widzę że to E30 więc jeśli tego kabla nie dorabiałeś to na 90% to jest przyczyną. To jest jeden z najważniejszych sygnałów jakie idą z wiązki samochodowej do silnikowej. Musisz go poprowadzić z zegarów do kompa.
O jaki konkretnie sygnal chodzi?? Gdzie tego szukac??
Czy to możliwe żeby w tym trybie się kręcił normalnie do 7600? W trybie awaryjnym się nie kręci do 5000?
po podłączeniu komputera diagnostycznego były następujące błędy:
80 - przełącznik rozpoznania biegu
44 - czujnik poziomu oleju
48 - przekaźnik kompresora AC
53 - przekaźnik elektrowentylatora
13 - czujnik o2
144 - czujnik o2 limit kontrolny bank 1, cylinder 1-3
33 - wtryskiwacz cylinder 4
po skasowaniu błędów i odpaleniu na jałowym pozostały następujące błędy:
sygnał prędkości pojazdu sprawdziliśmy i na obd przy kulaniu auta pojawiła się prędkość, czyli ten sygnał jest.
80 - przełącznik rozpoznania biegu
53 - przekaźnik elektrowentylatora
13 - czujnik o2
144 - czujnik o2 limit kontrolny bank 1, cylinder 1-3
33 - wtryskiwacz cylinder 4
po skasowaniu błędów i odpaleniu na jałowym pozostały następujące błędy:
sygnał prędkości pojazdu sprawdziliśmy i na obd przy kulaniu auta pojawiła się prędkość, czyli ten sygnał jest.
Sprawdź cewki zapłonowe ja miałem sytuacje kiedyś że auto się wkręcało na obroty ale później nie chciało iść. Komputer nie wykazał awarii zero błędów ale znajomek sprawdził mi cewki i okazało się że dwie są lipne i po wymianie szło jak powinno.
Tylko że to jest swap i o ile pamiętam czujnik poziomu oleju w ogóle nie był założony, ponieważ był problem z miską olejową. Czytam i czytam, ale nie mogę znaleźć, czy to może powodować taki silny tryb awaryjny. Czy ktoś wie? Skoro takie M52 chyba nie odpala bez tego czujnika... czy ktoś wie? Ten czujnik jest chyba od poziomu i temperatury. Jak poszukałem w produktach helli, to chyba jest to czujnik pwm, ultradźwiękowy :] Mam na myśli że ciężko go oszukać, bo odbija ultradźwięki od górnej tafli oleju i przetwarza poziom na długość impulsu, więc jest to dość skomplikowana zabawka.
Załatw ten błąd z czujnikiem poziomu i wtedy będziemy myśleć co dalej jeśli problem nie ustąpi.
Wymień jeszcze filtr paliwa.
Wymień jeszcze filtr paliwa.

No i jak kolego, podziel się doświadczeniem. Udało się rozwiązać problem i gdzie on tkwił?