Pytanie do posiadaczy M3 DKG
Pytanie do posiadaczy M3 DKG
Witam pare dni temu odebralem auto z warsztatu sprowadzalem sobie je sam z USA bylo uderzone przodem i mam w zwiazku z tym pare pytan.
Na poczatku jazdy nic mi nie przeszkadzalo bylem i jestem zachwycony tym samochodem ale po paru dniach zwrocilem uwage na dwie rzeczy.
Mianowicie jak jade powoli tak do 2-2.5 tys obrotow slysze jakby jakies obcieranie albo huczenie nie wiem jak to nazwac nie za glosnie cza sie wsluchac nie wiem czy tak szpera robi czy skrzynia.
Druga rzecz do jak auto stoi i wcisne pare razy hamulec to wlacza sie jakas pompa pod maska chyba hamulcowa i nie wiem czy tez tak ma byc.
Na poczatku jazdy nic mi nie przeszkadzalo bylem i jestem zachwycony tym samochodem ale po paru dniach zwrocilem uwage na dwie rzeczy.
Mianowicie jak jade powoli tak do 2-2.5 tys obrotow slysze jakby jakies obcieranie albo huczenie nie wiem jak to nazwac nie za glosnie cza sie wsluchac nie wiem czy tak szpera robi czy skrzynia.
Druga rzecz do jak auto stoi i wcisne pare razy hamulec to wlacza sie jakas pompa pod maska chyba hamulcowa i nie wiem czy tez tak ma byc.
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: Pytanie do posiadaczy M3 DKG
Moim zdaniem ta pompa jest od skrzyni biegów podobnie jest w smg.
A czy tez tak ja slychac przy powolnej jezdzie a potem cichnie?
- --==maly==----
Nie nie to co słyszysz to coś innego ale ta pompa co załącza się pod maską to od skrzyni.
- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
Nie zauważyłem u siebie niczego takiego .Pacian pisze:Mianowicie jak jade powoli tak do 2-2.5 tys obrotow slysze jakby jakies obcieranie albo huczenie
Jest: F82 M4, F95 X5M Comp, F85 X5M RaceChip GTS, F86 X6M, MINI JCW Grand Prix AD2020 , S1000R M 2021
Było: E92 M3

Odnośnie do huczenia, to u mnie też raczej nic takiego nie ma. Jednak z porównania widzę, że M3 jest sporo głośniejsze od np. 335, w instrukcji jest także napisane, że czymś normalnym są drobne trzaski czy huczenie, a wynika to ponoć ze sportowego czy sztywnego spasowania elementów przeniesienia napędu. W podanym przez ciebie zakresie obrotów silnik pracuje spokojnie, więc możliwe że słyszysz opony, które ze względu na swoją szerokość też ciche nie są. Najlepiej jednak przejechać się innym M3 z DKG (czy raczej DCT;) i porównać. Jak jesteś z Wawy lub okolic to zapraszam na priva.
Właśnie mam daleko do was moze ja to zle nazwalem ale to wyglada jak by bylo glosniejsze wczesniej mialem 335 ale w manualu mozesz to szpere tez tak slychac sam juz nie wiem powyzej 2 tys nic juz nie szumi bo nie slychac 

- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
Pacian, sprecyzuj swój region , proszę .
Jest: F82 M4, F95 X5M Comp, F85 X5M RaceChip GTS, F86 X6M, MINI JCW Grand Prix AD2020 , S1000R M 2021

Witam ja jestem z Zakopanego.A jak jest z tym naciskaniem hamulca na postoju jak pare razy nacisniecie to zalacza sie pod maska u was jakas pompka na 2-3 sekundy?
Pacian, chłopie, auto jeździ i hamuje ok, nie ma błędów, to się nie przejmuj i ciesz wózkiem!
PS. ja też jestem wrażliwy na wszelakie dźwięki, ale nie jest to zdrowe, wierz mi...
PPS. skoro jesteś z Zakopca, to oczywiście uprzedzę Cię zawczasu narciarskich odwiedzin Twoich okolic z ukochaną (czy dwiema...) celem pomocy w inspekcji

PS. ja też jestem wrażliwy na wszelakie dźwięki, ale nie jest to zdrowe, wierz mi...
PPS. skoro jesteś z Zakopca, to oczywiście uprzedzę Cię zawczasu narciarskich odwiedzin Twoich okolic z ukochaną (czy dwiema...) celem pomocy w inspekcji

siemaa,u mnnie tez brzęczy coś pod maską jak odpale i wyjezdzam z garażu gaśnie po chwili ja wymyślilem ze to pompa od zawieszenia chyba
siemaa,u mnnie tez brzęczy coś pod maską jak odpale i wyjezdzam z garażu gaśnie po chwili ja wymyślilem ze to pompa od zawieszenia chyba

- --==maly==----
Boże ludzie wy naprawdę nic nie wiecie o autach, które posiadacie??nastar pisze:Druga rzecz do jak auto stoi i wcisne pare razy hamulec to wlacza sie jakas pompa pod maska chyba hamulcowa i nie wiem czy tez tak ma byc.
To co rano brzęczy to pompa powietrzna/dogrzewająca szybciej silnik po pierwszych kilku minutach pracy się wyłącza.
To o czym pisze drugi kolega to pompa od skrzyni i normalne,że co jakiś czas pracuje.
hehe no nie wiedzialem ze jest coś takiego jak pompka dogrzewająca u mnie manual więc myślałem ze to edc . pzdr
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Mały, pomyśl jak pompa może dogrzewać co kolwiek? Do "dogrzewania" potrzebne jest dostarczenie energii, skad wg Ciebie ta pompa ją bierze?--==maly==---- pisze:Boże ludzie wy naprawdę nic nie wiecie o autach, które posiadacie?? To co rano brzęczy to pompa powietrzna/dogrzewająca szybciej silnik po pierwszych kilku minutach pracy się wyłącza.
Mi się wydaję, że pomyliłeś to z pompą napowietrzającą układ wydechowy w celu oksydacji szkodliwych związków kiedy katalizator jest jeszcze przed light-offem,
- --==maly==----
Dokładnie Venom masz rację nazywa się to Emission control-air pump wiele nowszych samochodów ma takie coś.