vanos
Re: vanos
Zgadza się, w miejsce akumulatora ciśnienia podpinamy się z kompresorem, dajemy między 2-8 barów ciśnienia i cofamy Vanosa, ale jest to procedura do demontażu Vanosa z auta, i chyba nie służy do regulacji ciśnienia w Vanosie.
Moim zdaniem to tego ciśnienia się nie reguluje. Jest ustawione w rolce-royce i tyle, nie ma co tam sie przestawiać.
- racesupport1
- Kontakt:
u mnie podobno było namieszane ostro, Dakić mówił, że ciśnienie było odkręcone o wiele za dużo jak dobrze pamiętam, wpinał się tam manometrem i regulował, co do uszczelnień to ja kupiłem wszyskie w ASO więc chyba są jednak dostępne 

Arturze niewszystkie przeciez w aso... uszczelnienia na tloki byly dorabiane na zamowienie
Dzien dobry.
Koledzy szukam w Polsce informacji odnośnie VAnosa i oleju jaki do niego najlepiej lać.
kolega mi powiedział że są jakieś dwa rodzaje olejów.
Do tego powiedział ze jest jakis serwis w Anglii który rozpracował na elementy pierwsze Vanosa i też coś kiedys pisali o jakims oleju, który jest najlepszy do Vanosa i ochroni go przed zużyciem nawet przy bardzo ostrej jeździe.
Czy słyszeliści eo takich olejach ?
Podobno to własnie rozbija się o oleje i przez to Vanosy siadają, coś tam sie wyciera itp.
Koledzy szukam w Polsce informacji odnośnie VAnosa i oleju jaki do niego najlepiej lać.
kolega mi powiedział że są jakieś dwa rodzaje olejów.
Do tego powiedział ze jest jakis serwis w Anglii który rozpracował na elementy pierwsze Vanosa i też coś kiedys pisali o jakims oleju, który jest najlepszy do Vanosa i ochroni go przed zużyciem nawet przy bardzo ostrej jeździe.
Czy słyszeliści eo takich olejach ?
Podobno to własnie rozbija się o oleje i przez to Vanosy siadają, coś tam sie wyciera itp.
Ten olej (nie do vanosa tylko do silnika bo vanos uzywa tego samego oleju co silnik), ktory rekomenduje ten serwis w Anglii to FUCHS Race Pro S 5w40. Niektorzy jezdza na TWS ale ja go nie polecam (prosze nie bijcie
). Jezeli chodzi ci o ten artykul w ktorym pisza ze to olej jest wina padajacych vanosow to tam pisze ze TWS jest beeee i trzeba uzywac innego. Najlepiej FUCHS!!!

Ostatnio zakupilem ten sam olej co Jerzyk czyli Millers Oils Motorsport CFS 10W60 Silnik faktycznie jakby ciszej pracowal. Wczesniej jezdzilem wlasnie na Castrol TWS 10W60 i silnik wyl okrutnie przy przyspieszaniu.( olej zalany przez bylego wlasciciela) Mam niewielkie terkotanie vanosa na niskich obrotach plus wyciek oleje z silnika. Nie to zeby mi kapalo ale podwozie jest wiecznie mokre na wysokosci silnika. Tak wiec faktycznie moze te oleje 10W60 nie sa dobre dla E36. Za 3 tygodnie mam wizyte u mechanika na calkowity przeglad samochodu i wyregulowanie silnika to napisze cos wiecej na ten temat.
Jaki jest w koncu moral tej bajki 10W40 czy 10W60 do E36?
Jaki jest w koncu moral tej bajki 10W40 czy 10W60 do E36?

Tomak, a ten Millers to Nanodrive czy zwykły?
Zawsze można iść na kompromis i zalać 10w50
A tak na serio to nie mam pojęcia.
Zawsze można iść na kompromis i zalać 10w50

-
witam jestem nowy na forum choc dosc regularnie je przegladam mam e36 m3 3.0 i od pewnego czasu mam problemy z wanosem tj nierowne wolne obroty strzaly z wydechu co najgorsze zmulony dol wiec wyjolem go i okazalo sie ze uszczelnienia tloka sa konkretnie zmeczone moje pytanie to czy gdzies w polsce mozna je kupic lub dorobic ?
-
piotr e38 dzekuje za info przez przypadek znalazlem firme ktora sie tym zajmuje i robi to dosc tanio pozdrawiam
Znalazles wyciek? Jezeli nie to na 99% to jest zawor cisnienia oleju. Taka sruba wkrecana w blok pod pierwsza od sciany grodziowej rure kolektora wydechowego. Pisza ze trzeba wymienic caly zawor ale wystarczy zmienic oring i gra. Ten oring na oem jest dostepny ale trzeba go szukac w innym miejscu niz myslisz. To jest oring chlodnicy oleju. Pasuje idealnie na zawor z ktorego ci leje.Tomak pisze:...plus wyciek oleje z silnika. Nie to zeby mi kapalo ale podwozie jest wiecznie mokre na wysokosci silnika...
Pisałem to kiedyś Tomkowi, jeżeli nadal ma wyciek tzn. , że to jednak nie tomrbeem pisze:Znalazles wyciek? Jezeli nie to na 99% to jest zawor cisnienia oleju. Taka sruba wkrecana w blok pod pierwsza od sciany grodziowej rure kolektora wydechowego. Pisza ze trzeba wymienic caly zawor ale wystarczy zmienic oring i gra. Ten oring na oem jest dostepny ale trzeba go szukac w innym miejscu niz myslisz. To jest oring chlodnicy oleju. Pasuje idealnie na zawor z ktorego ci leje.Tomak pisze:...plus wyciek oleje z silnika. Nie to zeby mi kapalo ale podwozie jest wiecznie mokre na wysokosci silnika...