wydech s50b30 bez katow?
Re: wydech s50b30 bez katow?
To zależy też od reszty wydechu. Ja nie mam katów i na hamowni wyszło 290 koni (S50B30) i 330Nm. Wątpie żebym przed ich wycięciem miał więcej.
Jak sprawdzić czy mam zapchane katy
Żeby wycięcie katów dało efekt trzeba wypośrodkować przelot wydechu.
Brak katów + kompletnie przelotowa reszta wraz z tłumikiem końcowym za bardzo odpręża silnik i może stracić na mocy bo nie ma kompletnie żadnego oporu.
Ja proponowałbym wycinke katów + orginalny tłumik końcowy, bądź jakaś kwasówka byle by nie pusta puszka
i powinno przybyć mocy na hamowni jak i pod prawym butem.
Przerabiałem to w większości byłych e36 i teraz równieź w m3.
Dostałem silnik z wszystkimi betami i kompletnym ori wydechem i pomiarem z hamowni, było 285,1 km.
W sobotke wrzuciłem układ z kwasówki bez katów i średnio przelotowym tłumikiem końcowym
, poprawa osiągów widoczna (mniej dostaje od S3
) niż na ori wydechu...
Brak katów + kompletnie przelotowa reszta wraz z tłumikiem końcowym za bardzo odpręża silnik i może stracić na mocy bo nie ma kompletnie żadnego oporu.
Ja proponowałbym wycinke katów + orginalny tłumik końcowy, bądź jakaś kwasówka byle by nie pusta puszka

Przerabiałem to w większości byłych e36 i teraz równieź w m3.
Dostałem silnik z wszystkimi betami i kompletnym ori wydechem i pomiarem z hamowni, było 285,1 km.
W sobotke wrzuciłem układ z kwasówki bez katów i średnio przelotowym tłumikiem końcowym
, poprawa osiągów widoczna (mniej dostaje od S3

wiem ze troche kotlecik ale jak to w koncu jest z tymi katami w S50B32? lepiej jak sa czy jak ich niema czy to bez roznicy?
chodzi mi o to ze wywalilo mi blad sondy lamba (mam juz obie zamowione na wymiane nowe) i sie zastanawiam czy nie wywalic katow przy tym? czy np przytkane katy moga uszkodzic sondy?
chodzi mi o to ze wywalilo mi blad sondy lamba (mam juz obie zamowione na wymiane nowe) i sie zastanawiam czy nie wywalic katow przy tym? czy np przytkane katy moga uszkodzic sondy?
Opór w wydechu czyli tzw. back pressure jest zawsze zły i poprawiając wydech staramy się go wyeliminować. Seryjne konstrukcje są konstruowane tak aby maksymalnie tłumic hałas przy minimalnym oporze, każda ingerencja to zwiększanie hałasu i zmniejszanie oporu. Wycięcie katów i zastąpienie ich rurami o takiej samej średnicy jak wlot do katów nie ma prawa zmniejszyć mocy przy zachowaniu reszty wydechu czyli rezonatora i tłumika końcowego. Wielu ludzi nie wie, że tzw. środkowy tłumik w naszych autach to tak naprawdę rezonator czyli puszka z charakterystycznymi blaszkami w środku bez żadnej waty tłumiącej. W tym miejscu odbijają się fale ciśnienia gazów wydechowych co w pewnym zakresie obrotów poprawia napełnianie cylindrów. Wszystko co jest za nim nie ma już wpływu na zjawiska falowe. Ludzie często wywalają rezonator razem z katalizatorami a później dziwią się, że spada moc i moment. Tłumik końcowy nie ma praktycznie wpływu na moc, najbardziej na hałas. Jeśli chodzi zaś o średnicę rur to seryjne rozmiary wystarczają aż nadto nawet do lekko dłubanych silników. I na koniec jeszcze warto po zmianach w wydechu dopracować mapy w ecu, bo zdolności do adaptacji seryjnego komputera są ograniczone.
Rekin, dzieki wielkie! chce tylko wywalic katy i wlasnie dac rure seryjnej srednicy. czy gdy wywale tylko katy a reszta wydechu, rezonator, koncowy zostaja bez zmian to komp da rade przy tych zmianach na calkowita adaptacje?
tak, powinno być OK. Warto odpiąć akumulator na co najmniej pół godziny by skasować obecne adaptacje, silnik powinien się łatwiej dostosować.
Hmm... Skoro tak to dlaczego u mnie po wycieciu tylnych tlumikow uciekło 5km i 10Nm??Rekin pisze:Opór w wydechu czyli tzw. back pressure jest zawsze zły i poprawiając wydech staramy się go wyeliminować. Seryjne konstrukcje są konstruowane tak aby maksymalnie tłumic hałas przy minimalnym oporze, każda ingerencja to zwiększanie hałasu i zmniejszanie oporu. Wycięcie katów i zastąpienie ich rurami o takiej samej średnicy jak wlot do katów nie ma prawa zmniejszyć mocy przy zachowaniu reszty wydechu czyli rezonatora i tłumika końcowego. Wielu ludzi nie wie, że tzw. środkowy tłumik w naszych autach to tak naprawdę rezonator czyli puszka z charakterystycznymi blaszkami w środku bez żadnej waty tłumiącej. W tym miejscu odbijają się fale ciśnienia gazów wydechowych co w pewnym zakresie obrotów poprawia napełnianie cylindrów. Wszystko co jest za nim nie ma już wpływu na zjawiska falowe. Ludzie często wywalają rezonator razem z katalizatorami a później dziwią się, że spada moc i moment. Tłumik końcowy nie ma praktycznie wpływu na moc, najbardziej na hałas. Jeśli chodzi zaś o średnicę rur to seryjne rozmiary wystarczają aż nadto nawet do lekko dłubanych silników. I na koniec jeszcze warto po zmianach w wydechu dopracować mapy w ecu, bo zdolności do adaptacji seryjnego komputera są ograniczone.
Teorie są dwie - pierwsza, że pełen przelot tworzy swego rodzaju podciśnienie w kolektorze wydechowym i zwiększa napełnienie cylindrów podczas półotwarcia zaworów. Z kolei druga głosi że backpressure zapobiega wciąganiu mieszanki do wydechu.
Myślę że żaden z nas nie ma pełnego rozumienia tego jak w M dobrali wydech i wałki żeby osiągnąć maksymalną moc więc dyskusja na ten temat nie ma większego sensu. Może w Civicach przelot zwiększy moc o 5 koni ale w przypadku ///M bym wydechu NIE RUSZAŁ. Wycięcie katów to inna sprawa, można w ich miejsce wstawić rury o tej samej średnicy co reszta wydechu ale z pozostałymi elementami ufałbym producentowi.
Myślę że żaden z nas nie ma pełnego rozumienia tego jak w M dobrali wydech i wałki żeby osiągnąć maksymalną moc więc dyskusja na ten temat nie ma większego sensu. Może w Civicach przelot zwiększy moc o 5 koni ale w przypadku ///M bym wydechu NIE RUSZAŁ. Wycięcie katów to inna sprawa, można w ich miejsce wstawić rury o tej samej średnicy co reszta wydechu ale z pozostałymi elementami ufałbym producentowi.
Inur, chodzi tylko i wylacznie o same katy, nic wiecej nie zamierzam ruszac
W moim samochodzie bez katalizatorów wynik 271,2 km i 320,9 nm , a po powrocie do seryjnego wydechu 291,2 km i 329,2 nm i bardziej płaski przebieg momentu obrotowego.
Masz wykresy? Dla mnie 5 koni to 1,25% mocy maksymalnej, wiesz ile wynosi błąd pomiarowy hamowni podwoziowej?BKMM pisze:Hmm... Skoro tak to dlaczego u mnie po wycięciu tylnych tłumików uciekło 5km i 10Nm??Rekin pisze:Opór w wydechu czyli tzw. back pressure jest zawsze zły i poprawiając wydech staramy się go wyeliminować. Seryjne konstrukcje są konstruowane tak aby maksymalnie tłumic hałas przy minimalnym oporze, każda ingerencja to zwiększanie hałasu i zmniejszanie oporu. Wycięcie katów i zastąpienie ich rurami o takiej samej średnicy jak wlot do katów nie ma prawa zmniejszyć mocy przy zachowaniu reszty wydechu czyli rezonatora i tłumika końcowego. Wielu ludzi nie wie, że tzw. środkowy tłumik w naszych autach to tak naprawdę rezonator czyli puszka z charakterystycznymi blaszkami w środku bez żadnej waty tłumiącej. W tym miejscu odbijają się fale ciśnienia gazów wydechowych co w pewnym zakresie obrotów poprawia napełnianie cylindrów. Wszystko co jest za nim nie ma już wpływu na zjawiska falowe. Ludzie często wywalają rezonator razem z katalizatorami a później dziwią się, że spada moc i moment. Tłumik końcowy nie ma praktycznie wpływu na moc, najbardziej na hałas. Jeśli chodzi zaś o średnicę rur to seryjne rozmiary wystarczają aż nadto nawet do lekko dłubanych silników. I na koniec jeszcze warto po zmianach w wydechu dopracować mapy w ecu, bo zdolności do adaptacji seryjnego komputera są ograniczone.
Na tej samej hamowni? W jakim odstępie czasu? W pierwszym pomiarze tylko wycięte katy, reszta seria? Zastąpione rurką o takiej samej średnicy jak wlot?Kowal81 pisze:W moim samochodzie bez katalizatorów wynik 271,2 km i 320,9 nm , a po powrocie do seryjnego wydechu 291,2 km i 329,2 nm i bardziej płaski przebieg momentu obrotowego.
Hamownia obciazeniowa kilka pomiarów przed i po wycieciu wiec raczej realne
A co dałeś w miejsce tych tłumików? "strejt pajpy"?