Cykanie na wolnych obrotach
Cykanie na wolnych obrotach
Wróciłem nie dawno z ASO w Berlinie brat mi załatwił wizytę na regulację zaworów. Silniczek zaczął ciszej pracowac ale teraz słychać na wolnych obrotach takie charakterystyczne cykanie które ustaje na sekunde dwie i znów zaczyna cykać i tak na zmianę. Przy dodaniu gazu wydaję sie że znika ale nie jestem pewien bo wtedy jest ogólnie głośniej i ciężko to wychwycić. Proszę o podpowiedź co to moze być.
Cytryk M3
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: Cykanie na wolnych obrotach
Wg mnie źle ustawili luz na którymś zaworze jest za luźny i cyka sobie czasem.
Wcześniej pewnie miałeś ustawione ciaśniej zawory skoro nie było tego cykania co nie znaczy,że było dobrze bo mogło być za ciasno.
Wcześniej pewnie miałeś ustawione ciaśniej zawory skoro nie było tego cykania co nie znaczy,że było dobrze bo mogło być za ciasno.
Cytryk, a jest to słyszalne z wewnątrz czy tylko na podniesionej masce?
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Ja podejrzewam,że z zewnątrz na zamkniętej masce
Cykanie zaworów słychać zawsze tak jakby z wydechu.

Cykanie zaworów słychać zawsze tak jakby z wydechu.
Przy zamkniętej masce siedząc w aucie przy otwartym oknie jest to słyszalne a najbardziej w garażu bo pogłos po ścianach idzie.
Cytryk M3
A jest możliwe że to coś na panewkach czy taego typu awaria wydaje inne dźwięki?
Cytryk M3
Mowisz o cykaniu czy stukaniu? Raczej sam odpowiedziales na pytanie co nalezy najpierw sprawdzic skoro problem pojawil sie po regulacji zaworow.
Cytryk, jeszcze się wslucham jak jest u mnie, bo szczerze nie pamietam na 100% gdzie słychać a gdzie nie. Ze względu na konstrukcje silnika zawsze będzie lekko sobie cykać. Trochę przepustnice sobie cykają, trochę zawory. Nie mniej jednak nie powinno być tego słychać z wewnątrz (przy zamkinietych szybach), a przy otwartej masce będzie. Ja mam nowy silnik, zawory wyregulowane na ciasno (osobiście sprawdzałem) i delikatnie sobie cyka 

Cykanie jest delikatne więc raczej zawór tak jak mówicie ale laikiem jestem więc się pytam bo chce byc pewien czy wszystko OK a przy okazji się czegoś dowiem więc proszę o cierpliwość
A jeszcze jeden objaw jest byc może z tym związany jak przyspieszam z wolnych obrotów od drugiego biegu w zwyż to przy otwartym oknie a najlepiej przy metalowych barierach słychc takie charakterystyczne cykanie jak w maluchu jak sie jechało na czwartym biegu pod góre i nie dawał rady
myslę że to tez zawory no ale do cholery miałem to przed regulacja i po to pojechałem do fachowców żeby to usuneli a tu chyba lipa!!!

Cytryk M3
Ten silnik tak ma, trochę sobie cyka
Uważam że część tego cykania powodują przepustnice (a może nawet całe). Jak kiedyś moja eMka była odpalana bez airboxa to ewidentnie było je słychać. Wówczas co innego zaprzątało mi głowę i nie analizowałem tego, ale one nie otwierają się na raz tylko się zamieniają. Jakby się otwierały razem z zaworami ssącymi. Pewny nie jestem bo specjalnie się nie przyglądałem, a silnik zaraz gasł, ale na pewno wówczas przepustnice pracowały indywidualnie, a nie wszystkie na raz tak samo.
Przydałoby się jakby wypowiedział się ktoś mądrzejszy ode mnie

Uważam że część tego cykania powodują przepustnice (a może nawet całe). Jak kiedyś moja eMka była odpalana bez airboxa to ewidentnie było je słychać. Wówczas co innego zaprzątało mi głowę i nie analizowałem tego, ale one nie otwierają się na raz tylko się zamieniają. Jakby się otwierały razem z zaworami ssącymi. Pewny nie jestem bo specjalnie się nie przyglądałem, a silnik zaraz gasł, ale na pewno wówczas przepustnice pracowały indywidualnie, a nie wszystkie na raz tak samo.
Przydałoby się jakby wypowiedział się ktoś mądrzejszy ode mnie

Po zalaniu olejem Motul 300V 20W60 cykanie zniknęło. Silnik chodzi jedwabiście gładko
Castrol to syf i żałuję, że tyle razy go zalalem do emki. Do sprzętów wyścigowych zawsze lałem 300V a do emki je**nego Castrola 

-
Castrol z allegro?Marcin86 pisze:Po zalaniu olejem Motul 300V 20W60 cykanie zniknęło. Silnik chodzi jedwabiście gładkoCastrol to syf i żałuję, że tyle razy go zalalem do emki. Do sprzętów wyścigowych zawsze lałem 300V a do emki je**nego Castrola
BTW Czy cos jest nie tak z TWS10W60 z Allegro tym za 45pln za litr?
Jakies zle doswiadczenia?
pozdr
arti
Jakies zle doswiadczenia?
pozdr
arti
-
Witam podepne sie pod temat mozna go zmixowac z tym castrolem czy poprostu wymienic ja mysle ze ten castrol to naprawde jakis kibe...!???