Tarcze do E46 M3 - gdzie polecacie zakup ?

2000-2006 | silnik: S54
Yacek

Tarcze do E46 M3 - gdzie polecacie zakup ?

Post autor: Yacek » pn sie 16, 2010 20:18

Wkrótce czeka mnie wymiana tarcz hamulcowych - możecie polecić jakieś dobre źródło, ewentualnie ASO gdzie można wynegocjować zniżkę ? Z tego co wiem tylko oryginały wchodzą w grę.

Awatar użytkownika
jackson
Auto: M3 E92

Re: Tarcze do E46 M3 - gdzie polecacie zakup ?

Post autor: jackson » pn sie 16, 2010 21:51

Jeżeli do M3 e46 to ASO.
ZJAR

Awatar użytkownika
boomer4

Post autor: boomer4 » czw sie 19, 2010 16:22

a jaka jest mniej więcej cena takich tarcz w ASO??

Awatar użytkownika
jackson
Auto: M3 E92

Post autor: jackson » czw sie 19, 2010 19:54

około 800zł/szt
ZJAR

Paffcio
Kontakt:

Post autor: Paffcio » czw sie 19, 2010 21:10

a zobacz tu, moze cos fajnego znajdziesz :) sa zimmermany etc.
http://www.brakes.pl/index.php/tarcze-h ... e7bdd8593a

adim3
Kontakt:

Post autor: adim3 » pt sie 20, 2010 08:34

Pytanko ktore lepsze te w linku czy orginał ?
Orientacyjnie, czy te wykresy ze lepiej sie chlodza chamuja itpe, coś maja sie z prawda??
http://www.brakes.pl/product_info.php/t ... e7bdd8593a
jedno życie , jedna marka WiaDomo jaka ;)

Awatar użytkownika
Emil

Post autor: Emil » sob lut 26, 2011 12:21

Witam wszystkich miłośników M3. Jestem nowy na forum, ale znam już niektórych właścicieli Emeczek, pozdrawiam Jacksona :-D

Co do tarcz przedwczoraj wyjechałem z BMW Inchcape na Tysiąclecia w Warszawie po wymianie przednich tarcz i klocków. Koszt tarcz od wersji europejskiej (nawiercane) plus klocki, czujnik i wymiana płynu hamulcowego plus robocizna, przy otrzymaniu 7% rabatu wyniósł 2816zł brutto, koszt za jedną tarcze to 861zł. Przy okazji polecam serwis BMW Inchcape, ponieważ jakość obsługi i sam serwis to bajka w porównaniu np. do Fusa na Ostrobramskiej. Koszt części identyczny jak w sklepie na Narrbruta, a koszt roboocizny różnił się 200z od serwisu typu Perfect Serwis, emeczka do serwisu wjechała brudna i niesprzątana w środku od miesiąca, a wyjechała wypucowana na glanc, również w środku odkurzone, kurze wytate:) i to wszystko gratis. Gratis zrobili również mały przegląd płynó, światełek układu zaieszenia, jestem pod wrażeniem. A jeszcze jak się okazało moim opiekunem został mój kumpel z technikum, również fun marki BMW.
NO RISK NO FUN

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » sob lut 26, 2011 12:31

Hehe posprzątane gratis tylko tak Ci się wydaje to jest wszystko wliczone w cenę usługi tak samo jak kawa w poczekalni.
Wszystkie części i płyny jakie Ci wymieniono można kupić w sumie poniżej 2tyś zł więc 800zł za wymianę tarczy, klocków i płynu to raczej dużo w tych jak to piszesz Perfect Serwisach zapłacił byś około 300zł ale nie istotne ważne,że jesteś zadowolony ASO nigdy tanie nie było.

Awatar użytkownika
Emil

Post autor: Emil » sob lut 26, 2011 13:08

Koszt robocizny w ASO to:
1.wymiana przednich tarcz i klocków - 295,20
2.wymiana płynu hamulcowego - 206,64
suma robocizna: 501,84zł

Koszt części (koszt części był identyczny z cenami ze sklepu na Narbrutta w którym kupuje od 4 lat i mam niby spory rabat).
1.klocki przód - 427,55
2.Tarcza lewa - 861,15
3.tarcza prawa - 861,15
4.sruba 4 szt. - 14,86
5.czujnik klocków - 68,50
6.płyn hamulcowy - 60,40
7.lubricant - 5,98
8.odtłuszczacz - 16,34
suma części: 2315,93zł brutto

Koszt robocizny w perfect serwis - 300zł, sprawdzałem u kumpla który jeden taki prowadzi, a w ASO - 500zł. To jednak wolę ASO :)
Ale na Tysiąclecia, ponieważ w Fusie mnie oszukano, że zamontowano 2 nowe części, a zamontowano 1, nie wydało by się gdyby ta jedna część nie została przez nich żle założona i się naptępnego dnia zepsuła i zaczęło się ściąganie auta do najbliższego perfect serwis.
NO RISK NO FUN

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » sob lut 26, 2011 14:55

Niestety ale na każdy serwis trzeba uważać z ASO włącznie bo lubią naciągać klientów.
Bardziej mi chodzi,że w ASO przepłaca się za różne rzeczy w przypadku tarczy nie ma co kombinować trzeba kupić w ASO ale takie jak:
1.klocki przód - 427,55
5.czujnik klocków - 68,50
6.płyn hamulcowy - 60,40
7.lubricant - 5,98
8.odtłuszczacz - 16,34

Klocki Oryginały to TEXTAR T4089 i dokładnie takie same kupiłem za 190zł
Czujnik zużycia klocków również Textar lub TRW 35zł
Płyn Hamulcowy DOT 5.1 Ferrodo 1L 34zł.
A za pozycję 7 i 8 poprostu w zwykłym warsztacie nie płacisz bo jest to w cenie wymiany.
W sumie w ASO policzyli Ci 580zł za to samo co gdzieś indziej kupiłem za 260.
To różnica ponad 300zł + 200zł różnicy na robociźnie dość sporo zwłaszcza,że masz rabat 7% ale tak jak pisałem ASO nigdy nie jest tanie ale z ceną np klocków to już mocno przeginają. Jak można to lepiej kupować te same części ale gdzie indziej różnice są spore.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » sob lut 26, 2011 16:02

Klocki i tarcze każdy głupi umie wymienić. A mycie i sprawdzenie takich pierdół jak światła to w ASO jest po prostu obowiązek.
Emil pisze:Przy okazji polecam serwis BMW Inchcape, ponieważ jakość obsługi i sam serwis to bajka w porównaniu np. do Fusa na Ostrobramskiej.
Na jakiej podstawie to oceniasz? Byłeś przy wymianie? Czy tak ci się wydaje bo doradca był miły? A może po powrocie do domu zdjąłeś koła i obejrzałeś?

Przetestowałem Fusa i Inschape. I to nie wymianą klocków, a porządnymi usterkami. Inschape się pod tym względem nie umywa do Fusa. Oczywiście faktem jest że w Fusie każdą ci czekać strasznie długo i jest to strasznie denerwujące, ale samochody robią lepiej. A przynajmniej zespół który się mną zajmuje.

Jaqb
Kontakt:

Post autor: Jaqb » sob lut 26, 2011 16:51

--==maly==---- pisze:Klocki Oryginały to TEXTAR T4089 i dokładnie takie same kupiłem za 190zł
Czujnik zużycia klocków również Textar lub TRW 35zł
tak z ciekawosci, gdzie kupiles te klolce??

Tarcze to wiadomo najlepiej ORI, a klocek? Nie lepiej zaaplikowac jakiegos DS2500?? ktos testowal na seryjnych tarczach??

Awatar użytkownika
Emil

Post autor: Emil » sob lut 26, 2011 18:16

Że miło to prawda, i jakie hostessy mają :) W Fusie nie było tak miło i takich lasek też nie mieli. A co do mechaników to wyjaśniam - 2 lata temu przed e-mką miałem e46 sedan disiel 3.0L 224KM, wstawiłem do nich bo coś tracił moc, stwierdzili rozszelnienie rur od intercoolera, po czym wymienili obie (niby obie), odebrałem auto w piątek a w sobotę godzine przed imprezką jedna z rur spadła, ściągnąłem do kumpla warsztatu i co się okazało - jedna rura nowa, żle załozona - poprostu spadła, a druga jest stara (a na fakturze 2 nowe), dobrze że starej nie poprawiali bo i ta by spadła. A co do usterki to się nie sprawdzili bo mocy dalej nie było (sprawdziłem na hamowni uchłopaków z masters-tuning na jerozolimskich - polecam) chłopaczek po 2 minutach wiedział że padła przepływka, ja też wcześniej tak podejżewałem ale wolałem żeby stwierdzili to "fachowcy". A i za impreze z 2 rurkami zgarneli ok. 800zł, niepamiętam dokładnie, i furki nawet nie umyli z zewnątrz więc o odkurznaiu już nie wspomne.

Co do tych Textarów to babeczka w sklepie bmw na narbrutta zawsze mi mówiła o możliwości kupienia "bez pudełka bmw" tych samych części od producenta tych, a tym razem nic nie mówiła więc zakupiłem w ASO.

Ale dobrze wiedzieć na przyszłość, e-mkę mam od roku więc dopiero się uczę:)
NO RISK NO FUN

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » sob lut 26, 2011 18:23

Emil pisze:A co do mechaników to wyjaśniam - 2 lata temu przed e-mką miałem e46 sedan disiel 3.0L 224KM, wstawiłem do nich bo coś tracił moc, stwierdzili rozszelnienie rur od intercoolera, po czym wymienili obie (niby obie), odebrałem auto w piątek a w sobotę godzine przed imprezką jedna z rur spadła, ściągnąłem do kumpla warsztatu i co się okazało - jedna rura nowa, żle załozona - poprostu spadła, a druga jest stara (a na fakturze 2 nowe), dobrze że starej nie poprawiali bo i ta by spadła. A co do usterki to się nie sprawdzili bo mocy dalej nie było (sprawdziłem na hamowni uchłopaków z masters-tuning na jerozolimskich - polecam) chłopaczek po 2 minutach wiedział że padła przepływka, ja też wcześniej tak podejżewałem ale wolałem żeby stwierdzili to "fachowcy". A i za impreze z 2 rurkami zgarneli ok. 800zł, niepamiętam dokładnie, i furki nawet nie umyli z zewnątrz więc o odkurznaiu już nie wspomne.
Rozumiem że zareklamowałeś ową usługę. Jak z tego wyszli?

Awatar użytkownika
Emil

Post autor: Emil » sob lut 26, 2011 18:29

Nie reklamowałem, dąłem sobie spokój po tym jak mi naprawili w masters-tuning.

Przeczytałem na forum że poszukiwałeś gwintu do e-mki, teraz jestem na etapie wybierania felg i zawiasu. Można wiedzeć jakie zawieszenie kupiłeś? Mam podobnie- e-mką często jeżdżę do pracy ok. 100km dziennie, i też zależy mi żeby dało się tym jedździć po naszych pięknych drogach.
NO RISK NO FUN

ODPOWIEDZ