BMW M5 E60 z manualem
Re: BMW M5 E60 z manualem
Do międzygazu nie trzeba łamać pięty poeto.
taaa, a świstak siedzi. Nie wprowadzili do M5 manuala gdyż uznali że na tym nie zarobią, bo większość potencjalnych klientów M5 będzie wolało SMG (lepsze od automatu do ostrej jazdy i lepsze od manuala do miasta), a nie będą musieli wydawać pieniędzy na projektowanie i testowanie wersji z manualem. A do tego to skrzynia może być co najwyżej pod kierowce, a nie pod właściciela. Widzieliśmy dyskusję SMG vs maual w e46.JACO pisze:a nie zastanowiło was dlaczego w m3 mamy dwie wersje dostepne a w m5 e60 wogóle patyka na europe nie puszczają.Gdyby e60m5 było stworzone pod manual to jako pierwsze wyszło by "na patyku"a smg stanowiłoby opcję.
Pewnie dla tego że manualu jest 6 biegów a w SMG 7 dzięki czemu w SMG biegi są krótsze.JACO pisze:smg jakos lepiej przenosiło moc z manu autko wydało mi sie subiektywnie słabsze.
Pewnie jak ktoś umie redukować z międzygazem to automatyczne będę go drażnić. Ja nie umiem a i tak nie chciałbym SMG. To po prostu kwestia gustu i nie przeczę że nawet jak ktoś lubi manuala w mniejszych autkach to nie będzie wolał SMG w M5.JACO pisze:Poza tym te międzygazy które serwuje smg przy redukcjach to poezja bez konieczności łamania pięty i robienia tego samemu.
Podsumowując SMG to skrzynia dla leniwych i nie umiejących wykorzystać skrzyni manulanej.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
Raczej dla wygodnych ale wg mnie SMG to kiepska skrzynia do jazdy na codzień...
a dlaczego poeto? powiedziałem to w przenosni a ty jesteś przyjemny jak powiew wiatru z czarnobyla.rypik pisze:Do międzygazu nie trzeba łamać pięty poeto.
ale cóz widze że nie którzy,lubia sie w ten sposób sami podbudować,dzieki za instrukcje mistrzu kierownicy,na m track dayach juz nie zawsze ci tak wszystko dobrze wychodzi .pozdrawiam
Leniwy jestem na pewno tyle że nie w łózku i nie w samochodzie bo w obydwu tych przypadkach lubię aktywną jazdę.W moim odczuciu skrzynia smg jest odpowiednia do sportowego auta jakim jest niewątpliwe m5 ale ok.każdy może mieć swoje zdanie.Marcin_Os pisze:Podsumowując SMG to skrzynia dla leniwych i nie umiejących wykorzystać skrzyni manulanej.
Dziwie się jednak trochę skąd na forum taka masowa obrona egzotycznej na naszym rynku wersji z manualem(ta którą jechałem była jedyną jaka widziałem w polsce)i to do tego ze stanów skoro wszyscy którzy na forum pochwalili się w galerii swoimi emkami e60 mają smg i śmiem twierdzić że 99% nie miała okazji się zapoznać z ta wersją z powodu znikomej dostepnosci.Ja też w wielu przypadkach wolę manual i tak np m3e46 z smg to nie tosamo co manual i zdecydowanie wolałbym patyk.Moja wypowiedź nie dotyczy przewagi smg nad manualem wogóle tylko konkretnego modelu jakim jest m5e60.
Stwierdzenie że skrzynia pracuje źle (ciężko inaczej zinterpretować słowo porażka) to nie to samo co stwierdzenie że nie pasuje do charakteru auta.JACO pisze:m5 z manualem to i tak porażka
a Ty mialeś M5 w ogóle ?JACO pisze:smg jest odpowiednia do sportowego auta jakim jest niewątpliwe m5

Ja tyle sportu widze w tym aucie, ile dobrego smaku w lodach Zielona Budka.....
Pozdrówka!
miałem ale bardzo krótko bo dwa miesiące wersję z smg,autko zakupiłem ze szwajcarii ale że trafił sie klient i mozna było zarobic to sprzedałem.wersje z manualem miałem z kolei prawie tydzień gdyz miałem zlecone załatwienie wszystkich formalności celnych i rejestracyjnych i jakies piec dni hasałem nia po wawie.Dla mnie to sportowe auto w skórze limuzyny niż odwrotnie,to z reszta nie tylko moje zdanie,kurcze co ci się nie podoba w m5?boogie pisze:a Ty mialeś M5 w ogóle ?JACO pisze:smg jest odpowiednia do sportowego auta jakim jest niewątpliwe m5
Ja tyle sportu widze w tym aucie, ile dobrego smaku w lodach Zielona Budka.....
To może przejedź się Caterhamem, to zrozumiesz co znaczy sportowe autoJACO pisze:Dla mnie to sportowe auto w skórze limuzyny niż odwrotnie,to z reszta nie tylko moje zdanie

M5 e60 jak na swoją masę jeździ świetnie, ale odczucia z za kierownicy ni jak się mają do sportu.
Podoba, czy nie podoba, nie o to chodzi,JACO pisze: Dla mnie to sportowe auto w skórze limuzyny niż odwrotnie,to z reszta nie tylko moje zdanie,kurcze co ci się nie podoba w m5?
Chodzi o to, że ten dwutonowy mastodont nie jest żadnym sportowym autem, a promem do latania po dobrych drogach szybkiego ruchu.
Zresztą, wiadomo jak się to auto zachowuje na torze...... lusterka w asfalt, pisk kół ale przednich i wyznaczanie wypadkowych sił odśrodkowych przodem auta....
e39 ma kilka podstawowych wad konstrukcji które nieco poprawiono w e60, ale i tak to nie jest żaden sport.
Pozdrówka!
Podoba, czy nie podoba, nie o to chodzi,
Chodzi o to, że ten dwutonowy mastodont nie jest żadnym sportowym autem, a promem do latania po dobrych drogach szybkiego ruchu.
Zresztą, wiadomo jak się to auto zachowuje na torze...... lusterka w asfalt, pisk kół ale przednich i wyznaczanie wypadkowych sił odśrodkowych przodem auta....
e39 ma kilka podstawowych wad konstrukcji które nieco poprawiono w e60, ale i tak to nie jest żaden sport.[/quote]
Ja po torze tym nie jeździłem widze że masz większe doświadczenie wiec mi doradź,gdybyś miał bmw 335i e92 m-pakiet zchipowane na 360koni i 520nm manual ok.5s do setki i vmax 285km/h to zostałbys przy tym aucie czy zamienił z dopłata na m5 e60 ,bo taki dylemat mam obecnie.
e39 ma kilka podstawowych wad konstrukcji które nieco poprawiono w e60, ale i tak to nie jest żaden sport.[/quote]
Ja po torze tym nie jeździłem widze że masz większe doświadczenie wiec mi doradź,gdybyś miał bmw 335i e92 m-pakiet zchipowane na 360koni i 520nm manual ok.5s do setki i vmax 285km/h to zostałbys przy tym aucie czy zamienił z dopłata na m5 e60 ,bo taki dylemat mam obecnie.
Nie mam doświadczenia, ale wziąłbym M5, bo nie potrzebuje auta torowego czy sportowego do jazdy.
Pozdrówka!
To wszystko od kierowcy zależy. Kiepski kierowca wsiądzie do Caterhama i będzie płużył przodem.boogie pisze:Zresztą, wiadomo jak się to auto zachowuje na torze...... lusterka w asfalt, pisk kół ale przednich i wyznaczanie wypadkowych sił odśrodkowych przodem auta....
Aczkolwiek fakt, faktem że e39 jest za miękkie, ale już e60 śmiga całkiem nieźle.
Wszystko zależy od tego jak masz zamiar użytkować ten samochód i co lubisz. Ja nie lubię ani e9x ani e60 gdyż za bardzo odcinają kierowcę od świata zewnętrznego i czuję się niemalże jakbym grał na playstation.JACO pisze:Ja po torze tym nie jeździłem widze że masz większe doświadczenie wiec mi doradź,gdybyś miał bmw 335i e92 m-pakiet zchipowane na 360koni i 520nm manual ok.5s do setki i vmax 285km/h to zostałbys przy tym aucie czy zamienił z dopłata na m5 e60 ,bo taki dylemat mam obecnie.
Dla Ciebie manual porażka, a dla mnie na odwrót, nigdy w życiu nie kupie już auta z SMGJACO pisze:m5 z manualem to i tak porażka

DOKLADNIEMaRoS pisze:wg mnie SMG to kiepska skrzynia do jazdy na codzień...

318i(E36)->325i(E36)->525TDS(E39)->523i(E39)->328Ci(E46)->325Ci(E46)->330Ci(E46)->M5(E60)/X5(E53)....M3E46...->645ciE63->535dE60...