--==maly==---- pisze:Boomer pierdzielisz i nie wiesz o czym jak 95 i 98 ma podobną liczbę oktanową?
Ja akurat mam z tym styczność zawodowo więc co nie co wiem i widzę jakie są dane na świadectwach jakości paliwa.
Norma jest taka 95 ma mieć minimum 95,0 oktana zazwyczaj ma 95,2 do 95,8 max 96.
98 ma tak samo norma jest minimum 98,0 a zazwyczaj mają 98,5 do 98,8 oktanów więc różnica zawsze jest około 3 oktanów tak jak podają. Co do Vpower racing to ma minimum 100oktanów + czyli od 100,0 ale nie 105oktanów bo tyle nie może nigdy mieć max 101.
Jak ktoś sobie tłumaczy,że między 95 a 98 nie ma różnicy to znaczy,że po prostu chce jeździć taniej.
Na każdej stacji możesz poprosić przy tankowaniu o świadectwo jakości z ostatniej dostawy i tam masz podaną liczbę oktanową.
liczba oktanowa która jest podana przy paliwach jest MAKSYMALNĄ liczbą oktanów które paliwo osiąga z czego pamiętam w pl mamy 95 = od 89 do 95 oktanów 98 = od 94 do 98 oktanów.
Wiadomo lanie 98 jest "lepsze"
p.s nie obrażaj mnie jeżeli nie potrafisz czytać, nie powiedziałem, że maja podobna ale różnią się z byt mała liczbą oktanów
tez siedzę w tej branży wiec tez trochę wiem
co do diesla to się zgodzę ze dopieścić go trochę dziewięćdziesiątka piątka ma sens i widać to w przypadku v power