skrzynia biegów do S50B32
skrzynia biegów do S50B32
muszę wymienić skrzynię i stąd pytania:
- czy skrzynia pięciobiegowa (z S50B30) będzie pasowała bez przeróbek? jeżeli będą konieczne przeróbki, to jakie?
- czy ktoś wymieniał skrzynię lub skrzynię, wał i dyfer, żeby poprawić przyspieszenie w m3 (szczególnie 0kmh-60kmh) kosztem ograniczenia prędkości maksymalnej?
- czy skrzynia pięciobiegowa (z S50B30) będzie pasowała bez przeróbek? jeżeli będą konieczne przeróbki, to jakie?
- czy ktoś wymieniał skrzynię lub skrzynię, wał i dyfer, żeby poprawić przyspieszenie w m3 (szczególnie 0kmh-60kmh) kosztem ograniczenia prędkości maksymalnej?
Re: skrzynia biegów do S50B32
O ile sie nie myle to do skrzyni 5 biegowej z 3,0 bedziesz potrzebowac tez wał z 3,0 i powinno pasowac plug and play.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??
podpasują też skrzynie z 325 czy 328 oraz Z3M, ale na 100% trzeba zamienić też wał na dłuższy.
Części do BMW E36 i E46 M3 - 601 484 272
kupiłem skrzynię 5-ciobiegową z z3m chyba bez mechanizmu zmiany biegów (tego poza skrzynią aż do dźwigni zmiany biegów w kabinie)
patrzyłem sobie na części do m3 3.2, m3 3.0 i z3 m 3.2 i mechanizmy zmiany biegów mają po kilka innych części
nie mam dostępu do auta (nie mogę tego sprawdzić), ale potrzebuję się upewnić, który mechanizm będę potrzebował (być może kupić) w swojej 3.2:
- ten który jest (wg mnie najmniejsza szansa, że będzie pasował)
- od 3.0 (nadwozie jak w 3.2, a skrzynia pięciobiegowa)
- od z3 m (dokładnie pasujący do skrzyni, niekoniecznie do nadwozia)?
patrzyłem sobie na części do m3 3.2, m3 3.0 i z3 m 3.2 i mechanizmy zmiany biegów mają po kilka innych części
nie mam dostępu do auta (nie mogę tego sprawdzić), ale potrzebuję się upewnić, który mechanizm będę potrzebował (być może kupić) w swojej 3.2:
- ten który jest (wg mnie najmniejsza szansa, że będzie pasował)
- od 3.0 (nadwozie jak w 3.2, a skrzynia pięciobiegowa)
- od z3 m (dokładnie pasujący do skrzyni, niekoniecznie do nadwozia)?
do skrzyni z3m również?buni pisze:wybierak bedzie pasowac od 325,328,m3 3.0
ta skrznia ma inny nr części niż pięciobiegówka z m3 3.0, 325, 328 (może zrobili innne przełożenia do z3m 3.2? )
w z3m przez inne proporcje nadwozia wybierak jest zdecydowanie dłuższy. potrzebujesz, jak napisał buni, wybierak z e36 z 5biegową skrzynią.
Sama dźwignia od Z3M nie będzie pasować bo po pierwsze poniżej kuli jest prosta a nie wygięta, a po drugie może ci uderzać o wał. Czyli nawet gdyby mieścił się nad wałem to byś w pozycji luzu mial lewarek pod takim kątem pod jakim teraz masz czwórkę. Żeby zaadoptować taki lewarek musiałbyś ciąć i wydłużać dolne ramie wybieraka. Plusem dźwigni od Z3M jest to że ma dużo mniejszy skok niż seryjna w emce. Jakbyś chciał z taką dźwignią spróbować to napisz, mam nówkę na sprzedaż.
dziękuję za bardzo przydatne rady, temat stał się dla mnie mniej pilny, bo kiedy zdałem sobie sprawę, że zmiana skrzyni to jeszcze temat wału i wybieraka uparłem się na naprawę sześciobiegówki (spawanie popsutych elementów aluminiowych), auto powinienem mieć lada moment z powrotem i wtedy okaże się co dała naprawa
w międzyczasie kupiłem skrzynię z z3m, a wczoraj wał z m3 3.0 (był 1 na ebayu), tak więc pozostaje wybierak i poskładanie wszystkiego w całość
w międzyczasie kupiłem skrzynię z z3m, a wczoraj wał z m3 3.0 (był 1 na ebayu), tak więc pozostaje wybierak i poskładanie wszystkiego w całość
Witam,
Czy ktoś się orientuje czy skrzynia 6biegowa z 330i e46 będzie pasować w miejsce oryginalnej skrzyni z S50B32? Ewentualnie jaka skrzynia 6biegowa podejdzie do tego silnika, znalezienie sprawnej skrzyni do M3 3,2l graniczy z cudem
pozdrawiam
Czy ktoś się orientuje czy skrzynia 6biegowa z 330i e46 będzie pasować w miejsce oryginalnej skrzyni z S50B32? Ewentualnie jaka skrzynia 6biegowa podejdzie do tego silnika, znalezienie sprawnej skrzyni do M3 3,2l graniczy z cudem

pozdrawiam
A nie myślałeś żeby założyc skrzynię od e46 M3? Ponoc większa szansa, że trafi się sprawny egzemplarz. Kojarzę, że ktoś na forum robił już coś takiego.
Takiego moda ze skrzynią z E46 M3 robił całkiem niedawno Dakic u Tomaka więc może podpowie co i jak .
Oryginalne nowe części do Bmw dla forum rabaty !!!!
Dobre ceny na części do starszych modeli , możliwość negocjacji ceny , info PW.
Dobre ceny na części do starszych modeli , możliwość negocjacji ceny , info PW.
Należałoby wymienić tarczę i dwumas, bo wałek wychodzący ze skrzyni w E46 jest grubszy.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Czyli w komplecie ze sprzęgłem skrzynia 6 biegowa z e46 330i podejdzie:) idąc tą drogą może warto pomyśleć o sprzęgle z 330d e46, powinno wytrzymywać większy moment niż to z 330i?
pozdrawiam
pozdrawiam
Z tego co ja znalazłem to dwumas zostaje z m3 e36, a poza skrzynią potrzebne jest z e46 łożysko i tarcza sprzęgła:
(trzeba się rejestrować: http://www.bmwowner.com/forum/viewtopic ... cccf8ee087 )
(trzeba się rejestrować: http://www.bmwowner.com/forum/viewtopic ... cccf8ee087 )
parts you need:
e46 M3 6speed manual gearbox
e46 M3 clutch drive plate
e46 M3 clutch release bearing
everything else just use the stock e36 Evo parts, it all bolts straight up and works just fine
visually there are a few small differences in the gearboxes, but the only important one is that the input shaft is larger and has a different number of splines on the E46, hence the need for the e46 clutch parts.. the only other difference I could find is the "in gear" sensor that on the EVO is part the "nanny" power reduction for 1st gear has a different connector on it, but you can swap it over, as the internal part seems to be identical
the 2 gearboxes are exactly the same length, the e36 evo propshaft / donut bolts straight on, the gearbox mounts are in exactly the same place, and of course the bellhousing bolt pattern is identical
I'm currently using an e36 Evo fidanza flywheel, e46 M3 clutch drive plate, e36 Evo clutch pressure plate and e46 clutch release bearing.. so a stock e36 flywheel will also work, and of course the e36 clutch slave cylinder.
alternatively you could use the complete e46 M3 clutch, but because the pressure plate is a different design it will NOT bolt onto the e36 flywheel without machining the flywheel, so you either need to do that (don't ask me how as I decided not to go that route), OR use the e46 M3 flywheel too, which should bolt straight up.. I havn't checked if flywheel ring gear is the same as I dont have an e46 flywheel, so you should probably check that to be sure its comaptible with the e36 starter (or use the e46 one)