bzdura.--==maly==---- pisze: Zgoda tam ich nie naprawiają tylko zawsze w PL.
Zakup M3 - Kto kolwiek widział - kto kolwiek wie
Re: Zakup M3 - Kto kolwiek widział - kto kolwiek wie
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Możesz rozwinąć swój post?K. pisze:bzdura.--==maly==---- pisze: Zgoda tam ich nie naprawiają tylko zawsze w PL.
Nie mówię,że tam w ogóle nie naprawia się aut mówię o autach które przyjeżdżają do polski.
Plusem sprowadzenia rozbitego auta poza ceną zakupu jest zawsze niższa akcyza po wycenie rzeczoznawcy.
http://www.autoscout24.ch/AS24Web/List. ... ew=gallery
Najtańsze całe M3 jakie znalazłem u nich to 24000f przy czym wszystkie auta poniżej 30000f mają przebiegi 150tyś+ i są przedliftingowe.
Ale licząc,że utargujemy 1000f co będzie ciężkie ale 23000f x 2.9 = 66700 + vat od wartości na fakturze zazwyczaj płacony w niemczech bo tam przechodzą mniejsze rachunki i płaci się zwykle od połowy rzeczywistej wartości więc liczmy 30tyś PLN x 16% VAT = 4800zł do tego koszt wyjazdu i sprowadzenia auta minimum 2000zł i akcyza w PL też liczmy,że pan rzeczoznawca się postara i zapłacimy od 30tyś zł choć to raczej nie realne od całego auta 30tyś x 18,6 % = 5580zł
do tego przegląd 99zł recykling na firmę około 150zł zwolnienie z vat 169zł tłumaczenia itd w sumie coś koło 700zł i auto gotowe do rejestracji.
66700+4800+2000+5500+700 = +- 80tyś zł za najtańszą sztukę po kombinacjach z zaniżonym vatem i akcyzą a w super kondycji to ona raczej nie będzie skoro jest najtańsza.
Za liftingowe m3 z przebiegiem około 100tyś km minimum to okolice 30tyś f więc do wcześniejszych wyliczeń trzeba dodać lekko 20tyś zł.
Auta które trafiają do polski w 95% pochodzą z przetargów i aukcji gdzie trafiają od ubezpieczyciela po wypłaceniu odszkodowania czyli niestety są uszkodzone.
Nie należy ich skreślać bo są to często samochody z fajnym wyposażeniem i małymi przebiegami tylko po prostu trzeba dokładnie sprawdzać co się z nimi działo.
--==maly==---- pisze:K. pisze:bzdura.--==maly==---- pisze: Zgoda tam ich nie naprawiają tylko zawsze w PL.
W Szwajcarii jak w każdym kraju naprawiają samochody. Ubezpieczalnie funkcjonują też żeby zarabiać i naprawiane auto to normalna sprawa. Częstą praktyką jest także odświeżanie lakieru po zadrapaniach czy wgniotach parkingowych więc nie nastawiałbym się na oryginalną powłokę.
- --==maly==----
Z tym się zgodzę tylko się nie zrozumieliśmy bo co innego szkoda parkingowa czy lekka stłuczka a co innego konkretniejszy dzwon czy urwane zawieszenie a takie auta często trafiają do PL.
Pamiętacie tą igłe z Katowic która była kiedyś opisywana przez 2 osoby, że wyglądała na grubo ponad 120tys przebiegu mimo że ma 60tys ?
Doszło do mnie pare info - auto z USA które miało 2 wypadki i odwijany licznik, dostało TITLE SALVAGE
Poniżej fotki z CARFAX
CO wy na to ?
Kiedyś słyszałem piękne słowa, zanim kupiłem swoją - szukasz dobrej M ? Kup od kogoś z Mforum
Doszło do mnie pare info - auto z USA które miało 2 wypadki i odwijany licznik, dostało TITLE SALVAGE
Poniżej fotki z CARFAX

CO wy na to ?
Kiedyś słyszałem piękne słowa, zanim kupiłem swoją - szukasz dobrej M ? Kup od kogoś z Mforum

Ostatnio zmieniony wt maja 11, 2010 21:30 przez moalord, łącznie zmieniany 1 raz.
Co ?!?!moalord pisze: Doszło do mnie pare info - auto z USA które miało 2 wypadki i odwijany licznik, dostało TITLE SALVAGE (czyli poważne uszkodzenia i pojazd nie nadający się do naprawy z przeznaczeniem "na części"

Weź człowieku sie dowiedz czegoś zanim napiszesz na forum...
Salvage title ma każde auto, które miało jakąkolwiek stłuczke ! Wystarczy naprawdę niewiele żeby dostało taki tytuł.. nawet total loss vechicle, mimo że to szkoda min 75%, o niczym nie świadczy. W stanach naprawdę nie wiele potrzeba, wystarczy na to zderzak, lampy, maska i np. błotniki..
Salvage title, to stan jak najbardziej nadający się do naprawy. 95% aut z USA tak ma, i nie znaczy, że to są jakieś wraki czy coś.. Total Loss dopiero, w niektórych stanach, uniemożliwia dalszej naprawy, ale to głównie z powodów ekonomicznych..
"In the United States, a salvage title is an automobile title with a notation that the vehicle has been damaged in excess of approximately 70% of its pre-accident market value"
Za obtarcie czy błotnik raczej nie dają - no ale skoro wiesz lepiej - to ok
Fakt faktem że auto miało 2 dzwony i odwijany licznik - a sprzedawane jest jako igła bezywpadek...
ps. nie ma za co
Fakt faktem że auto miało 2 dzwony i odwijany licznik - a sprzedawane jest jako igła bezywpadek...
ps. nie ma za co
Oczywiście, że nie jest to fair pisanie, że to bezwypadek. Chodzi mi o to, że to nie musiały być dzwony, a stłuczki.moalord pisze:"In the United States, a salvage title is an automobile title with a notation that the vehicle has been damaged in excess of approximately 70% of its pre-accident market value"
ps. nie ma za co
Dla przykładu M3 z salvage title, szkoda widoczna to jedyna i pierwsza szkoda tego auta :

Nadaje się takie auto jeszcze do czegoś ?
Wg. mnie, tak. A to, że ubezpieczalnia w stanach uznała, że naprawa przekracza 70% wartości, chyba nie jest problemem..
skad wiesz ze dzwony? wnioskuje ze te 1530$ to byl koszt naprawy? czy sie myle?moalord pisze:Fakt faktem że auto miało 2 dzwony i odwijany licznik - a sprzedawane jest jako igła bezywpadek...
UFFF
Przebrnąć przez te dyskusje... Yellow Phinix- miód malina, piękny.
Co do M3 moalord'a. Było u mnie przez dwa dni. Widziałem, osłuchałem, wymieniałem hamulce przód kpl i tył kpl bez linek ręcznego i inne...
Co do karoserii, lakierowany prawy tylny błotnik w ASO BMW Fus, poprzednia właścicielka wyjeżdżając z parkingu właśnie w Fusie po przeglądzie, obtarła o stojący przy chodniku kosz na śmieci, samochód został naprawiony na miejscu czyli w FUSie, jakośc naprawy bardzo dobra, lakier taki sam, struktura idealna, po rozebraniu prawego boczka widać... nic, wszystko OK nic nie klepane nie popękane, na błotniku i fartuchu oryginalne zgrzewy i lakier podkładowy, więc nie ma się czego czepiać.
Silnik pracuje jak powinien, skrzynia biegów również, jeździłem tym autem, wszystko w nim gra.
... i nie jestem tutaj jakimś funflem moalord'a, stwierdzam tylko fakty.
Pojęcie igły też może znaczyć co innego dla każdego, ja ujmę to tak, że wkładam 2-3tysie i mam samochód idealnie pod siebie, ale akurat nie koniecznie i bez tych 2-3 tysi jest OK.
Przebrnąć przez te dyskusje... Yellow Phinix- miód malina, piękny.
Co do M3 moalord'a. Było u mnie przez dwa dni. Widziałem, osłuchałem, wymieniałem hamulce przód kpl i tył kpl bez linek ręcznego i inne...
Co do karoserii, lakierowany prawy tylny błotnik w ASO BMW Fus, poprzednia właścicielka wyjeżdżając z parkingu właśnie w Fusie po przeglądzie, obtarła o stojący przy chodniku kosz na śmieci, samochód został naprawiony na miejscu czyli w FUSie, jakośc naprawy bardzo dobra, lakier taki sam, struktura idealna, po rozebraniu prawego boczka widać... nic, wszystko OK nic nie klepane nie popękane, na błotniku i fartuchu oryginalne zgrzewy i lakier podkładowy, więc nie ma się czego czepiać.
Silnik pracuje jak powinien, skrzynia biegów również, jeździłem tym autem, wszystko w nim gra.
... i nie jestem tutaj jakimś funflem moalord'a, stwierdzam tylko fakty.
Pojęcie igły też może znaczyć co innego dla każdego, ja ujmę to tak, że wkładam 2-3tysie i mam samochód idealnie pod siebie, ale akurat nie koniecznie i bez tych 2-3 tysi jest OK.
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
mam pytanie, czy ktos cos wie o tej sztuce:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13168479
http://img85.imageshack.us/i/81072260.jpg/
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13168479
http://img85.imageshack.us/i/81072260.jpg/
- --==maly==----
2003r a klapa przed liftem diody też nie wyglądają na oryginały po VINie trzeba by sprawdzić który to naprawdę rok.
Pewnie wersja USA na standardowym "myku" z rocznikiem... tzw. model 2003 (np. rok produkcji 07.2002 i już bedzie model 2003 i rejestrowany jest jako 2003r)
ahh... no widać na foto że to USA wersja - no i oczywiscie napewno bezwypadek
ahh... no widać na foto że to USA wersja - no i oczywiscie napewno bezwypadek

- --==maly==----
Widać widać hamulce i zegary usa zderzak przedni już nie.
A z czego jest zderzak jak nie USA ?? najpierw popatrzcie dobrze a puzniej sie wypowiadajcie.............