Zolte lampy a przeglad
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
Re: Zolte lampy a przeglad
Mi się podobają żółte wewnętrzne lampy na tej niebieskiej... chyba też coś takiego zapodam.
Maros, od stycznia zabiora Ci za to dowód. żeby nie było OT, świetne te Mki, szczegolnie e30 

- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
A możesz sprecyzować? Za co będą zabierać dowód? Bo tutaj ani klosz nie jest zółty ani to światło do niczego nie służy...
oczywiście że moge sprecyzować. prosze tylko o przeniesienie dyskusji do oddzielnego wątku żeby w ramach porządków OT nie zgineło bo może sie przydać komuś.
od 1 stycznia swiatła barwy żółtej nie przejdą przeglądu, a że wiadomo jak to z naszymi przeglądami jest,to w momencie kontroli dowodzik leci. można za 2 dyszki iść do zaprzyjaźnionej stacji kontroli podbić, ale to może być troche uciążliwe. Nie wiem komu przeszkadzały żółte lampy no ale to nie jedyny przykład debilizmu polskiego prawodastwa.
oto żródło, żeby nie był gołosłownym, oto żródło:
http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2009/75/poz.639.htm
ze szczególnym uwzględnieniem §2:
§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r.
ps. jak to bedzie z ringami? ja w e30 mam przełożone te żółte ringi z poliftowych lamp z e39 i wygląda na to, że tego też będą się czepiać
od 1 stycznia swiatła barwy żółtej nie przejdą przeglądu, a że wiadomo jak to z naszymi przeglądami jest,to w momencie kontroli dowodzik leci. można za 2 dyszki iść do zaprzyjaźnionej stacji kontroli podbić, ale to może być troche uciążliwe. Nie wiem komu przeszkadzały żółte lampy no ale to nie jedyny przykład debilizmu polskiego prawodastwa.
oto żródło, żeby nie był gołosłownym, oto żródło:
http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2009/75/poz.639.htm
ze szczególnym uwzględnieniem §2:
§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r.
ps. jak to bedzie z ringami? ja w e30 mam przełożone te żółte ringi z poliftowych lamp z e39 i wygląda na to, że tego też będą się czepiać

A czy przypadkiem nie jest tak , że ów przepis dotyczyć będzie tylko aut noworejestrowanych ?
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Jakis totalny deblizm. Nie wyobrazam sobie mozliwosci ze jakis bałwan bedzie chcial zabrac mi dowod z powodu lamp ktore sa ORYGINALNYM PRODUKTEM BMW. Zarowki mam biale.
Uwazam ze sprawa jest prosta, produkt oryginalny BMW z homologacja- koniec tematu ( w moim przypadku )
Gdyby ktos mial zolte zarowki czy folie to co innego.
PS. zolte swiatla samych lamp drogowych to wg mnie bardzo kiepski pomysl..
Jak i tez same zolte halogeny jak to czesto niektorzy zakladaja...
Albo wszystko, albo nic
Uwazam ze sprawa jest prosta, produkt oryginalny BMW z homologacja- koniec tematu ( w moim przypadku )
Gdyby ktos mial zolte zarowki czy folie to co innego.
PS. zolte swiatla samych lamp drogowych to wg mnie bardzo kiepski pomysl..
Jak i tez same zolte halogeny jak to czesto niektorzy zakladaja...
Albo wszystko, albo nic

-
- Auto: M3 E46, M3 E36 S62B50, E30, X5
- Kontakt:
Jest tak jak napisał Koki. Jeżeli jakiś samochód można było kupić z FABRYCZNYMI reflektorami o barwie żółtej to możesz się nim nadal poruszać legalnie po naszych drogach z takimi światłami i nie musisz tego zmieniać.
Inaczej mogą potraktować jedynie wszelkiego rodzaju folie, nakładki itd.
Inaczej mogą potraktować jedynie wszelkiego rodzaju folie, nakładki itd.
masz ku temu jakąś podstawe prawną? bo paragraf który zacytowałem jest dosyć jasno sformułowany i nie dopuszcza żadnych wyjątków.
W Polsce polowa ustaw dziala poza prawem, i gdyby je poddać pod sąd, to okaże się że są niezgodne ze wszytskim.
Czytalem, że ten przepis ma dotyczyć wszytskich aut, co jest kompletnie niezgodne z podstawowymi elementami prawa....
Raz że nie może powodować kosztów wprowadzenie przepisu na ogóle obywateli - typu zmiana lamp,
no i dwa, zasadnicza sprawa, prawo nie dziala wstecz.
TK na pierwszym posiedzeniu wyśle ten przepis/ustawe do śmieci.
Czytalem, że ten przepis ma dotyczyć wszytskich aut, co jest kompletnie niezgodne z podstawowymi elementami prawa....
Raz że nie może powodować kosztów wprowadzenie przepisu na ogóle obywateli - typu zmiana lamp,
no i dwa, zasadnicza sprawa, prawo nie dziala wstecz.
TK na pierwszym posiedzeniu wyśle ten przepis/ustawe do śmieci.
Pozdrówka!
Zycie, takich mamy politykow, chory kraj (bez komentarza)boogie pisze:W Polsce polowa ustaw dziala poza prawem, i gdyby je poddać pod sąd, to okaże się że są niezgodne ze wszytskim.
boogie pisze: Czytalem, że ten przepis ma dotyczyć wszytskich aut, co jest kompletnie niezgodne z podstawowymi elementami prawa....
Dalczego przepis jest nie zgodny z elementami prawa (przepis, ustawa jest wykładnikiem prawa) skoro wchodzi w zycie to obowiązuje i koniec. Jak przepis moze dotyczyc wyłącznie określonych aut skoro mówi wyrażnie co i jak.
Skoro uwazasz ze nie moze dotyczyc wszystkich aut to idzmy tym rozumowniem dalej. Jakis czas temu weszyły nowe przepisy kodeksu drogowego i co nie dotycza one aut wyprodukowanych przed wejsciem w zycie nowego kodeksu?? Dotyczą wszystkich.
Mówisz, że przepis nie moze powodowac kosztów

Choćby, pare ladnych lat temu auta które nie były wyposażone w pasy bezpieczeństwa musiały byc doposazone w nie, bo stały sie obowiązkowe w samochodzie i to na koszt własciciela.
To samo dotyczy wspólczesnosci , choćby nowe prawa jazdy czy dowody osobiste. Weszły nowe przepisy i musiales zmienic dowód, prawko na swój koszt. Życie.
W jaki sposób prawo działa w tym przypadku wstecz?? Wchodzi przepis który coś Ci zabrania i koniec.boogie pisze:no i dwa, zasadnicza sprawa, prawo nie dziala wstecz.
Tez mam taka nadzieje, bo to durnowaty przepis napisany przez naszych durnowatych ustawodawców. Co komu przeszkadzają lamy ktore maja wszelkie atesty, żalboogie pisze: TK na pierwszym posiedzeniu wyśle ten przepis/ustawe do śmieci.
RED DEVIL
- Pawel_M3GT
Wolvi - zgadzam sie z Toba w 100% 
Dodam jeszcze tylko ze jezeli wejdzie ten durny przepis to ile razy mi zabiora dowod tyle razy bede zalatwial przeglad i jezdzil dalej

Dodam jeszcze tylko ze jezeli wejdzie ten durny przepis to ile razy mi zabiora dowod tyle razy bede zalatwial przeglad i jezdzil dalej

Tylko teraz to będzie widać z daleka kto ma żółte a kto niePawel_M3GT pisze:Wolvi - zgadzam sie z Toba w 100%

jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
- Pawel_M3GT
Gdzie my zyjemy...
Przeciez auto wyposazone w zolte lampy jest duzo bezpieczniejsze ( bardziej widoczne i wyrozniajace sie z tlumu ) szybko jadacy samochod na zoltych lampach zostanie szybciej zauwazony niz ten na zwyklych.
Ciekawe jak wyglada idiota, ktory to wymyslil i czym sie kierowal
W kazdym razie zbytnio sie nie przejmuje, olewka i juz
Przeciez auto wyposazone w zolte lampy jest duzo bezpieczniejsze ( bardziej widoczne i wyrozniajace sie z tlumu ) szybko jadacy samochod na zoltych lampach zostanie szybciej zauwazony niz ten na zwyklych.
Ciekawe jak wyglada idiota, ktory to wymyslil i czym sie kierowal

W kazdym razie zbytnio sie nie przejmuje, olewka i juz

To nie jest żaden dowód, wiele razy ustawa po kilku latach dzialania byla przez Trybunal Konstytucyjny skreślana - vide akcyza na sprowadzane auta.Wolvi pisze:Dalczego przepis jest nie zgodny z elementami prawa (przepis, ustawa jest wykładnikiem prawa) skoro wchodzi w zycie to obowiązuje i koniec.
Kombinujesz, wprowadzenie nowego przepisu drogowego to nie bezpośrednie spowodowanie kosztów u obywatela, i dwa, to zupelnie co innego niż piszesz - mieszasz pojęcia !Wolvi pisze:Skoro uwazasz ze nie moze dotyczyc wszystkich aut to idzmy tym rozumowniem dalej. Jakis czas temu weszyły nowe przepisy kodeksu drogowego i co nie dotycza one aut wyprodukowanych przed wejsciem w zycie nowego kodeksu??
Lex retro non agit - prawo nie dziala wstecz - oznacza że podczas rozprawy w sądzie grodzkim z powodu wykroczenia które nastąpilo przed zmianą ustawy o ruchu drogowym, zostanie rozpatrzona sprawa zgodnie ze stanem prawnym na dzień popelnienia wykroczenia, a nie zgodnie z przepisami które obowiązują w dniu rozprawy, a które nie obowiązywaly w momencie popelnienia wykroczenia.
Warunki techniczne samochodu i jego specyfikacja techniczna pochodzą z czasów kiedy byl on wyprodukowany - a popelnione wykroczenie tym autem, pochodzi z chwili kiedy obowiązywaly określone przepisy ruchu drogowego i to wykroczenie podlega wlasnie tym przepisom, które regulują co sie dzieje z popelniającym wykroczenie.
Chyba dość jasno wyjasnilem, że domniemanie nieobowiązywania nowych przepisów ruchu drogowego w stosunku do starszych aut jest myleniem pojęć.
Gdyby poddać ten przepis pod TK, to by przepadl.Wolvi pisze:Choćby, pare ladnych lat temu auta które nie były wyposażone w pasy bezpieczeństwa
Auta bez lusterka prawego, bez zaglówków, nie muszą ich montować, ponieważ tak zostaly wyprodukowane i dopuszczone do ruchu zgodnie z ówczesnym prawem. Nie można tamtego prawa w obecnej chwili unieważnić żadnym przepisem.
Sorry, piszesz jak typowy europejczyk który od dawna nie czuje gdzie sie kończy swoboda obywatelska, a zaczya dyktat.Wolvi pisze:Weszły nowe przepisy i musiales zmienic dowód, prawko na swój koszt. Życie.
A co będzie, jeśli ktoś bardzo biedny - a są tacy, nie będzie mial pieniedzy na zmiane dowodu ??!!
Pójdzie do więzienia ?

To klasyczny przyklad dzialania prawa wstecz.Wolvi pisze:W jaki sposób prawo działa w tym przypadku wstecz?? Wchodzi przepis który coś Ci zabrania i koniec.
Stara rzymska paremia "Lex retro non agit" porządkuje samowole rządzących i zapobiega balaganowii w państwie.
Jeśli ów fundament prawa bylby nieważny, to każda zmiana administracyjna, każda zmiana przepisów budowalnych, technicznych norm powodowalaby konieczność przebudowy domu, drogi, instalacji itp.
Nawet podpisując umowe z operatorem, masz prawo ją przerwać w momencie zmiany regulaminu, wlaśnie z powodu tej rzymskiej paremii.
Wprowadznie nowego przepisu nie może być uciążliwe dla obywateli.
Dlatego w domach mamy wciąż instalacje z aluminium, auta bez halogenowych lamp itp.
Niestety, to nie moglaby być linia obrony tych lamp - ważnniejsze jest że one byly dobre, kiedy auto wyprodukowano.Wolvi pisze:Co komu przeszkadzają lamy ktore maja wszelkie atesty, żal
Pozdrówka!
- listek
- Auto: M3 3.0, M3 E46
- Kontakt:
tylko czy będziesz wstanie później co kolwiek załatwić?boogie pisze:I nikt zgodnie z konstytucją nie ma prawa mnie zmusić do wyrobienia, zaplacenia, posiadania dowodu osobistego.
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl