Regulacja zaworów M3 E46 pytanie podstawowe

2000-2006 | silnik: S54
shadow1966

Regulacja zaworów M3 E46 pytanie podstawowe

Post autor: shadow1966 » czw maja 07, 2009 19:52

To trochę odgrzewany temat, ale przeczytałem wszytkie poprzednie posty i nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi.
Pytanie brzmi:
Czy trzeba a jeśli tak to kiedy regulować zawory w E46?
Ile to kosztuje i czemu tak drogo :) ?
Robi sie to co ileś tam kilometrów, czy wtedy kiedy coś się dzieje?

Ja mam przejechane 86tys km i na razie żadnych niepokojących sygnałów, auto chodzi jak zegarek, ale coś tam podsłyszałem i poczytałem na forum i wolę zapytać ,żeby nie było za późno...
Przy okazji, jak ktoś mógłby mi wskazać jakieś miejsce w Poznaniu lub okolicy gdzie by mi to zrobili, to będę wdzięczny, tylko nie proponujcie Olszowca...błagam :)
z góry dzieki i pozdrówka

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Auto: E36 M3 S54

Re: Regulacja zaworów M3 E46 pytanie podstawowe

Post autor: Pawel_M3GT » czw maja 07, 2009 20:19

shadow1966 pisze:To trochę odgrzewany temat, ale przeczytałem wszytkie poprzednie posty i nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi.
Pytanie brzmi:
Czy trzeba a jeśli tak to kiedy regulować zawory w E46?
Ile to kosztuje i czemu tak drogo :) ?
Robi sie to co ileś tam kilometrów, czy wtedy kiedy coś się dzieje?

Ja mam przejechane 86tys km i na razie żadnych niepokojących sygnałów, auto chodzi jak zegarek, ale coś tam podsłyszałem i poczytałem na forum i wolę zapytać ,żeby nie było za późno...
Przy okazji, jak ktoś mógłby mi wskazać jakieś miejsce w Poznaniu lub okolicy gdzie by mi to zrobili, to będę wdzięczny, tylko nie proponujcie Olszowca...błagam :)
z góry dzieki i pozdrówka

1. Tak, trzeba regulowac zawory w M3 E46.
2. Jezeli kupiles auto to warto to zrobic ( sprawdzic luzy ) poniewaz nie wiesz kiedy przed toba bylo to robione i czy wogole bylo.
3. Koszt zalezy od ilosci zaworow do regulacji ( cena plytki w serwisie ok 50zl szt. , mozna je kupic taniej - pasuja od innych aut tylko taka plytka musi byc dobrej firmy, nie jakis rzemieslniczy wyrob ) za robocizne mysle ze trzeba zaplacic kilka stow. Do kosztow dochodzi jeszcze koszt uszczelek pod pokrywe.
4. Zawory moga odbiegac od normy i moze to nie byc slyszalne. (np. w sytuacji gdy beda za ciasne, lub gdy luz nie bedzie jakis tam bardzo duzy )
5. Sprawdzenie i ew. regulacje powinno sie robic co ok 30-40tys km.
6. W Poznianiu niestety nikogo Ci nie polece. W serwisach tego unikaja bo nie umieja :lol:
Moge Cie pocieszyc ze w E46 robi sie to duzo latwiej niz w E36 :-)

Jestem wlasnie po takiej regulacji. Teraz jestem pewny ze wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » czw maja 07, 2009 20:28

Paweł a możesz powiedzieć jakie luzy miałeś przed regulacją jak wyszło z pomiaru?
Ja właśnie chce to zrobić u siebie ale ciężko o kogoś kto się tego podejmie.
Ostatnio zmieniony czw maja 07, 2009 20:28 przez --==maly==----, łącznie zmieniany 1 raz.

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » czw maja 07, 2009 20:28

Pawel_M3GT, A ile razy juz robiles te operacje u siebie i w jakich autach? Napisz konkretniej od jakich aut pasuja inne płytki jesli wiesz. I jeszcze mozesz podpowiedziec gdzie sam ustawiasz jesli masz jakies pewne zrodło do dobrego fachowca.
BMW ///M POWER M3 E36--->M5 E34--->??

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » czw maja 07, 2009 20:32

Pawel_M3GT pisze:4. Zawory moga odbiegac od normy i moze to nie byc slyszalne. (np. w sytuacji gdy beda za ciasne, lub gdy luz nie bedzie jakis tam bardzo duzy )

Ale w takiej sytuacji nie jest to jeszcze tragedia poniewaz jest jakas tam tolerancja przy ustawianiu luzow i nie jest to powodem do obaw dopoki ich nie slyszymy czy tak??

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT

Post autor: Pawel_M3GT » czw maja 07, 2009 20:48

Dino444 pisze:
Ale w takiej sytuacji nie jest to jeszcze tragedia poniewaz jest jakas tam tolerancja przy ustawianiu luzow i nie jest to powodem do obaw dopoki ich nie slyszymy czy tak??
NIE !

Jezeli zawory beda za ciasne to nie bedziemy niczego slyszeli :!:
Jezdzac tak powypalamy sobie ktorys zawor. W sytuacji w ktorej kilka zaworow bedzie mialo lekki luz ale jednak juz nie mieszczacy sie w tolerancji, tez tego nie wychwycimy uchem.
O Emke powinno sie dbac ponad zwyczajnie i nie mozna oszczedzac w tak waznej kwestii.

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT

Post autor: Pawel_M3GT » czw maja 07, 2009 20:56

--==maly==---- pisze:Paweł a możesz powiedzieć jakie luzy miałeś przed regulacją jak wyszło z pomiaru?
Ja właśnie chce to zrobić u siebie ale ciężko o kogoś kto się tego podejmie.

Robilem to poraz pierwszy z racji ze dopiero niedawno kupilem M3. Silnik chodzil idealnie, nic nie chalasowalo. Okazalo sie ze 7 zaworow bylo za luznych, nie jakos tam strasznie , ale jednak wymagalo to regulacji. Reszta ok.
Srednica plytki ( w E36 ) taka sama jak np. w Fitach- koszt 9zl
Teraz jestem pewny ze moge jezdzic bez obaw.
Ostatnio zmieniony czw maja 07, 2009 21:03 przez Pawel_M3GT, łącznie zmieniany 1 raz.

mateush
Site Admin
Auto: 997TT

Post autor: mateush » czw maja 07, 2009 20:59

Regulacje zaworow robi sie w M3 E46 przy kazdej inspekcji. Zakladam ze wiesz jak ida przeglady.

Regulacja zaworow w Inchcape kosztuje (tylko robocizna) ... ok 1100pln
Dla porownania Inspekcja II w ktorej zawiera sie regulacja kosztuje ok 1500pln (rowniez tylko robocizna).

PS. Dajcie spokoj z tym pogrubianiem. Umiemy czytac i wiemy co jest wazne a co nie.
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » czw maja 07, 2009 21:00

Dino444 napisał/a:

NIE !

Jezeli zawory beda za ciasne to nie bedziemy niczego slyszeli
Jezdzac tak powypalamy sobie ktorys zawor. W sytuacji w ktorej kilka zaworow bedzie mialo lekki luz ale jednak juz nie mieszczacy sie w tolerancji, tez tego nie wychwycimy uchem.
O Emke powinno sie dbac ponad zwyczajnie i nie mozna oszczedzac w tak waznej kwestii.
No ok ale napisz gdzie w razie czego uderzyc zeby to zrobic kogo polecasz? Gdzie sam ustawiasz? Ja tez z pomorza jestem i podejzewam ze nie tylko ja bede zainteresowany w razie czego taka operacja. Pozatym mysle ze przy spokojnie urzytkowanym autku nie ma sie czego obawiac i nie bedzie konieczne ustawianie ich co 30-40 tys km. No chyba ze sprawdzenie jesli juz. A tak wogole to moze opiszesz w jakims nowym temacie od A do Z jak sie to robi bo ja np wolalbym sam sobie sprawdzic luzy niz oddac autko w rece nieznajomego. No chyba ze na wymiane tych plytek ale to juz pewnie grubsza robota i wiem ze czasochlonna. Mam szczelinomierz tylko mi teorji brakuje.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » czw maja 07, 2009 21:22

Pawel_M3GT pisze:W serwisach tego unikaja bo nie umieja :lol:
Raczej mówią że mogą jedynie sprawdzić luzy, ale jak będzie coś nie tak to nie wyregulują bo nie mają płytek.

Cena za tą usługę nie jest taka wysoka dlatego że jest to jakoś strasznie trudne (raczej większość z nas spokojnie dałaby radę), a dlatego że jest to strasznie upierdliwe i zajmuje bardzo dużo czasu.

Wydaje mi się że bardziej opłaca się wydać te 1100zł za regulację zaworów raz na powiedzmy rok zamiast wymieniać zawory ;)

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT

Post autor: Pawel_M3GT » czw maja 07, 2009 21:32

Dino444 pisze:

Pozatym mysle ze przy spokojnie urzytkowanym autku nie ma sie czego obawiac i nie bedzie konieczne ustawianie ich co 30-40 tys km.
Te 40 tys to wlasnie przy spokojnym uzytkowaniu , jezeli wogole wytepuje takie pojecie jesli mowimy o autach M..
Zapytaj Myszkiera, jezeli nie bedzie mial czasu czy checi to poleci podejrzewam kogos kompetentnego.

Awatar użytkownika
Wolvi
Kontakt:

Post autor: Wolvi » czw maja 07, 2009 21:44

Pawel_M3GT pisze: Te 40 tys to wlasnie przy spokojnym uzytkowaniu , jezeli wogole wytepuje takie pojecie jesli mowimy o autach M..
Zapytaj Myszkiera, jezeli nie bedzie mial czasu czy checi to poleci podejrzewam kogos kompetentnego.
Paweł chyba bedziemy musieli usiąsc w pubie przy piwku :564: zebys mi to spokojnie wszystko wytłumaczył :568:
Ostatnio zmieniony czw maja 07, 2009 22:20 przez Wolvi, łącznie zmieniany 1 raz.
RED DEVIL

Dino444
Kontakt:

Post autor: Dino444 » czw maja 07, 2009 21:54

Ok wiec do niego w razie czego bede sie kierowal. A jesli chodzi o spokojna jazde M to naprawde sie da jak sie chce. Nie mialem nigdy jakichs napadow do katowania auta i nie moge powiedziec zeby moje auta mialy jakis ciezki zywot w moich rekach. Posiadanie M to dla mnie przyjemnosc sama w sobie i wystarczy mi w zupelnosci od czasu do czasu pociagnac do 7tys na jedynce i dwojce i zarzucenie dupy na jakims łuku czasami. Wiec chyba szału nie ma ;) No jak bede na MTD to wtedy pewnie bedzie to najgorszy dzien dla mojego auta pod wzgledem ciezkiej eksploatacji:)

Awatar użytkownika
*MATI*
Kontakt:

Post autor: *MATI* » czw maja 07, 2009 22:39

Moje pytanie przy przebiegu 115tys (powoli inspekcja) pasuje to zrobic? jaki koszt i czy inny serwis niz aso to ogarnie? ile kosztuja te płytki do e46?
Profesjonalny Serwis Samochodowy oraz Pomoc Drogowa www.MatCars.pl

Awatar użytkownika
Maros
Auto: M5F10, M3E92, M3E46
Kontakt:

Post autor: Maros » czw maja 07, 2009 23:00

Kurde Mati, nie moge już czytać Twoich postów!!! Czytaj tematy w których zdajesz pytania, a jak przeczytałeś to zrób to jeszcze raz!

ODPOWIEDZ