problem!!przy skretach skrzypi
-
problem!!przy skretach skrzypi
witam!mam problem moze ktos mi pomoze?gdy jade sobie waska uliczka skrecam w lewo wolno zaczyna cos ocierac na poczatku myslalem ze to opona gdzies czy co ale nie wjechalem na podnosnik i nic nigdzie nie trze!ale zauwarzlem z prawej strony stojac do auta od tylu od dyfra wychodzi guma z drazkiem tak to nazwe i jest wokol olej nie leci ale jest wokolmokre od oleju! po angielsku nazywa sie to(rear axle drive)!czy mial ktos moze z takim czyms doczynienia?a jaeszcze na poczatku myslalem ze to tarcze i klocki wiec wymienilem ale to nic nie dalo!pozdro
Re: problem!!przy skretach skrzypi
Mam u siebie to samo +gdy "szarpie" gazem słychac jak by wał chciał wypasc oraz gdy zmieniam bieg z tyłu auta słychac tzw. klik 

Profesjonalny Serwis Samochodowy oraz Pomoc Drogowa www.MatCars.pl
-
zaczynam sie troche martwic bo poczytalem forum i moze to byc cos mechanizmem roznicowym albo nie wiem??przy parkowaniu albo przy jakims skrecie slychac szuranie:(
zgadza sie, widzialem, jechalem autem gdzie tak "zgrzytało", na początku przy malych predkosciach, zawracanie itp, potem robiąc rondo na 2 biegu przy 40km slychac bylo dziwne dzwięki, jak to sie zakończyło w tej chwili nei wiem ale postaram sie dowiedziecdoberman M3 pisze:zaczynam sie troche martwic bo poczytalem forum i moze to byc cos mechanizmem roznicowym albo nie wiem??przy parkowaniu albo przy jakims skrecie slychac szuranie:(
sprawdz czy masz olej, wymien olej i zobacz czy nie poprawi sie
- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
ale jest wokół mokre od strony dyfra czy kola? jak koła to przegub do wymiany (najprawdopodobniej)...
sprawdz czy gumy całe
sprawdz czy gumy całe
-
witam!wlasnie olej jest czysty bo sprawdzalem byl bym wdzieczny zebys sie dowiedzial:)a mokre jest od strony dyfra gumy cale:)jak pokazalem w serwisie im na kartce schemat tego powiedzieli ze wymienia uszczelki i zaleja innym olejem tylko nie wiem czy to na 100%to!a koszt tego zabiegu 250f:)
a no i jeszcze zpomnialem dodac ze jak wziolem reka ruszylem prawy to mial wiekszy luz niz lewy wiec nie wiem czy tylko wymiana oleju i uszczelnienie to zalatwi sprawe..
a no i jeszcze zpomnialem dodac ze jak wziolem reka ruszylem prawy to mial wiekszy luz niz lewy wiec nie wiem czy tylko wymiana oleju i uszczelnienie to zalatwi sprawe..
U mnie tez bylo slychac jakies odglosy ze szpery, ale po wymianie oleju przestalo.
Jest informacja serwisowa BMW, ktora w takich sytacjach zaleca wymiane oleju na taki o nr 8 322 228 25 83.
Opisany jest jako "SAF-XJ + FM Booster" a kosztuje 67,02 netto za 0,5L, do dyfra wchodzi 1,1L.
Wyglada tak:

Jest informacja serwisowa BMW, ktora w takich sytacjach zaleca wymiane oleju na taki o nr 8 322 228 25 83.
Opisany jest jako "SAF-XJ + FM Booster" a kosztuje 67,02 netto za 0,5L, do dyfra wchodzi 1,1L.
Wyglada tak:

Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
mateush, a czytałeś coś więcej na temat tego oleju? Tzn. czy jest może do ostrzejszego użytku albo coś takiego?
U mnie auto skrzypiało przy skręcaniu kołami przy niskich prędkościach i na postoju. Okazało się, że to górne "poduszki" mocujące amortyzatory przednie. Po wymianie na nowe problem zniknął.
@doberman m3: sprawdź łożysko przy górnym mocowaniu przedniego amortyzatora. Jest to takie plastikowe czarno-żółte łożysko, które w serwisie kosztuje, jak dobrze pamiętam 30zł za sztukę i spokojnie można to wymienić samemu. Ja tak miałem w m3 e46, ale dźwięki wtedy wyraźnie dochodzą z przodu auta.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
doberman M3, dopytalem co i jak:
U niego to zgrzytanie/ocieranie występowało jak auto "zagrzało sie" (nie silnik) po trasie okolo 50km zima, gdy zrobilo sie cieplej pojawialo sie duzo szybciej.
Wymienił olej, wlał olej do sprzery SAF XJ 75-140, tutaj podobnie jak napisał mateush, problem zniknął. Nawet po latniu bokiem czy bardzo długiej trasie, 30stpniowym upale nic mu nie zgrzyta.
Może poprzedni wlasciciel zalał zły olej ?
Przy najblizszej wymianie oleju w silniku, u siebie tez wleje do szpery ten olej SAF XJ 75-140.
U niego to zgrzytanie/ocieranie występowało jak auto "zagrzało sie" (nie silnik) po trasie okolo 50km zima, gdy zrobilo sie cieplej pojawialo sie duzo szybciej.
Wymienił olej, wlał olej do sprzery SAF XJ 75-140, tutaj podobnie jak napisał mateush, problem zniknął. Nawet po latniu bokiem czy bardzo długiej trasie, 30stpniowym upale nic mu nie zgrzyta.
Może poprzedni wlasciciel zalał zły olej ?
Przy najblizszej wymianie oleju w silniku, u siebie tez wleje do szpery ten olej SAF XJ 75-140.
-
Witam!no wlasnie tu ewidetnie slychac z tylu auta a doslownie powiedzial bym z ukladu napedzania czyli cos od dyfra,no w serwisie chca wlasnie uszczelnic i zalac olejem ale zobacze czy tym co mi podales.a i nie musi sie rozgrzac i jak wyjezdzam z parkingu skrecam i zgrzyta sobie!wkurza ze szok!!pozdro
-
jeszcze mam pytanko chcialbym sobie felgi zrobic wiecie kogo mozna polecic co dobrze zrobi takie polerowane co na zdjeciu?najlepiej okolice kujawsko-pomorskie lub warminsko-mazur.dzieki
doberman M3; Czytałem co napisałeś i mam coś bardzo podobnego. Słychać tylko przy niskich prędkościach, przy manewrowaniu, tylko przy skręcie. Odgłos jest ewidentnie z tyłu. Ten u mnie przypomina tarcie gumy, jakbym miał flaka. Jeździłem z tym do zaprzyjaźnionego warsztatu, sprawdzali czy coś ociera ale nic takiego... Jak znajdziesz przyczynę, koniecznie napisz. Swoją drogą też zmienie ten olej. Akurat czas na przegląd.
Nurburgring: 9.02.16 - E60 M5
-
Witam no tak jak piszesz to masz tak jak ja a wkur....mnie ze daj spokuj!2kwietnia jestem umuwiony do serwisu zobaczymy napewno napisze pozdro!