"klepiące vanosy"

1998-2003 | silnik: S62B50
lukeszsyndykat
Posty: 28
Rejestracja: czw maja 04, 2017 18:07
Auto: e36 coupe

"klepiące vanosy"

Post autor: lukeszsyndykat » wt cze 11, 2019 20:53

witam,
mam taki przypadek mianowicie:
zapalam samochód po nocy jest wszystko w porządku, pojeżdzę zgaszę i dajmy na to za 30-50 minut odpalę to słychać przez 2-4 sekundy klepanie/grzechotanie vanosów co prawda nie zawsze tak jest, ale jest.

Samochód przedlift, olej liqui moly 10w60, brak błędów na kompie, vanosy były robione w tamtym roku, samochód moc ma, racelogic pokazuje 17s 0-200, wiec jest bardzo dobrze - także gdzie szukać, może ktoś miał taki przypadek ?

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
e39540
Posty: 91
Rejestracja: pt kwie 20, 2012 23:07
Auto: E60 M5 LCI; E61 520d LCI
Lokalizacja: Warszawa

Re: "klepiące vanosy"

Post autor: e39540 » śr cze 12, 2019 09:39

Hej, ekspertem nie jestem, ale sam przez prawie 6 lat miałem przedlifta i wydaje mi się, że ten typ tak ma. Też regenerowałem vanosy, błędów nie było, auto trzymało parametry a czasem mu się to zdarzało. Tak myślę, czy to nie wynika z tego, że w poliftach dodali ten akumulator ciśnienia oleju do vanosa i nie było takiej sytuacji, że te kilka sekund po odpaleniu ciśnienie oleju w vanosie było niższe i stąd te grzechotanie...

Awatar użytkownika
Greg
Posty: 168
Rejestracja: pn cze 01, 2009 01:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: "klepiące vanosy"

Post autor: Greg » czw cze 13, 2019 14:21

Tak jak kolega napisał powyżej. Szczegóły: http://www.bmwz8.us/pdf/Z8_VANOS_s62.pdf

ODPOWIEDZ