Programowanie przycisku cisnienia w oponach
- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
Programowanie przycisku cisnienia w oponach
jak w temacie, moze ma ktos instrukcje jak dokladnie zaprogramowac ten przycisk...

- tom_kulturysci
- Auto: E46 M3 & 335D
Re: Programowanie przycisku cisnienia w oponach
A ma ktos instrukcje do m3 e46 i m5 e39 po polsku ????
Pale gume a nie dusze
Nigdy takich nie bylo.cent01 pisze:A ma ktos instrukcje do m3 e46 i m5 e39 po polsku ????
-
- Kontakt:
Witam.mateush pisze:Nigdy takich nie bylo.cent01 pisze:A ma ktos instrukcje do m3 e46 i m5 e39 po polsku ????
Owszem instrukcji takich nie było (mam w języku angielskim i niemieckiem), ale sposób programowania pozwyższego przyciski jest taki sam jak w normalnej E46, a do tego instrukcja jest. Jestem tylko ciekaw co w sytuacji kiedy ktoś kupiłby nowe M3 E46 w Polsce - wówczas diler najprawdopodobniej musiałby dostarczyć taką instrukcję w języku polskim (a w ostateczności Tłumaczenie). Sam mam polskie tłumaczenie np do obsługi telefonu
Dzisiaj po raz pierwszy programowałem czujnik przebicia opon i miałem z nim pewne problemy, ale pokombinowałem trochę i wszystko jest ok.
Instrukcja programowania:
1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk aż zapali się żółta kontrolka.
2. Jeżeli pali się czerwona kontrolka, trzeba nacisnąć przycisk aż do jej zgaśnięcia, a następnie to co w punkcie 1.
Oczywiście wszystko na postoju, a potem przejechać trochę żeby wszystko się ustawiło.
Instrukcja programowania:
1. Nacisnąć i przytrzymać przycisk aż zapali się żółta kontrolka.
2. Jeżeli pali się czerwona kontrolka, trzeba nacisnąć przycisk aż do jej zgaśnięcia, a następnie to co w punkcie 1.
Oczywiście wszystko na postoju, a potem przejechać trochę żeby wszystko się ustawiło.
Jechać z zapaloną żółtą kontrolką ? Jechać tak długo aż sama zgaśnie ?kostek_ja pisze:Oczywiście wszystko na postoju, a potem przejechać trochę żeby wszystko się ustawiło.
moalord, jeżeli pali ci się długo (a skoro pytasz to raczej tak się dzieje) to moim zdaniem wyłączyłeś kontrolę ciśnienia w oponach. Klikając krótko ten przycisk wyłącza się ją i wówczas pali się na stałe żółta kontrolka. Włącza się z powrotem także krótko naciskając. Jak się nie pali ta kontrolka w ogóle to trzeba trzymać się ten przycisk aż do zapalenia się żółtej kontroli. Tzn. puścić dopiero po tym jak ona się zapali. Wówczas świeci się przez chwilę i gaśnie.
Wydaje mi się że to jest poprawna procedura. Przekręcamy kluczyk na pozycje 2, nie odpalamy silnika, przytrzymujemy przycisk kontroli cisnienia powietrza, aż zniknie czerwona lampka. Potem przytrzymujemy przycisk przez ok 10-20 sec.(nie puszczamy) W tym czasie lampka zapali się na żółto po czym sama zgaśnie. I gotowe.m3 usa forum pisze:make sure tire pressure is good in all four
-turn key to position 2 (do not start engine)
-press and hold TPM button until red indicator light turns off...let off button
-press and hold TPM button again until yellow indicator turns on...let off and wait for a few seconds until light turns off
-done
Nie trzeba "przejechać" trochę żeby się ustawiło, wszystko na postoju. Testowałem u siebie i wszystko jest elegancko ustawione i zaprogramowane

To jak twoim zdaniem on się zaprogramuje bez przejechania
kawałka?
kawałka?

A jazda ma coś wspólnego z programowaniem cisnienia opon ?
Procedura wygląda tak na postoju, nigdzie w instrukcji i na zagranicznych forach nie doczytalem się że trzeba jechać ileś tam metrów czy kilometrów..
Procedura wygląda tak na postoju, nigdzie w instrukcji i na zagranicznych forach nie doczytalem się że trzeba jechać ileś tam metrów czy kilometrów..
ale to jest czujnik przebicia opony nie czujnik cisnienia w oponie, wiec nie trzeba jezdzic zeby zaprogramowac, tak jak pisal moalord sie to robi 

To zróbcie test czy dobrze macie zaprogramowane... Spuście powietrze z jednego koła (np lewy przód) i przejechać sie tak troche... Jak kontrolka sie odezwie to znaczy ze procedura ustwiona prawidlowo 

Jedno nie wyklucza drugiegoPaffcio pisze:ale to jest czujnik przebicia opony nie czujnik cisnienia w oponie

Ktoś miał problemy z tym czujnikiem np. zimą ? Gdy wahania temperatur są dość duże ? Gdzieś przeglądałem i widziałęm wypowiedzi typu "często zapala się zimą" mimo że koła mają dobre ciśnienie.