Opinie na temat forum....

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
Marcin_Os

Re: Opinie na temat forum....

Post autor: Marcin_Os » wt lip 03, 2007 20:31

Już nie pamiętam jak wygląda proces rejestracji na forum.
Na innych forach jest coś w stylu odsyłania maila potwierdzającego. Można by zrobić tak żeby nie był on generowany automatycznie tylko po weryfikacji, w takim wypadku będziemy mogli uporządkować dane. Jak "klient" się rejestruje podać własnie końcówkę nr VIN auta i wszystko będziemy wiedzięć.

Format może być np:
BMW M3 E36 3.0 Sedan (ewentualnie 3.2, SMG, Cabrio, Coupe)
BMW M3 E46 Coupe (ewntualnie Cabrio, SMG, Competition Package ;) )
BMW M5 E39
BMW M5 E34 3.8 (3.6, Touring)
BMW M5 E60 Sedna (Touring)

Inne BMW:
BMW 325i E36 Coupe (Sedan, Cabrio, Touring, E46, E90)
BMW 330d E46 Sedan (j.w.)
BMW 320td E36 Compact

A zupełnie inne marki totalnie ogólnie:
Reanult Laguna 2.0
VW Golf GTI

Każdy logujący podawał by takie podstawowe info. Nie miał by możliwości zmiany tego w profilu. Zmieniać mógł by tylko admin.

Jest to wykonalne?

Mogę się podjąc zrobienia formatu nazewnictwa wszystkich wersji M.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2

Awatar użytkownika
adams
Kontakt:

Post autor: adams » śr lip 04, 2007 10:12

niech się chwalą tylko Ci, co posiadają Mki - inne tematy wywalajcie.

w końcu forum to z założenia traktuje o M...

Awatar użytkownika
Pablo
Kontakt:

Post autor: Pablo » śr lip 04, 2007 12:23

Identyfikacja auta po VINie to dobry pomysl, pytanie tylko czy to jest naprawde potrzebne. Wystarczy chyba ujednolicic opis za pomoca zamkniętej listy. Jezeli bedą pojawiac sie bajkopisarze to i tak prędzej czy pozniej to wyjdzie.
Dodatkowo, showroom moznaby posegregowac wedlug poszczególnych modeli bo jest troche bałagan obecnie.
17.01.11

mateush
Site Admin
Auto: 997TT

Post autor: mateush » śr lip 04, 2007 17:44

No wlasnie tez sie zastanawiam czy nie byloby to zbytnie skomplikowanie rejestracji, moglo by odstraszyc potencjalnych nowych uzytkownikow...
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!

Marcin_Os

Post autor: Marcin_Os » śr lip 04, 2007 21:02

Ok. W sumie macie rację, jest to trochę skomplikowane i komuś może się odechcieć czekać.
Więc, można zrobić listę wszystkich M a jeżeli ktoś ma inny samochód to wtedy zaznacza "Inny".
Ci co mają M mogą też mieć "pogrubiony" opis pod avatarem.

Ogólnie to byłbym za tym aby jednak ten Vin gdzies podawać. Obok opisu auta można by dodać też np. lakier. NIe wiem czy to jest możliwe ale w "stopce" obok profilu, pw, e-maila i gg, mogła by się znaleźć nawet cała specyfikacja auta danego użytkownika plus modyfikacje jakie ma. Dla mnie odczytanie specyfikacji nie stanowi najmniejszego problemu.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2

69

Post autor: 69 » pn lip 30, 2007 17:44

Ja od dłuższego czasu jestem tylko obserwatorem i jeśli mogę coś dodać, to proponuję jednak "zainstalować" jakiś filtr typu vin, bo po pół roku bądź roku będzie tysiąc userów nabijających sobie posty daremnymi, nic nie wnoszącymi wstawkami, z czego autentycznych właścicieli eMek będzie 50-ciu, którzy zginą w stosie śmieci.
Przykład: kostek(cośtam). A to dopiero początek. Ale jeśli będzie porządek i przejrzystość, myślę, że będzie można wyłuskać sporą grupę posiadaczy M, którzy teraz nie ujawniają się, bo np. mają obawy, że na forum(jak na większości) jest tylko sporo kibiców/młodzieży/marzycieli/dzieci neostrady albo, że zbyt jawne afiszowanie się na ogólniedostepnym forum może być niebezpieczne. Może jestem przewrażliwiony, ale wiadomo: licho nie śpi. A jak ktoś naprawdę zechce dołączyć do grupy, myślę, że zaczeka parę dni na rejestrację. W końcu jakość forum nie powinna zależeć od ilości zarejestrowanych użytkowników.

mateush
Site Admin

Post autor: mateush » pn lip 30, 2007 21:44

Widze ze temat restrykcji przy rejestracji powraca. Bede musial o tym pomyslec.

Jesli chodzi o wybryki tego typka w ciagu ostatniego tygodnia, to przeraszam wszystkich ale wyjechalem i nie mialem mozliwosci moderowania forum. Normalnie od razu bylby usuniety (jak kilku innych wczesniej). Ale teraz juz jest posprzatane :-)

mateush
Site Admin

Post autor: mateush » ndz wrz 23, 2007 02:20

Jak pewnie zauwazyliscie forum przez ostatnie kilka dni nie funkcjonowalo.
Nie byla to powazna awariia, wsytarczylo usunac pare plikow z ftp-a. Niestety nie moglem tego zrobic wczesniej poniewaz wyjachalem, nie wzialem ze soba laptopa a na nim mam wszytskie hasla i programy...
Ale teraz jest juz wszystko OK, a zeby taka sytuacja wiecej sie nie powtorzyla, postanowilem wyznaczyc vice-admina - Marosa - ktory bedzie pomagal w administrowaniu i moderowaniu forum :)

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » ndz wrz 23, 2007 12:07

mateush pisze:Jak pewnie zauwazyliscie forum przez ostatnie kilka dni nie funkcjonowalo.
Nie byla to powazna awariia, wsytarczylo usunac pare plikow z ftp-a. Niestety nie moglem tego zrobic wczesniej poniewaz wyjachalem, nie wzialem ze soba laptopa a na nim mam wszytskie hasla i programy...
Ale teraz jest juz wszystko OK, a zeby taka sytuacja wiecej sie nie powtorzyla, postanowilem wyznaczyc vice-admina - Marosa - ktory bedzie pomagal w administrowaniu i moderowaniu forum :)
Wreszcie :)
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.

///M3
Kontakt:

Post autor: ///M3 » śr wrz 26, 2007 10:45

Marcin_Os pisze:Ok. W sumie macie rację, jest to trochę skomplikowane i komuś może się odechcieć czekać.
Więc, można zrobić listę wszystkich M a jeżeli ktoś ma inny samochód to wtedy zaznacza "Inny".
Ci co mają M mogą też mieć "pogrubiony" opis pod avatarem.

Ogólnie to byłbym za tym aby jednak ten Vin gdzies podawać. Obok opisu auta można by dodać też np. lakier. NIe wiem czy to jest możliwe ale w "stopce" obok profilu, pw, e-maila i gg, mogła by się znaleźć nawet cała specyfikacja auta danego użytkownika plus modyfikacje jakie ma. Dla mnie odczytanie specyfikacji nie stanowi najmniejszego problemu.
Jakoś wodza fantazji Cię poniosła :mrgreen: Po co komus lakier czy pogrubienia w podpisie? :)
Myślę, że podawanie VIN też jest zbędne. Tzn mateush jako admin może sobie tak spis robić i można prosić o to w rejestracji, ale niech to nie będzie jawne.
Marcinek specyfikację zawsze możesz sobie wrzucić w podpis jeżeli chcesz ;)
A już numery rejestracyjne to w ogóle lipa. Po numerze rejestracyjnym namierzysz taki samochód w godzinę. Później komuś zginie i będzie pretensja do forum.

Dodam od siebie, że za większą selekcją też jestem.
Najlepiej, żeby admin sam aktywował konta. Kiedyś tak było na sr.pl
Wtedy zawsze można wysłać pytanie pomocnicze przed aktywowaniem konta danemi użytkownikowi.

Nie ograniczałbym się jednak tylko do użytkowników eMek.

Awatar użytkownika
Pablo
Kontakt:

Post autor: Pablo » śr wrz 26, 2007 13:32

///M3 pisze:
Dodam od siebie, że za większą selekcją też jestem.
Najlepiej, żeby admin sam aktywował konta. Kiedyś tak było na sr.pl
Wtedy zawsze można wysłać pytanie pomocnicze przed aktywowaniem konta danemi użytkownikowi.

Nie ograniczałbym się jednak tylko do użytkowników eMek.
Popieram w obu punktach
17.01.11

Awatar użytkownika
tom_kulturysci
Auto: E46 M3 & 335D

Post autor: tom_kulturysci » śr wrz 26, 2007 14:34

a jak ktos sprzeda mpowera i bedzie oczekiwal na nowszego to przez ten czas oczekiwania nie bedzie mogl korzystac z forum?? ?? :roll:

Adamu
Kontakt:

Post autor: Adamu » śr wrz 26, 2007 15:29

A ja bym na waszym miejscu dbał mocno o elitarność formum i wywalił tych wszystkich boyracerów w 320td i podobnych padłach. Jak to wyglada!!! Jedziecie na tor same M i///M i///M a to co jakiś czas jakieś pacany się trafiają w babciowozach. :-D

A serio to IMO jeszcze problemu nie ma bo faktycznie prawie 100% albo ma M albo ma coś do powiedzenia na temat M czy też jak Szczep sporo eMek widział a jego fotki są bezkonkurencyjne i bez nich byłaby lipaaaa a nie fajne forum. ;)
Jeżeli problem narośnie silniej to Mateusz myślę że da sobie radę szczególnie że już zrobił właściwy krok z modem Marosem. :smile:

A tak P.S. Macie własne podforum Adminów?? :lol:
Nurburgring btg 9.45 stock compacto
www.4lejdis.pl; tomecanic.pl systemycrm.pl itd

mateush
Site Admin

Post autor: mateush » śr wrz 26, 2007 17:47

Skoro mowicie o selekcji to napiszcie kto jest mile widziany a kto nie.

Forum powstalo oczywiscie z mysla o posiadaczach M ale kazdy kto ma jakies pojecie w tym temacie i mozna z nim prowadzic merytoryczna dyskusje jest mile widziany na forum. Takie jest moje podejscie do tego tematu i tego sie trzymam administrujac forum. Do tej pory wylecialy z forum chyba 3 osoby i pare tematow trzeba bylo usunac i mysle ze chyba nie mozecie narzekac na balagan na forum czy tez niski poziom dyskusji. Jesli macie jakies zastrzezenia co do mojej moderacji to piszcie :)

Ja do selekcji/elitarnosci jestem "na tak" ale chyba jeszcze nie teraz. Nie ma az tak duzego ruchu na forum. No i jeszcze to co pisalem na poczatku, czyli wg jakich kryteriow ktos jest "in" a jakich "out".

Jesli chcodzi o aktywowanie kont uzytkownikow, to jestem na nie. Czesto jest tak ze ktos z ulicy sie rejestruje i od razu chce cos napisac (sensownego). Jesli ja lub Maros mielibysmy wczesniej aktywowac to moze z tym zejsc 24h a mozliwe ze i wiecej i w tym przypadku taka osoby po prostu by zapomniala czy tez odpuscila sobie to forum.
Dla mnie byloby to troche stwarzanie niepotrzebnych barier dla nowych uzytkownikow.

///M3
Kontakt:

Post autor: ///M3 » śr wrz 26, 2007 23:16

mateush pisze: Ja do selekcji/elitarnosci jestem "na tak" ale chyba jeszcze nie teraz. Nie ma az tak duzego ruchu na forum. No i jeszcze to co pisalem na poczatku, czyli wg jakich kryteriow ktos jest "in" a jakich "out".
Jeżeli nie zaczniesz od początku to później nie zapanujesz.
Jesli chcodzi o aktywowanie kont uzytkownikow, to jestem na nie. Czesto jest tak ze ktos z ulicy sie rejestruje i od razu chce cos napisac (sensownego). Jesli ja lub Maros mielibysmy wczesniej aktywowac to moze z tym zejsc 24h a mozliwe ze i wiecej i w tym przypadku taka osoby po prostu by zapomniala czy tez odpuscila sobie to forum.
Dla mnie byloby to troche stwarzanie niepotrzebnych barier dla nowych uzytkownikow.
Tak działa forum. Są równi i równiejsi. Jeżeli nie chcesz stwarzać barier to za chwilę nie ogarniesz kto jest dobry a kto zły. Tak naprawdę ręczna aktywacja to jedyny sposób na zachowanie wysokiego poziomu. Oczywiście poziom może być średni i też będzie dobrze.
We dwóch za chwilę przestaniecie ogarniać porządek, albo będziecie poświęcać forum po kilka godzin dziennie - na sr.pl są tacy moderatorzy, którzy minimum 3 h dziennie sprzątają na forum. Już widziałem, że padł niezły rekord - ponad 50 osób na raz, więc forum się rozbudowywuje.

Musisz sobie zadać pytanie co chcesz osiągnąć. Czy forum o wysokim poziomie merytorycznym, czy forum o fajnych relacjach towarzyskich - z poziomem średnim, czy forum popularne, ale o informacje ciężko, bo trzeba się dokopywać pośród ton spamu. Moderowanie jest także bardzo istotną sprawą. O inną drogę ciężko. I raczej skupiaj się na M Powerach. Forów o BMW jest sporo a stricte o M nie ma chyba ani jednego.

Osobiście początkowo myślałem, że będzie tu typowo M. Sami użytkownicy M albo ludzie co o M wiedzą i piszą. Z czasem widzę, że to nieco opadło. Niestety mało użytkowników M jest w Polsce i żeby forum nie umarło trzeba obostrzenia zmniejszyć.

A może w ogóle rejestrować tylko z polecenia?

ODPOWIEDZ