Moze ktos widzial gdzies na jakims zagranicznym forum otwarty tlumik ?
Czy czasem wersja Race nie jest na gladkich rurach w srodku ? a zwykla cicha na perforowanych ?
Moglby ktos zaswiecic latarka przez koncowki do swojego Eisenmanna??

Straightpipes mi sie nie podoba.KarolToJA pisze:Średnicą rur perforowanych wewnątrz tłmika, wielkością perforacji , Moim zdaniem i tak najlepiej brzmi bez błumików
Tak, ja miałem wersie street a mój dobry kolega ma Race, mieliśmy porównanie.Pawel_M3GT pisze:Straightpipes mi sie nie podoba.KarolToJA pisze:Średnicą rur perforowanych wewnątrz tłmika, wielkością perforacji , Moim zdaniem i tak najlepiej brzmi bez błumików
Skad masz te informacje ? zagladales do jednego i drugiego tlumika ?
I nie mówie tu o totalnym przelocie, tylko o braku tylnych tłumików a to duża różnica. Wiadomo ze na decacie samochód jest o wiele głośniejszy, za głośny, miałem straight pipes na malutlich tłumikach w 335i i sie nie dało jeździć, też wróciłem do serii na decacie ale to bi turbo więc się innymi prawami rządzi.Przemooo pisze:Nie, Straightpipes jest za głośne, choć brzmi świetnie, miałem i po miesiącu wróciła seria, nie mówiąc o stratach w mocy.
Wiesz moze jaka srednice ma zwykla wersja, a jaka wersja Race ?KarolToJA pisze:Tak, ja miałem wersie street a mój dobry kolega ma Race, mieliśmy porównanie.Pawel_M3GT pisze:Straightpipes mi sie nie podoba.KarolToJA pisze:Średnicą rur perforowanych wewnątrz tłmika, wielkością perforacji , Moim zdaniem i tak najlepiej brzmi bez błumików
Skad masz te informacje ? zagladales do jednego i drugiego tlumika ?
Tez mi sie tak wydaje.KarolToJA pisze:Race ma 2.5" a street 2.25 i perforacje inne jak piszesz.
Jeśli auto będzie miało wywalone katalizatory to moze stracic troszke mocy bez przeprogramowania ECU, jest to MUST DO przy grubszych modach wydechu w N/A, ale nie straci mocy po wywaleniu tłumików bo litraż wydechu sie kompletnie nie zmieni i przepływ spalin będzie niezaburzony
I nawet nie chce słyszeć o " back pressure " bo to mit, i moge udostępnić film na YT engine masters obalający to na hamowni, skomplikowane układy wydechoe dławią moc silnika.
No tak, ale dwie rury idace przez auto maja 63.5 , a tutaj robi sie cztery razy 63.5 czyli dwa razy tyle.KarolToJA pisze:2.5" to śrenica rur wydechu więc normalna średnica. 63mm.
W tlumiku jest Y i od niego ida dwie perforowane rury do dekla, czyli w perforowanych pojemnosc sie zwieksza razy dwa.KarolToJA pisze:4 to są końcówki, w środku tłumika jest Y-pipe, nie mnożył bym tego razy 4 bo to nadal ta sama średnica,
Czyli miałeś wydech bez katalizatorów na samych puszkach tylnych czy brak tylnych puszek spowodowało spadek 10ps bo nie czaje. Tak jak napisałem wyżej, jeśli uwolnisz mocno wydech i nie przeprogramujesz ECU będzie kaszana, co w tym dziwnego ?Przemooo pisze:Pomierzyłem auto przed i po, róznica to około 10ps i ponad 20Nm strat na samych końcowych puszkach. Zjawiska falowe sie kłaniają,