zmiana chipa w DME

1988-1995 | silniki: S38B36, S38B38
Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Posty: 1880
Rejestracja: czw cze 21, 2007 18:27
Auto: ///M
Lokalizacja: ///M

zmiana chipa w DME

Post autor: Pawel_M3GT » pn lis 09, 2015 19:13

Mam pytanie odnośnie zmiany chipa w sterowniku. Można go zalozyc na dwa sposoby i zastanawiam się czy ma to znaczenie jak go wsadzimy?? czy to nie ma znaczenia gdy go obrócimy w druga strone? Bo nie jest na nim nic napisane odnośnie kierunku zamontowania.

ciah
Posty: 220
Rejestracja: czw cze 16, 2011 13:57
Lokalizacja: Rz/Kr

Re: zmiana chipa w DME

Post autor: ciah » wt lis 10, 2015 10:23

Nie wiem na 100 %,ale raczej ma znaczenie -chyba nie bez powodu jest to wycięcie w korpusie chipa. U siebie założyłem zgodnie z kieruniem wycięcia -takie było zaleceniem producenta ;-) .Może niech Venom doprecyzuje to info.
E12 525 man. '79-fajna babka była
E32 735 man. '91+ weitec + koni sport = :) w dobrych rękach/ ***** [*]
E39 540i 6b man '96 - niezłe...
...Avus Blue S38B38 :)

zurek
Posty: 21
Rejestracja: pt lut 06, 2009 18:14
Auto: M5 E34
Lokalizacja: LUBLIN
Kontakt:

Re: zmiana chipa w DME

Post autor: zurek » wt lis 10, 2015 12:25

Może to będzie pomocne :

https://www.youtube.com/watch?v=OP7X1YjiG2Q" onclick="window.open(this.href);return false;

Piotrek_M5
Posty: 149
Rejestracja: śr sie 27, 2014 19:17
Auto: E34 M5 3.8, E30 325iC, E38 740

Re: zmiana chipa w DME

Post autor: Piotrek_M5 » wt lis 10, 2015 13:01

Na Chipie i podstawce jest nacięcie. Instalując odwrotnie możesz uszkodzić sterownik

woo1
Posty: 13
Rejestracja: czw sie 27, 2015 22:26
Auto: E46 M3 SMG
Lokalizacja: Jawornik

Re: zmiana chipa w DME

Post autor: woo1 » pt lis 20, 2015 09:33

Jak zamontujesz flash na odwrót to samochód nie odpali i tyle.

Awatar użytkownika
Venom
Moderator
Posty: 3182
Rejestracja: pn cze 16, 2008 13:07
Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

Re: zmiana chipa w DME

Post autor: Venom » sob lis 21, 2015 01:01

Na podstawce jest znacznik, takie wycięcie i tak samo ma być ustawione wycięcie w kości.
Nie wolno wkładać kości odwrotnie, bo każda nóżka ma inne adresowanie. Do tego są dwie nóżki z zasilaniem, jak podasz zasilanie na inne nóżki to może się źle skończyć. Nigdy tego nie próbowałem, ale myślę, że możesz uszkodzić kość.

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Posty: 1880
Rejestracja: czw cze 21, 2007 18:27
Auto: ///M
Lokalizacja: ///M

Re: zmiana chipa w DME

Post autor: Pawel_M3GT » śr lis 25, 2015 02:48

czyli bardzo jasna sprawa.
Dzieki!

ODPOWIEDZ