Dylemat przy zakupie - E46 M3 czy E46 330Ci?

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
VADIM

Re: Dylemat przy zakupie - E46 M3 czy E46 330Ci?

Post autor: VADIM » pn kwie 29, 2013 14:57

Panowie ale dlaczego reagujecie tak emocjonalnie od razu "hejtując" mojego kolegę? Nie będę sie wypowiadał o Nim bo nie chodzi o reklame ani o to żeby Go bronić czy coś tylko serio przykro sie czyta jak od razu bo napisaniu tego co powiedział wniosek jest że należy Go zmienić albo zrezygnować z jego usług bo się nie zna na tym co robi.
Po to się tu "udzielam" żeby podzielić się z Wami tym czego się dowiedziałem i skonfrontować zdania. Gwarantuje Ci maly że on szrotów nie ściąga, widziałem na własne oczy np to 350Z o którym wspominałem kilka postów wcześniej. Nie chciałem nikogo tym urazić ale domyśliłem się że jak szczerze napisze czego się dowiedziałem to od razu usłyszę słowa krytyki, że on się nie zna itp. Panowie spokojnie. Ja rozumiem że doradzanie komuś, przekonywanie itp nie jest łatwe i potrzeba do tego trochę cierpliwości ale chyba w końcu po to mi odpisujecie i pomagacie i za to jestem wdzięczny. Ale spróbujcie też troszkę mnie zrozumieć :(
Mówiłem Ci maly że akurat Ty brzmisz dla mnie przekonująco gdyż miałeś aż 3 takie modele(!) ale to chyba nie znaczy że nie mogę szczerze się z Wami/Tobą podzielić tym czego się dowiedziałem.

P.S.
A może poszukać w Polsce dobrego egzemplarza oczywiście z pomocą kogoś takiego kto się zna? Gruntowny "check out" w jakimś serwisie itp Bo ta akcyza zabija a za tą kasę można by było kupić dużo "lepszy" egzemplarz jak tak sobie myślę. Nie myślałem wcześniej o tym ale jak teraz patrze. Znalazłem dwie które coś kosztują i ładnie wyglądają, co sądzicie o nich i w ogóle o pomyśle M3 w PL? Jak patrze chyba nie łatwo znaleźć.
1. http://otomoto.pl/bmw-m3-smg-C26933062.html (niby ma smg więc raczej odpada ale zobaczyć można)
2. http://otomoto.pl/bmw-m3-bezwypadkowe-m ... 61352.html (ta wygląda super ale jakoś za dobra cena chyba ;p)
Jest duża różnica między DE a PL jeśli chodzi ceny w stosunku do roczników, patrzcie te są 2004/2005 a kosztują tyle co w Niemczech 2001/2002. Hmm pytanie czy ma to uzasadnienie w stanie czy po prostu Niemcy życzą sobie więcej.
"Proste są dla szybkich samochodów
Zakręty dla szybkich kierowców"

Camil
Auto: e36s54
Kontakt:

Post autor: Camil » pn kwie 29, 2013 16:28

Dlaczego emocjonalnie? Bo tak jakby nie patrzec od lat pisze sie to samo wciaz nowym pytajacy. Te same pytania, te same odpowiedzi. Jakies czajonki i brak konkretow ze strony pytajacych. Brak podstawowych checi lub blyskotliwosci wyszukiwania informacji o interesujacych nas przedmiotach. Wyszukiwaniu informacji, szperaniu, naturalnej ludzkiej ciekawosci, a nie wpisaniu w goglach forum jakiegos auta i spytanie czy aby napewno moge sobie to kupic, sam nie do konca wiedzac jak to dziala. Fajnie sie pomaga, ale czasem tez trzeba zrozumiec i ironie i irytacje;)

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » pn kwie 29, 2013 17:58

VADIM zastanów się może co ci chłopaki mieli innego napisać? Tym bardziej że tak jak Camil napisał wszystkim się już trochę nudzi wałkowanie w kółko tego samego.

Może moja wypowiedź ci bardziej przypadnie do gustu:
Wahacze tylne faktycznie są lipne, ale te same co są w M3 są też w 330i, a nawet w 316i. Dopiero w CSLu były lepsze, ale też bez rewelacji. Na rynku masz pełno różnych wersji tego wahacza więc to nie problem.

Cała reszta to tylko bzdura, ale nie dlatego że z tymi samochodami nie ma problemu bo są. Ale nie jest to związane z tym że są to nie udane samochody, a z faktu że są za bardzo dopracowane. Te samochody wymagają świadomego użytkowania i tyle. Niestety większość ludzi się nie zna, robią głupoty, a na owe głupoty te samochody są bardzo wrażliwe i się łatwo niszczą. Dużo bardziej niż normalne samochody. A że większość właścicieli użytkowało je tak a nie inaczej to mają taką a nie inną opinię.

Czyste fakty, zero emocji.

Podsumowując:
Samochody są świetne, ale trzeba umieć o nie dbać i ich używać. Najtrudniej kupić egzemplarz którego ktoś wcześniej nie zniszczył. I tutaj nie bardzo ma znaczenie czy z De czy z PL. Czy nowszy czy starszy. Ja kupiłem swój jako 2 letni, z przebiegiem 11k km w ASO BMW w DE. I szczerze ci powiem że musiał być naprawdę upalany przez te 11k km. Elektronika, wnętrze itd, to była nówka. Silnik brał 1L oleju na jakieś 2k km. Wszyscy twierdzili że to norma i te samochody tak mają. Oczywiście to bzdura. Mam nowy silnik, osobiście docierałem i nie bierze kropli oleju. Stan reszty układu napędowego przez te prawie 6 lat i 80k km nie pogorszył się zauważalnie, a jak się okazało jest w stanie zwyczajnie złym. Zobaczymy co będzie po jego naprawie, ale podejrzewam że będzie to niebo a ziemia.

Z jednej strony mogę powiedzieć że nie miałem szczęścia do tego samochodu gdyż stworzył mi wiele problemów. Z drugiej strony nie ma tego złego gdyż nauczył mnie jak cały rynek motoryzacyjny wygląda i jak w tym świecie funkcjonować.

Oczywiście to o czym napisałem nie tyczy się tylko eMek czy BMW, a całej motoryzacji.

Ja bym na twoim miejscu szukał M3 e46, gdyż jest to świetny samochód. Ja dalej nie widzę na co innego mógłbym zmienić. Nie nastawiaj się tylko na szybkie kupno. Szukaj aż nie znajdziesz w dobrym stanie. Do tego załóż że może tak być iż będziesz musiał trochę zapłacić za doprowadzenie do stanu idealnego. I tak będzie zarówno z M3 e46 jak i każdym innym samochodem.

VADIM

Post autor: VADIM » pn kwie 29, 2013 19:31

kostek dzięki za wypowiedź :)
no dobra to w takim razie odkładam wyjazd i na spokojnie poszukam na początek w PL czegoś ładnego a jeśli nie będzie to wtedy zdecyduję się nawet na początek produkcji w DE.
Mógłby ktoś rzucić okiem na te ogłoszenia co podałem we wcześniejszym poście? Warto się tym zainteresować/jechać zobaczyć/sprawdzać jak coś?
Z góry dzięki ;)

P.S.

kostek dało by radę w razie czego pomóc jeśli chodzi o zakup gdyby co? Miasto w sumie to samo dlatego pytam czy jak coś znalazłbyś chwile czy raczej nie ma szans? :)

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » pn kwie 29, 2013 20:08

VADIM, jakbyś dał mi znać z jakimś wyprzedzeniem to czas nie będzie raczej wielkim problemem. Problemem jest to że nie uważam abym był w stanie naprawdę dobrze sprawdzić jakikolwiek samochód. Niby akurat ten samochód w miarę znam, ale nie mam doświadczenia które byłoby w tym wypadku potrzebne.

Liczyłbym się również z tym że niektórych rzeczy zwyczajnie nie sprawdzisz i kupienie używanego samochodu to zawsze trochę loteria.

VADIM

Post autor: VADIM » pn kwie 29, 2013 20:37

kostek jasne rozumiem ale mi chodziło raczej o to żebyś był ze mną i mówił co trzeba w tym samochodzie sprawdzić z racji tego że go po prostu masz już jakiś czas, dobrze go znasz, bolączki, jakieś te ustawianie zaworów co pisali wcześniej, mosty itp itd co dla mnie jest szczerze czarną magią... a i tak auto wezmę gdybym się miał decydować z właścicielem do serwisu na podnośnik itp Także spokojnie nie chciałem Cie obarczać odpowiedzialnością że to Ty będziesz sprawdzał bo to by było nie w porządku moim zdaniem zresztą jak słusznie zauważyłeś no nie wszystko da się sprawdzić ale to co się da to Ty wiesz co i jak. W sensie żeby pokierować mechanika co ma spr np te wahacze, np jakieś zawory, np olej gdzieś tam, podłoga z tyłu itp itd. Oni się niby znają ale sam wiesz jak to jest i jak pisałeś że nawet ASO "super" się zna na swoich autach. Tak więc podsumowując chodziło mi o taką pomoc, wsparcie kogoś kto ma już M3 i wie po prostu na co zwracać uwagę i patrzeć przy zakupie takiego auta :) Chyba że polecasz mi co innego?

Camil
Auto: e36s54
Kontakt:

Post autor: Camil » pn kwie 29, 2013 20:38

naprawde doksztalc sie mocniej, pomoze Ci to bardzo.
Jakies tam ustawiania zaworow, mosty?! - no to troche ignorancja nie dowiedziec sie mocniej o juz troche bardizej nietypowym aucie, tylko czekac na gotowca. Pomysl o kosztach chociazby wynikajacych z niewiedzy.

VADIM

Post autor: VADIM » wt kwie 30, 2013 12:39

Camil to idąc tym tokiem rozumowania powinienem iść do technikum samochodowego po to żeby kupić samochód? Bo można i tak zrozumieć :) Oczywiście specjalnie troszkę przeskoczyłem z jednej skrajności w drugą ale chciałem pokazać pewien stan rzeczy. Zastanów się czy Ty znasz się na wszystkich rzeczach które posiadasz np w domu, pralki telewizory itp itd, a mimo to kupiłeś je. Ja się nie znam dlatego zasięgam rad ludzi którzy się znają, wszystko. Dlaczego piszesz na gotowca? Napisałem do kostka bo może będzie mi w stanie pomóc a jak to już załatwimy między sobą w razie czego to kwestia dogadania się ;] Zabrzmiało to trochę na zasadzie "nie znasz się - nie powinieneś kupować/mieć/jeździć" ;p
Nikt nie zna się na wszystkim, ja także, a mimo to mogę chcieć to użytkować :)
Nikt się nie wypowiada na temat linków do ogłoszeń które podałem czyli zakładam że nie można tego robić i mam braki w wiedzy regulaminowej xD

Kilej

Post autor: Kilej » wt kwie 30, 2013 14:52

Czytam ten temat i ręcę mi opadają...

KOLEGO: mniej słów, więcej treści. Błaaaagaaaam !!!!
Zdecydowałeś się to brawo, w końcu męska decyzja i KUPUJ a nie GADAJ.

Jest dział: "samochody z ogłoszeń" :
viewforum.php?f=32

Większość m3 e46 z Allegro i innych ogłoszeń tam trafia. Tam też są odpowiedzi nasze (forumowiczow - uzytkownikow) na temat poszczegolnych egzemplarzy.

Przejrzyj ten dział na spokojnie, czy aby auta o ktore chcesz zapytac nie byly juz wczesniej omawiane. Jesli NIE, to zaloz temat w TAMTYM dziale.

Jeśli będzie to Wawa lub Gdańsk to tez mogę pomóc, ale proszę zakończmy te elaboraty, wodolejstwa i inne słowotoki - to nie matura z języka polskiego.
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)

Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe

Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem

BYNTAS
Auto: M3 E92

Post autor: BYNTAS » wt kwie 30, 2013 15:48

No wlasnie-testowales juz jakiekolwiek M3 E46?

Awatar użytkownika
Lassie
Auto: Świniolot M3

Post autor: Lassie » śr maja 01, 2013 12:44

Ta, testował...w Need for Speed ;)

BYNTAS
Auto: M3 E92

Post autor: BYNTAS » śr maja 01, 2013 20:36

chyba że...dobry!!!!

walterr

Post autor: walterr » śr maja 01, 2013 21:14

Macie klase... Rozumiem, ze ja nie mam prawa kupowac carrery bo nigdy nia nie jechalem???!!! W takim ukladzie madrale w jaki sposob mam podjac decyzje ktore, jakie auto kupic? co za DNO

domeqctr

Post autor: domeqctr » czw maja 02, 2013 06:13

No wlasnie przejedz sie na ten przyklad carrera!!! Oczywiscie mozna tez decyzje podejmowac na podstawie yt i forum... :mrgreen:
Wtedy czuję, że żyje :)

VADIM

Post autor: VADIM » czw maja 02, 2013 13:06

Nie miałem przyjemności jeździć M3 (jeszcze) ale czy to wyklucza zainteresowanie nią jeśli chodzi o zakup?

ODPOWIEDZ