Kłopoty ze skrzynia SMG
Re: Kłopoty ze skrzynia SMG
po zrobieniu auto adaptacji chodził przez całe 10km i znowu to samo. Mogę coś wymienić ale od czego zacząć
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Tak to można tylko zgadywać bez podłączenia pod komputer.
Możesz pogadać z Bomblem może jakoś się dogadasz na części.
był pod kompe i non stop przewijają się 2 błedy : elektro zawór 5 ; lub błąd 56 bez nazwy--==maly==---- pisze:Tak to można tylko zgadywać bez podłączenia pod komputer.
no i sporadycznie elektro zawór wysprzęglika . Mam już załamkę
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Te nazwy błędów nic nie mówią przynajmniej mi lepiej by było podać je w wersji angielskiej i z numerem/kodem błędów bo ta interpretacja jest do dupy i nic nie można powiedzieć.
Podepnij pod laptopa bądź sprzęt do diagnostyki BMW i wtedy będziesz miał sensowne numery błędów i może uda się coś wydumać.
Mówiąc,że trzeba go podpiąć miałem na myśli life datę czyli jazdę i sprawdzanie odczytów co się dokładnie dzieje w danym momencie a nie tylko kody błędów.
Podepnij pod laptopa bądź sprzęt do diagnostyki BMW i wtedy będziesz miał sensowne numery błędów i może uda się coś wydumać.
Mówiąc,że trzeba go podpiąć miałem na myśli life datę czyli jazdę i sprawdzanie odczytów co się dokładnie dzieje w danym momencie a nie tylko kody błędów.
witam.poszukuje warsztatu który ogarnie skrzynie smg w BMW E60 545i.Problemem jest ze po wyłączeniu silnika czasami wrzuci na wsteczny(tak pokazuje wyświetlacz) i nic nie można zrobic:/ po jakimś czasie wszystko jest już ok.Brak błędów:(
W czasie sobotniej pojazdówki na torze przydarzyła mi się awaria skrzyni/sprzęgła. W czasie jazdy na 2 biegu nagle straciłem napęd tzn. silnik reagował na pedał gazu, na włączony wyświetlaczu 2 bieg ale nie było przekazania napędu na koła i zapalona żółta kontrolka skrzyni. Po wyłączeniu silnika nie dało się już odpalić. Nie można też oczywiście włączyć żadnego biegu. Błędy z INPY:

Znalazłem w necie taki opis błędu: "This error 59 is either to do with slave cylinder/sensor or worn out clutch". Sprzęgło było wymieniane przez poprzedniego właściciela i ma niewielki przelot więc raczej podejrzany jest wysprzęglik moim zdaniem.
Miał ktoś podobną sytuację?

Znalazłem w necie taki opis błędu: "This error 59 is either to do with slave cylinder/sensor or worn out clutch". Sprzęgło było wymieniane przez poprzedniego właściciela i ma niewielki przelot więc raczej podejrzany jest wysprzęglik moim zdaniem.
Miał ktoś podobną sytuację?
Miałem podobny problem, też wywalało mi błąd 56, pojawiała się kontrolka smg i wrzucało na luz, poszperałem na amerykańskim forum, okazało się, że miałem słaby akumulator, wymieniłem i po problemie. Proponuje najpierw podjechać na test akumulatora, u mnie wyszedł jako "zalecana wymiana". Mam nadzieję, że to pomoże, powodzeniaDŁUGI pisze:był pod kompe i non stop przewijają się 2 błedy : elektro zawór 5 ; lub błąd 56 bez nazwy--==maly==---- pisze:Tak to można tylko zgadywać bez podłączenia pod komputer.
no i sporadycznie elektro zawór wysprzęglika . Mam już załamkę

- yakuza
- Auto: M5f10,750f01,335f30,e46v8m62
- Kontakt:
ganzen masz problem ze sterowaniem sprzegla, nie zapalila bo pewnie skrzynia zostala na 2-gim biegu, sprobuj inpa uruchomic sprzeglo, jesli pompa smg nabija cisnienie to podejrzewam wysprzeglik, albo zawor w pompie smg odpowiedzialny za uruchamianie wysprzeglika
Skrzynia jest na neutralnym - pokazuje teraz "0" i auto można normalnie przetoczyć.yakuza pisze:ganzen masz problem ze sterowaniem sprzegla, nie zapalila bo pewnie skrzynia zostala na 2-gim biegu, sprobuj inpa uruchomic sprzeglo, jesli pompa smg nabija cisnienie to podejrzewam wysprzeglik, albo zawor w pompie smg odpowiedzialny za uruchamianie wysprzeglika
Wyciągnąłem wczoraj wysprzęglik i teraz pytanie czy trzpień powinien mieć taki luz przód-tył jak na filmie ? http://youtu.be/H3AlfYRWWy8" onclick="window.open(this.href);return false;
Da się go wciskać ale stawia duży opór czyli ciśnienie płynu jest.
PS: jak pod INPĄ uruchomić sprzęgło?
- yakuza
- Kontakt:
taki luz jest prawidlowy, jak wyjales wysprzeglik to powinienes inpa odpowietrzyc sprzeglo,jak odlaczyles wezyk z plynem to najlepiej podlaczac go na wcisnietym wysprzegliku, zebu uruchomic sprzeglo w inpie wchodzisz F6 ACTIVATE, sprawdz jeszcze F5 STATUS jakie wychylenie sprzegla pokazuje wysprzeglik, robiles adaptacje skrzyni po awarii?
Po awarii nie przechodzi adaptacji. Dało radę tylko zrobić odpowietrzenie pod INPĄ. Dzisiaj rozłączyłem wtyczkę od wysprzęglika i auto zapala. Daje radę wbić wsteczny, 1 i 2 ale tylko na zgaszonym silniku.yakuza pisze:taki luz jest prawidlowy, jak wyjales wysprzeglik to powinienes inpa odpowietrzyc sprzeglo,jak odlaczyles wezyk z plynem to najlepiej podlaczac go na wcisnietym wysprzegliku, zebu uruchomic sprzeglo w inpie wchodzisz F6 ACTIVATE, sprawdz jeszcze F5 STATUS jakie wychylenie sprzegla pokazuje wysprzeglik, robiles adaptacje skrzyni po awarii?
Pod INPĄ po F5 pokazuje:

pozycję sprzęgła pokazuje chyba po F7 "Kupplungspisition":

po F6 pokazuje:

i dalej F1:

i tutaj po F1 to co na obrazku natomiast od F2 do F7 wbija wszystkie biegi i wszystko jest w tolerancjach tylko testu F8 nie chce zrobić
- yakuza
- Kontakt:
patrzac na analogwerte 3 kupplungsposition to sprzeglo masz calkowicie puszczone
Pierwsze podejrzenie było trafne - okazało się, że to wina wysprzęglika.
Witam!
Mam następujący problem ze skrzynią SMG. Generalnie działa bezproblemowo, zmienia biegi i w dół i w górę, jednak w momencie kiedy przycisnę na maxa i nie odpuszczę gazu przed "końcem" obrotów to skrzynia nie przerzuci biegu, zacznie mrygać aktualnie wrzucony bieg, w momencie kiedy odpuszcze dość szybko gaz to przerzuci bieg, jeśli nie odpuszcze to wyskoczy kontrolka skrzyni i przerzuci o 2 biegi. po zgaszen iu auta kontrolka gaśnie. generalnie w mieście można jeździć na trasie też jednak nie można zmieniać biegów przy wysokich obrotach .... Co może być przyczyną?
Mam następujący problem ze skrzynią SMG. Generalnie działa bezproblemowo, zmienia biegi i w dół i w górę, jednak w momencie kiedy przycisnę na maxa i nie odpuszczę gazu przed "końcem" obrotów to skrzynia nie przerzuci biegu, zacznie mrygać aktualnie wrzucony bieg, w momencie kiedy odpuszcze dość szybko gaz to przerzuci bieg, jeśli nie odpuszcze to wyskoczy kontrolka skrzyni i przerzuci o 2 biegi. po zgaszen iu auta kontrolka gaśnie. generalnie w mieście można jeździć na trasie też jednak nie można zmieniać biegów przy wysokich obrotach .... Co może być przyczyną?
Przyczyną może być brak jakiejkolwiek informacji o kodzie / treści błędu.