Xenon raz świeci raz nie
Xenon raz świeci raz nie
Panie i Panowie sytuacja wygląda tak.
Po włączeniu świateł mijania (bixenon) lewy xenon raz świeci a raz nie. Czasem muszę włączyć i wyłączyć 10razy lampy żeby ten jeden xenon zaskoczył.
Wymieniłem przetwornice (bo myślałem że to jest przyczyną), poświeciło jakiś czas 1 miesiąc dobrze i znowu to samo. Byłem na kompie ale nic tam nie widzą.
Zmieniałem żarówki i dalej nic.
Od przetwornicy do lampy ida dwa identyczne kable (musialem je rozciac przy wymianie przetwornicy) czy ewentualne bledne podlaczenie ich na odwrot moze to powodować?
Co to może być co sprawdzić?
Po włączeniu świateł mijania (bixenon) lewy xenon raz świeci a raz nie. Czasem muszę włączyć i wyłączyć 10razy lampy żeby ten jeden xenon zaskoczył.
Wymieniłem przetwornice (bo myślałem że to jest przyczyną), poświeciło jakiś czas 1 miesiąc dobrze i znowu to samo. Byłem na kompie ale nic tam nie widzą.
Zmieniałem żarówki i dalej nic.
Od przetwornicy do lampy ida dwa identyczne kable (musialem je rozciac przy wymianie przetwornicy) czy ewentualne bledne podlaczenie ich na odwrot moze to powodować?
Co to może być co sprawdzić?
M3 e92 Competition Dkg Edc Mdm ///MPerformance Gts Akrapović Vorsteiner Tecnocraft Seibon Eibach
Re: Xenon raz świeci raz nie
Podpinam się aby nie zakładać nowego tematu bo tylko śmietnik się robi
Moje pytanie dotyczy różnic pomiędzy przednimi lampami ksenonowymi w m3 e46.
Dlaczego ta "puszka" obok kielicha/filtra powietrza ma w środku przetwornicę?
To znaczy, że lewa lampa jej nie ma i jest właśnie umieszczona w tej puszcze?
No bo chyba nie ma trzech przetwornic?
Widziałem na allegro palmy poliftowe i akurat lewa była z przetwornicą, ale ta puszka koło filtra jest chyba w każdym m3 e46 więc o co chodzi?
Można ją zdenontować czy może ona pełni jakieś inne zadanie?

Moje pytanie dotyczy różnic pomiędzy przednimi lampami ksenonowymi w m3 e46.
Dlaczego ta "puszka" obok kielicha/filtra powietrza ma w środku przetwornicę?
To znaczy, że lewa lampa jej nie ma i jest właśnie umieszczona w tej puszcze?
No bo chyba nie ma trzech przetwornic?

Widziałem na allegro palmy poliftowe i akurat lewa była z przetwornicą, ale ta puszka koło filtra jest chyba w każdym m3 e46 więc o co chodzi?
Można ją zdenontować czy może ona pełni jakieś inne zadanie?
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
M3 ma przetwornicę umiejscowioną na fartuchu ze względu na dolot powietrza.
M3 jako jedyne e46 zasysa powietrze nie tylko z nerek ale również z wlotu na tarcze hamulcową i właśnie ze względu na tą dodatkową rurę przetwornica się nie mieści.
M3 jako jedyne e46 zasysa powietrze nie tylko z nerek ale również z wlotu na tarcze hamulcową i właśnie ze względu na tą dodatkową rurę przetwornica się nie mieści.
Ja również mam taki problem jak Tomcio zmieniałem zarniki i nic,
jutro mam podjechać do mechanika rozbierać lampe
mówił wcześniej że to przetwornica, ale jak nic to nie da
to bedzie lipa, kasa wydana i czas, może tam coś zaśniedzieć
i nie łączyć
jutro mam podjechać do mechanika rozbierać lampe
mówił wcześniej że to przetwornica, ale jak nic to nie da
to bedzie lipa, kasa wydana i czas, może tam coś zaśniedzieć
i nie łączyć

Sprzedam: Splitery carbon do m3 e9x
Broddi ja kupiłem przetwornicę (używaną ale sprawną od bombla) ale nadal miałem to samo. Przez ferie zimowe auto stało dwa tygodnie i jak wróciłem włączyłem lampy i teraz już wogóle mi się jeden xenon nie włącza.
Ktoś mi napisał na priva że to mogą być gniazda żarników ale jeszcze nie miałem czasu tego sprawdzić. Pozdr.
Ktoś mi napisał na priva że to mogą być gniazda żarników ale jeszcze nie miałem czasu tego sprawdzić. Pozdr.
M3 e92 Competition Dkg Edc Mdm ///MPerformance Gts Akrapović Vorsteiner Tecnocraft Seibon Eibach
Ale co, gniazda uszkodzone, zaśniedziałe, nie łącząTomcio pisze:Ktoś mi napisał na priva że to mogą być gniazda żarników ale jeszcze nie miałem czasu tego sprawdzić. Pozdr.

Napisał mi ziomal Bartus tak:
"te zapłonniki to mi się wydaje, że trzeba by po prostu na próbę podmienić i zobaczyć. zdarza się, że przez ich wadliwą pracę nie odpala xenonu"
Są to chyba te kostki do których montujemy żarniki.
Jak coś ustalisz to daj tu znać.
"te zapłonniki to mi się wydaje, że trzeba by po prostu na próbę podmienić i zobaczyć. zdarza się, że przez ich wadliwą pracę nie odpala xenonu"
Są to chyba te kostki do których montujemy żarniki.
Jak coś ustalisz to daj tu znać.
- --==maly==----
Broddi z którą lampą masz problem i co dokładnie się dzieje?
Problem nie występuje czasem tylko po myciu auta lub w wilgotne dni?
Lampa nie paruje?
Jeżeli problem występuje po myciu lub w wilgotne dni to znaczy,że lampa jest gdzieś nie szczelna i dostaje się do niej woda.
E46 ma tak durnie zrobione lampy,że zapłonnik jest na dole i jak się dostanie woda to wilgotnieje i xenon się nie włącza po osuszeniu problem znika.
W szarej za moich czasów nie było tego problemu ale w obecniej jak i w pierwszym 330Ci było właśnie tak jak piszę musiałem znaleźć nieszczelność i dopiero po jej usunięciu był spokój.
Problem nie występuje czasem tylko po myciu auta lub w wilgotne dni?
Lampa nie paruje?
Jeżeli problem występuje po myciu lub w wilgotne dni to znaczy,że lampa jest gdzieś nie szczelna i dostaje się do niej woda.
E46 ma tak durnie zrobione lampy,że zapłonnik jest na dole i jak się dostanie woda to wilgotnieje i xenon się nie włącza po osuszeniu problem znika.
W szarej za moich czasów nie było tego problemu ale w obecniej jak i w pierwszym 330Ci było właśnie tak jak piszę musiałem znaleźć nieszczelność i dopiero po jej usunięciu był spokój.
Od samego początku był ten problem, tylko bardzo rzadko raz na 7 dni, teraz co 15min.
Dokładnie prawy gaśnie xenon, czasami mryga, słabiej świeci od drugiego,
po wyłączeniu i ponownym załączeniu xenon działa przez kolejne np 10min,
i tak do zajeb...a, bardzo denerwuje. oby nie rzeba zmieniać całej lampy.
nie ma znaczenia czy wilgotno deszcz zima, czy susza jak ostatnie dni.
Dziwne bo raz mi zaparował delikatnie klosz lewy, deszczowa pogoda.
Prawy nigdy nie zaparował.
Dokładnie prawy gaśnie xenon, czasami mryga, słabiej świeci od drugiego,
po wyłączeniu i ponownym załączeniu xenon działa przez kolejne np 10min,
i tak do zajeb...a, bardzo denerwuje. oby nie rzeba zmieniać całej lampy.
nie ma znaczenia czy wilgotno deszcz zima, czy susza jak ostatnie dni.
Dziwne bo raz mi zaparował delikatnie klosz lewy, deszczowa pogoda.
Prawy nigdy nie zaparował.
- --==maly==----
Brodii jest sposób na przetestowanie.
Jak chcesz być pewny czy to przetwornica to zamień prawą z lewą są identyczne.
Jak nadal będzie gasnąć prawa trzeba wymienić zapłonnik kosztuje grosze taka czarna puszeczka i siedzi na dole wewnątrz lampy. W obecnym M3 jak i 330ci rozbierałem lampy na kawałki więc w razie czego służę wskazówkami co i jak. Jak bywasz w Wawie możesz podjechać i zrobimy to z pół godziny roboty. Ja bym najpierw zamienił przetwornicę i się upewnił ale stawiam,że to zapłonnik.
Jak chcesz być pewny czy to przetwornica to zamień prawą z lewą są identyczne.
Jak nadal będzie gasnąć prawa trzeba wymienić zapłonnik kosztuje grosze taka czarna puszeczka i siedzi na dole wewnątrz lampy. W obecnym M3 jak i 330ci rozbierałem lampy na kawałki więc w razie czego służę wskazówkami co i jak. Jak bywasz w Wawie możesz podjechać i zrobimy to z pół godziny roboty. Ja bym najpierw zamienił przetwornicę i się upewnił ale stawiam,że to zapłonnik.
Mały ja rozumiem ,ale dlaczego np ta lampa (lewa) ma już zamontowaną przetwornicę???--==maly==---- pisze:M3 ma przetwornicę umiejscowioną na fartuchu ze względu na dolot powietrza.
W takiej sytuacji należałoby ja wymontować z lampy i umieścić na kielichu???
http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatk ... ehoer.html
Jaka jest różnica pomiędzy lampami przed/po lift w m3 e46 bo dla mnie z przodu się niczym nie różnią ???
Tylko z lewej strony lampa ma przetwornicę na kielichu, prawa jest identyczna jak w zwykłym coupe.
Przednie lampy zmieniły się w 2001 z ksenonów na biksenony.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Bombel to wiem, że zmiana była z zenka na bi zenka a pozatym nic?Bombel pisze:Tylko z lewej strony lampa ma przetwornicę na kielichu, prawa jest identyczna jak w zwykłym coupe.
To ta lampa co podałem w linku jest z czego w takim razie bo ewidentnie widać, że ma przetwornicę przykręconą w dolnej części lampy

Tylko to.
Lampa jest ze zwykłego coupe.
Lampa jest ze zwykłego coupe.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Czyli błędny opis w aukcji i nie podejdzie to do m3?
Dziwne to trochę bo kształt lamp jest identyko a i przewody zasilające można chyba podpiąć bezpośrednio do przetwornicy przy lampie bo mają takie samę wejścia
Ale ok dzięks
Dziwne to trochę bo kształt lamp jest identyko a i przewody zasilające można chyba podpiąć bezpośrednio do przetwornicy przy lampie bo mają takie samę wejścia
Ale ok dzięks