Kills

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Re: Kills

Post autor: kostek_ja » sob paź 08, 2011 20:15

To w końcu taki temat, nie bez powodu jest w dziale Off topic ;)

Opisałem sytuację jaka miała miejsce. Turbo powinno masakrować M3 e46. Sam się zastanawiam dlaczego efekt był taki a nie inny.

piotr e38

Post autor: piotr e38 » sob paź 08, 2011 22:47

Kolega Boogie chyba trochę minął się z prawdą jeśli chodzi o M3 3,2 soft turbo w swoim dość imponującym zestawieniu, bo pewnie miał na myśli moje auto (jeśli nie to nie ma tematu z mojej strony).

Zgadza się z jego opisu trochę, ale nie do końca tzn. faktycznie wystartował do pojedynku z jakąś wydumaną E30. Ruszyłem sobie za nimi jako obserwator bo byłem ciekawy pojedynku, gdy pojedynek już był przesądzony na konto M5 oczywiście, wtedy podbiłem ja celem sprawdzenia, dostał w dupę do czego nie chce się przyznać, po nawrotce na światłach myślałem, że powtórzymy, ale M5 załapała jakiegoś błęda (check engine) i faktycznie szła bardzo słabo, pojedynku nie powtórzyliśmy, więc teoria Boogiego jest bardzo naciągana.

Bez urazy kolego ale dostałeś baty, to chociaż się przyznaj. Pozdrawiam i do zobaczenia na S8.

Awatar użytkownika
rypik
Kontakt:

Post autor: rypik » sob paź 08, 2011 22:50

LOL :)

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » sob paź 08, 2011 22:55

kostek_ja pisze:
Steff pisze:a możecie mi wytłumaczyć jaki jest sens ścigania się z rolki ?
Żeby zminimalizować znaczenie kierowcy i porównywać głównie samochody.

Ja się ostatnio łapałem z Porsche 997 turbo. Myślałem że mnie zmasakruje, ale od 30 do 130-150 odchodził mi na 2-3 długości. Przy czym jadąc za nim gaz wciskałem co najmniej z 0,5s później niż on.

Później, przy większej prędkości chyba poszedł lepiej, ale znowu ja ewidentnie zaspałem, więc ciężko powiedzieć.

Nie wiem do jakich prędkości są biegi w turbo, ale koleś ruszał spokojnie i dopiero gdzieś przy tych 30km/h naciskał gaz. Wydaje mi się że po spokojnym ruszeniu wrzucał 2 i dopiero cisnął. Miał niskie obroty i taki był efekt, ale to tylko moje zgadywanie bo po prostu nie wierzę żeby turbo tak mało mi odchodziło.
Turbo? Podobnie jak m3 e46.
Jak jechałeś za nim to może się po prostu nie ścigał?
Miałem przez jakiś czas 997 turbo i nie widzę jakichkolwiek szans na porównanie go mocowo do m3 e46 ;)

Awatar użytkownika
Steff
Auto: BMW

Post autor: Steff » sob paź 08, 2011 23:02

na tym amatorskim filmie doskonale widać że e46 jest szybkie
http://www.youtube.com/watch?v=I_A1enttZpw

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » sob paź 08, 2011 23:35

Bombel pisze:Jak jechałeś za nim to może się po prostu nie ścigał?
Ścigał się tylko najwyraźniej strasznie nieumiejętnie, albo trochę od niechcenia.
Bombel pisze:Miałem przez jakiś czas 997 turbo i nie widzę jakichkolwiek szans na porównanie go mocowo do m3 e46
Ja nie miałem, a mimo to wiem że M3 e46 nie ma żadnych szans z turbo.

Opisałem sytuację która miała miejsce przedwczoraj. Jak usłyszałem syk turbin to przygotowałem się na masakrę której się nie doczekałem i sam nie wiem dlaczego.

Do dziś pamiętam jak łapałem się z e30 z silnikiem od M5 e34. Zjechaliśmy z ronda, ja pierwszy on drugi. Gaz w podłodze, a on mnie wyprzedził jakbym jechał ze stałą prędkością :-D

Co najmniej takie różnicy oczekiwałem od turbo.

Awatar użytkownika
rypik
Kontakt:

Post autor: rypik » sob paź 08, 2011 23:37

Kostek wytłumacz nam jak można się nieumiejętnie ścigać ???

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » sob paź 08, 2011 23:49

Wszystko można robić nieumiejętnie. Ja zauważyłem że dużo ludzi zmienia bieg sporo przed odcinką nawet jak się ścigają. Miałem kiedyś kolegę który bieg zmieniał dosłownie 2s nawet jak się ścigał. Do tego w tym wypadku bardzo możliwe jest że wcześnie wrzucał 2 i dopiero wówczas dociskał gazu.

Mamy tutaj 2 niezaprzeczalne fakty. Turbo masakruje M3, powyższa sytuacja miała miejsce. Wina może leżeć tylko po stronie kierowcy, a przynajmniej ja nie widzę innego wytłumaczenia.

Nie bardzo rozumiem po co w ogóle jest ta dyskusja. Było jak było. Przecież nie twierdzę że tak powinno być w porządnym pojedynku.

Awatar użytkownika
Rekin

Post autor: Rekin » ndz paź 09, 2011 00:39

+1 po stronie Piotrka, nie ma szans żeby soft turbo M e36 dostało od e39 M. Ja swoją serią ścigałem się od 0-220 (koniec czwórki) z M5 i jechaliśmy równiutko bok w bok. Ostatecznie na pewno by mi odjechał, ale w tym zakresie prędkości szły równo. Em-piona zadbana, ale też doposażona (m.in. podwójne szyby) więc różnica mas mogła być większa.

Awatar użytkownika
swider

Post autor: swider » ndz paź 09, 2011 02:24

Dobry filmik E39 M5 vs E36 M3. W komentarzach jest lekka przepychanka czy e36 jest stock, ale w ogólnym rozrachunku wychodzi ze tak. Jakaś kosmetyka wydechów tylko była w obu.

http://www.youtube.com/watch?v=dtXimH1kVG0

Jestem pod wrażeniem, że stare 15 letnie e36 potrafi dotrzymać kroku limuzynie jaką jest M5 :)

Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Post autor: boogie » ndz paź 09, 2011 04:04

piotr e38 pisze:Bez urazy kolego ale dostałeś baty, to chociaż się przyznaj. Pozdrawiam i do zobaczenia na S8.
No jak pragne, nie pamietam takiej sytuacji.... zeby jakis obserwator jeszcze ?
Więc to chyba nie o Ciebie chodzi, bo ja z tym M3 jezdzilem sam na sam....
Oczywiście chętnie obgadam co i jak w wiadomym miejscu :)
swider pisze:Jestem pod wrażeniem, że stare 15 letnie e36 potrafi dotrzymać kroku limuzynie jaką jest M5
Nie wierz kolego w ten filmik, M5 zdycha a nie jedzie....
Pozdrówka!

piotr e38

Post autor: piotr e38 » ndz paź 09, 2011 11:37

OK. Jak się spotkamy, to ustalimy zeznania :mrgreen: , ale już nie w tym sezonie i nie w tej samej konfiguracji mojego auta, idzie zima, więc czas na zmiany :wink:

Pozdrawiam

Kudłaty

!

Post autor: Kudłaty » ndz paź 09, 2011 14:32

Może e39 niedomagało?

Swoją drogą jeśli chodzi o różne wybryki starszych i młodszych braci ///M to z własnego doświadczenia poczciwa babcia e34 3.6 zjadła e46 - miejsce okęciem żwirki w stronę ronda, rolka od ok. 70 z II do końca III biegu, 1:0 (u mnie 3 osoby, u dzentelmena w żółtawo złotym 2 osoby). Trochę śmiesznie, no ale cóż.

Z Osem lecieliśmy kreske jeszcze jak miał dodmuchane na 425KM, u mnie 2 osoby, Os sam, do końca II równo, potem turbo burbo odjechało conajmneiej jakbym zapomniał zmienić bieg na III - efekt miazga totalna! :twisted:

walterr

Post autor: walterr » ndz paź 09, 2011 16:13

Czytam, czytam i nie dowierzam... Z tego forum wynika, że m3 e46 jest najwolniejszym M jakie powstało. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak jest? Starszy model m3 objeżdża nowszy, duzo cięższe i słabsze e34 również łoi e46. Widze tutaj mnóstwo fantastów. E39 boogiego z osiągami e60. Połowa z tych wyścigów boogiego to niesłychane farmazony. Można się pośmiać :)

Idzik
Kontakt:

Post autor: Idzik » ndz paź 09, 2011 16:17

walterr pisze:Czytam, czytam i nie dowierzam... Z tego forum wynika, że m3 e46 jest najwolniejszym M jakie powstało. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak jest? Starszy model m3 objeżdża nowszy, duzo cięższe i słabsze e34 również łoi e46. Widze tutaj mnóstwo fantastów. E39 boogiego z osiągami e60. Połowa z tych wyścigów boogiego to niesłychane farmazony. Można się pośmiać :)
No jak e46 najwolniejsze !!

Jest przecież szybsze od e90 no i porównywalne z 911 Turbo :wink: :wink:

ODPOWIEDZ