E46 M3 vs E39 M5
Re: E46 M3 vs E39 M5
Boogie, tak z czystej ciekawości chciałbym zapytać czy miałeś okazję zmierzyć się z M3 e46 oraz z przedliftową M5 e39 i jakie były wyniki?
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
To gdzie w takim razie spozycjonujesz M3 CSL albo X6M, X5M?boogie pisze:To co napisałem o koncepcji przewagi M5 nad M3 wynika po prostu z pomysłu na spozycjonowanie obu modeli i nadanie sensu ich kupowania.
co niby wnosi ten filmik do dyskusji?
Ale żeście się rozwineli, normalnie walka w piaskownicy które grabki są bardziej skuteczne
Jak zostałem przywołany do tablicy (choć nie planowałem się włączać w tą denną dyskusję) Syty w babci ma wszczepionego cziksa, takiego samego jak Stig miał w 2009 roku na MTD w Zegrzu. Z tym cziksem Stig "wymłucił" wszystkie wtedy obecne E46 w biegu z rolki - do 250kmh najmocniejsza miała 2-3 długości z tyłu (nie pamiętam czyja)... I teraz zastanówcie się czy stwierdzenia "wymłucił" "zjadł" "objechał" "wypatroszył" mają tu zastosowanie...
Moje mocowania się z Pabla M3 pokazały że auta są równe do ok 160, powyżej babcia miała już problem i pewnie przy 250kmh byłaby z tyłu, ale wtedy nie miałem cziksa
. Ale to nie w temacie.
W normalnych warunkach - trasa itp tych różnic pomiedzy E39 a E46 nie odczujesz. Inaczej, w E39 bedziesz miał większy komfort "pałowania" z uwagi na większy moment ale to już co kto lubi.
Na Mtraku już jest inaczej, wszystko zależy od kierownika, jak dobrze pamiętam to Ty akurat Kostek miałeś cały czas do mnie gap 3-5 sekundowy a msjk był przedemną o jakieś 4 sek! Nie pamiętam Konrada E39 jakie notował wyniki ale też był bliziutko. Tam akurat trase mieliśmy szybką i bardzo fajnie zestrojoną pod emki.
Dla mnie cała dywizja M jest zajebista, bez względu na model bo każdy może sobie wybrać taki, który odpowiada jego osobistym preferencjom tudzież zawartości portfela. A jak już tak bardzo Wam zależy, zrobimy w tym roku na MTD nad Morzem ustawki każdy z każdym i nie trzeba bić bezsensownie piany na forum!

Jak zostałem przywołany do tablicy (choć nie planowałem się włączać w tą denną dyskusję) Syty w babci ma wszczepionego cziksa, takiego samego jak Stig miał w 2009 roku na MTD w Zegrzu. Z tym cziksem Stig "wymłucił" wszystkie wtedy obecne E46 w biegu z rolki - do 250kmh najmocniejsza miała 2-3 długości z tyłu (nie pamiętam czyja)... I teraz zastanówcie się czy stwierdzenia "wymłucił" "zjadł" "objechał" "wypatroszył" mają tu zastosowanie...
Moje mocowania się z Pabla M3 pokazały że auta są równe do ok 160, powyżej babcia miała już problem i pewnie przy 250kmh byłaby z tyłu, ale wtedy nie miałem cziksa

W normalnych warunkach - trasa itp tych różnic pomiedzy E39 a E46 nie odczujesz. Inaczej, w E39 bedziesz miał większy komfort "pałowania" z uwagi na większy moment ale to już co kto lubi.
Na Mtraku już jest inaczej, wszystko zależy od kierownika, jak dobrze pamiętam to Ty akurat Kostek miałeś cały czas do mnie gap 3-5 sekundowy a msjk był przedemną o jakieś 4 sek! Nie pamiętam Konrada E39 jakie notował wyniki ale też był bliziutko. Tam akurat trase mieliśmy szybką i bardzo fajnie zestrojoną pod emki.
Dla mnie cała dywizja M jest zajebista, bez względu na model bo każdy może sobie wybrać taki, który odpowiada jego osobistym preferencjom tudzież zawartości portfela. A jak już tak bardzo Wam zależy, zrobimy w tym roku na MTD nad Morzem ustawki każdy z każdym i nie trzeba bić bezsensownie piany na forum!
No Fear - No Fun!
To ja też trochę wniosę do tematu
M3 E36 (321PS) Maniek vs. M5 E34 (340PS) Stig mocy trochę więcej bo program i wydech zrobiony. Obydwa samochody zadbane i zdrowe.
http://www.youtube.com/watch?v=K4MXza3YQyo
Jak widać na starcie M5 troszkę zostaje w tyle, ale i tak na odcinku 1/4 mili jest z przodu o 1-2 długości jak dobrze pamiętam ;]
Z rolki wynik podobny tylko, że zwiększony na korzyść M5
http://www.youtube.com/watch?v=GWTNICHNBlw

http://www.youtube.com/watch?v=K4MXza3YQyo
Jak widać na starcie M5 troszkę zostaje w tyle, ale i tak na odcinku 1/4 mili jest z przodu o 1-2 długości jak dobrze pamiętam ;]
Z rolki wynik podobny tylko, że zwiększony na korzyść M5
http://www.youtube.com/watch?v=GWTNICHNBlw
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Dziś miałem okazję porównać moje M3 z M5 e39 po lifcie.
Co prawda sytuacja spontaniczna bo spotkałem kolegę na mieście i nie ustawialiśmy się jakoś specjalnie ale z rolki M5 jest około długość szybsza od M3.
Ścigaliśmy się 2 razy z niekorzystnych dla M3 obrotów 3000-3500obr/min i chyba kolega ciut szybciej zaczynał przyspieszać ale ewidentnie było widać przewagę momentu obrotowego w M5.
Z miejsca myślę,że mogło by być równo ale M5 ma sporą przewagę momentu i dla mnie w normalnym ruchu jest to troszkę szybsze auto od M3 bo bez specjalnej ustawki zyska przewagę swoim momentem obrotowym.
Co prawda sytuacja spontaniczna bo spotkałem kolegę na mieście i nie ustawialiśmy się jakoś specjalnie ale z rolki M5 jest około długość szybsza od M3.
Ścigaliśmy się 2 razy z niekorzystnych dla M3 obrotów 3000-3500obr/min i chyba kolega ciut szybciej zaczynał przyspieszać ale ewidentnie było widać przewagę momentu obrotowego w M5.
Z miejsca myślę,że mogło by być równo ale M5 ma sporą przewagę momentu i dla mnie w normalnym ruchu jest to troszkę szybsze auto od M3 bo bez specjalnej ustawki zyska przewagę swoim momentem obrotowym.
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Aha no i rolkę trzeba tu definiować różnie bo zależy to z jakich obrotów startujemy jak rzędu 4500-5000obr/min myślę,że będzie równo ale jak ruszymy z okolic 3000obr/min to będzie przewaga M5.
Dla mnie właśnie dlatego M5 jest szybszym autem.
Dla mnie właśnie dlatego M5 jest szybszym autem.
Rolke definiować ? Każdym autem bez znaczenia czy to E46 czy F125p chyba należy przyspieszać z danej prędkości na takim biegu który daje największe przyspieszenie racja ?
Wszak to o czym Ty piszesz - test na elastyczność - z góry jest przesądzony w tym wypadku ale nie o to chodzi
Wszak to o czym Ty piszesz - test na elastyczność - z góry jest przesądzony w tym wypadku ale nie o to chodzi

Wczoraj sobie chwile polatalem z kumplem, mial e46 m3. Jako tako sie nie scigalismy. Przelecielismy sie na trasie. On jechal pierwszy, ja za nim. Przyspieszalismy dwukrotnie od jakis 40-50 do 180. Odchodzil mi niewiele, mniej wiecej na oko gdybysmy startowali rowno bylby ok dlugosc auta przede mna przy tych 180.
m3 mialo smg, ja wciaz male problemy ze sprzeglem
m3 mialo smg, ja wciaz male problemy ze sprzeglem

- Ghost_Rider
- Kontakt:
A coboogie pisze: Fakty to są takie młody kolego, że dopiero teraz ogarnąłeś jako tako swój samochód, pare rzeczy Ci jeszcze zostało bo w mocno średnim stanie je nabyłes.

No Risk, No Fun ....