Dylemat przy zakupie - E46 M3 czy E46 330Ci?

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
blademccoy
Kontakt:

Re: Dylemat przy zakupie - E46 M3 czy E46 330Ci?

Post autor: blademccoy » ndz kwie 04, 2010 15:27

rypik pisze:Miło, że zdałeś sobie sprawę, że od zakupu ważniejsze jest utrzymanie i tym samym nie dorzucisz grosika od siebie do worka pt. kupie, pojezdze, oj popsulo sie, sprzedac czas...
hehe na szczescie nie naleze do tych ktorzy kupuja auto, dobijają do końca i sprzedają :] ...dla mnie samochod ktorym jezdze musi byc w perfekcyjnym stanie i mam manie ciągłego doinwestowywania w samochod... mam bardziej 'pasjonackie' podejscie niz typowo 'użytkowe' :D

Adamos
Auto: m3 e36/e46/e92/f80

Post autor: Adamos » ndz kwie 04, 2010 19:21

Ten kto chce miec M3 musi posiadac maly nadmiar gotowki na jej utrzymanie. Jak kupisz trefny egzemplarz to bedzie skarbonka.... A wtedy srednia krajowa nie wystarczy.. Jezeli pytasz sie o koszty m3 to prawdopodobnie powinienes odpuscic sobie jej kupno.

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » ndz kwie 04, 2010 22:07

Dokładnie M3 to nie Ferrari czy Lambo gdzie kupując takie auto nie obchodzi Cie ile co kosztuje.

HAGIE

Post autor: HAGIE » ndz maja 02, 2010 13:13

kupuj m3 nie marudz kiedys mialem podobny dylemat 330ci czy m3 kupilem eme i nie zaluje a co do stanu rzeczywistego przy kupnie auta jezeli sie nie znasz to podlec sobie do stacji kontroli pojazdow na sprawdzenie zawiasu itp.tera jezdze 330 i to naprawde nie jedzie.jezeli chodzi o koszta to na wahe wydasz 2x tyle co do 330 tym sie nie da nie zapierdalac.pozdro

Dresik.pl
Kontakt:

Przemyslenia

Post autor: Dresik.pl » wt maja 04, 2010 19:44

HAGIE pisze:.tera jezdze 330 i to naprawde nie jedzie.
Ale koledzy jesteście.. Tak się z 330-tki śmiać to nie wypada. Z racji, że takową posiadam stanę w jej obronie:-)

Do jazdy na co dzień jest naprawdę godna polecenia.. (nie mowie o komforcie, bo ten jest jaki jest choć pewno i tak kapkę lepszy niż w M) Wyprzedzanie nie sprawia żadnych problemów. Przy starcie ze świateł 90% samochodów wącha spaliny, nawet słabsze motory da się objechać:-) Na minus (ale w tej rywalizacji paradoksalnie to i tak plus) muszę powiedzieć, że eksploatacja potrafi być odczuwalna dla portfela. Oczywiście wszystko zależy od tego ile, jak, gdzie bedziesz jeździł. Na swoim przykładzie podam.. Roczny przebieg ok 35-37kkm. Oprócz standardu paliwo, olej warto doliczyć opony (nie tylko z racji ścierania ale na dziurach zrobi się bąbel i para do smietasa) jakies jedno spawanie felgi:D Wydają się drobne koszty ale potrafią się skumulować. Ja wymieniłem jeszcze odme, świece, alternator, kpl zawias przód, klocki, kpl mocowania mostu do tego jeszcze mandat:-) potem CB i tak w kółko coś się dokładało.. Fakt faktem, że ja na pkt samochodu mam fiola i moja bunia musi być idealna. Jak coś gdzies stuknie to od razu na kanał do doktora:-). Prowadziłem nawet w exelu specjalny arkusz wydatków:-), bo w pewnym momencie okazało się że pracuje na auto.. Ale niestety z przykrością muszę przyznać, że niedosyt M-ki pozostał i gdyby nie to ile w swój egzemplarz zainwestowałem czasu i $ pewno wstawiłbym go do komisu i wyruszył na poszukiwanie M.. Wiem, że z założenia mój post miał wspierać 330ci ale pamietaj .. Po miesiącu max dwóch te 231KM okazuje się byc nie wystarczające:-) a zakopywanie się na mokrym trawniku pod domem (przez brak szpery) doprowadza do furii:D Reasumując jeżeli chcesz coś racjonalnego to 330ci + oszczędności na dopieszczanie. Jezeli patrzysz sercem to tylko M ale poki go nie posiadam nie moge Ci go wybić z głowy.. Jakieś mam dziwne przeczucie, że te 343KM tez na 2-mce będą cieszyć a później znowu będzie poszukiwanie kompresora albo jeszcze czegoś innego..
By Móc Więcej

mik

Post autor: mik » ndz maja 09, 2010 15:48

Witam kolegów. Również mam podobny dylemat. Tylko, że ja moją sytuację przedstawię z innej strony. Miesięcznie na samochód łącznie z paliwem jestem w stanie przeznaczyć ok. 1500 zł po zakupie M3. Pracę mam 50 m od domu więc na dojazdach do pracy nie stracę. Poza tym będzie to i tak tylko samochód do jazdy weekendowej:). Samochód chce kupić w okolicach listopada i przeznaczyć ok. 60k. (ewentualnie poczekam gdzieś do marca i wtedy uż bez problemu te 70) czy za te pieniądze jestem w stanie utrzymać m3?

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » ndz maja 09, 2010 16:03

mik pisze:Miesięcznie na samochód łącznie z paliwem jestem w stanie przeznaczyć ok. 1500 zł
mik pisze:tylko samochód do jazdy weekendowej:)
Jeżeli samochodu nie potrzebujesz, czyli np. w razie droższej usterki może postać jakiś czas, to myślę że nie ma problemu.

mik

Post autor: mik » pn maja 10, 2010 23:34

a czy wie ktoś jak to wygląda ze spadkiem wartości auta?

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » wt maja 11, 2010 09:02

Ludzie wyluzujcie się emki zawsze są drogie poza tym jak jesteś księgowym i wyliczasz spadek wartości w ciągu roku wyliczasz koszty eksploatacji i paliwa a potem się tym dręczysz to odpuść sobie M3! To nie jest auto dla ludzi liczących każde stracone lub wydane 100zł do tego są VW TDI emka będzie Cię sporo kosztować i z tym się trzeba liczyć.

mik

Post autor: mik » wt maja 11, 2010 19:00

nie chodzi o to ile straci samochód podczas użytkowania ale o ile procent są w stanie potanieć te samochody np do końca roku kiedy to chce taki kupić, a zdrowy rozsądek przy takim zakupie to podstawa. Nie chcę żeby samochód był dla mnie udręką i wpierdolić się na minę, ale żeby dawał mi przyjemność.

kosiniak

Post autor: kosiniak » wt maja 11, 2010 19:45

ale nikt o zdrowym rozsadku nie kupuje m3!

mik

Post autor: mik » wt maja 11, 2010 23:02

pisząc zdrowy rozsądek miałem na myśli kwestię czy będzie mnie stać na utrzymanie.
Jeśli tak to nie ma problemu.

Jeśli nie... jak dobrze że są nadgodziny:D

blademccoy
Kontakt:

Post autor: blademccoy » sob gru 18, 2010 01:42

Witam ponownie

W koncu moj wybor padl na E46 330Ci Cabrio i jestem bardzo zadowolony ;)

Mialem dosc duzy dylemat co do wyboru 330 czy M3 i w koncu podsumowujac koszty czesci i utrzymania, oraz koszt zakupu obu tych samochodów, doszedłem do wniosku że za M3 w dobrym stanie musialbym dac minimum 70-80 tys zl, zeby spac spokojnie ze nic mi sie na kolejny dzien nie popsuje... a nawet w wypadku jak cokolwiek sie popsuje pozostaja mi tylko oryginalne czesci ktore sa nieco drozsze niz do zwyklej 330Ci... jako ze nie chcialem kupowac M3 za 50-60 tys, z obawy że bede zalowal tego zakupu (jak niska cena auta, to pewnie stan tez nienajlepszy...) i tak oto kupilem 330stke ktora jest w stanie idealnym i byla do konca serwisowana w salonie BMW ;)

Dzieki wszystkim za porady - M3 pozostawie sobie jako 'plan na przyszłość', bedzie do czego dążyć w kolejnym kroku ;) póki co planuje pojeździć autem które kupiłem kilka lat ;)

pozdro dla wszystkich ;)

Awatar użytkownika
robert///m3
Kontakt:

Post autor: robert///m3 » sob gru 18, 2010 10:31

jak poczytałem niektóre posty to serce mnie zabolało że z "M" robi się burakowozy ;) Powiem tyle że sprzedający "M" powinien zagladać w kieszeń kupującego jeśli on za złotówke będzie gonił jak pies :-P auta mu się nie powinno sprzedać! albo Cię stać na "M" albo nie i tyle. albo jesteś w domu księgowy albo nie :572:
prawdziwa BMK-a to M-ka

Hubert_e36
Kontakt:

Post autor: Hubert_e36 » sob gru 18, 2010 13:59

robert///m3 pisze:jak poczytałem niektóre posty to serce mnie zabolało że z "M" robi się burakowozy ;) Powiem tyle że sprzedający "M" powinien zagladać w kieszeń kupującego jeśli on za złotówke będzie gonił jak pies :-P auta mu się nie powinno sprzedać! albo Cię stać na "M" albo nie i tyle. albo jesteś w domu księgowy albo nie :572:
dobrze ujete , ale porownywanie m3 do 330 to smiech na sali :lol:

ODPOWIEDZ