msjk pisze:podaj wiarygodne źródło, że inżynierowie BMW taki pomysł mieli.
W sumie to troche tak, jakbyś zapytał mnie o wiarygodne źródło faktu, że studolarówka z kaczorem Donaldem jest nieprawdziwa...
To co napisałem o koncepcji przewagi M5 nad M3 wynika po prostu z pomysłu na spozycjonowanie obu modeli i nadanie sensu ich kupowania.
Gdyby M3 miało byc szybsze niż M5, a do tego jest jeszcze tańsze, ładniejsze, bardziej odjazdowe i charakterystyczne, bardziej usportowione, to kupowanie czegoś takiego jak M5 e39 totalnie nie miałoby sensu.....
Podobne pozycjonowanie modeli można zaobserwować w innych markach - RS4 i RS6.
Mam gdzieś test z 2002 roku wszytskich Mek dostepnych wtedy na torze, Mcoupe, Z3M, M3cabrio, itd. z Niemiec, i nawet tam jasno wynika na czym polega pozycjonowanie modeli.
Dla mnie taka koncepcja naturalna, M3 pochodzi z toru, M5 z wybryku włożenia motoru z M1 do zwykłego sedana.
kostek_ja pisze:I jakoś nie możesz przeżyć że nie masz najszybszego samochodu na świecie.
Kostek odbij już z łaski swojej, jak zwykle masz najwiecej opinii w tematach o autach których nie miałeś. To że nie mam ścierpię, dam rade, ale zaklinania rzeczywistości już nie dam rady.
kostek_ja pisze: M5 powinno być szybsze przy prędkościach >200km/h.
Wystarczy że oba auta ruszą z miejsca, M5 będzie sie sukcesywnie oddalac od M3.
kostek_ja pisze:Jak już porównywać to 3,8 z 3,2 a 3,6 z 3,0.

to że model 3.2 weszedł do sprzedaży, kiedy M5 e34 kończyło się produkować, to oczywiście przeoczyłeś....
Ale jak widze, co piszą koledzy, to 3.8 i 3.2 daje rade jakos.
http://www.youtube.com/watch?v=1H0zy1tNiPQ
mój ulubiony filmik..... kręcony z M3 CSL