Opony z najlepszą trakcją dla RWD?
Re: Opony z najlepszą trakcją dla RWD?
Saron u mnie Federal popękał na całej szerokości. Od tego się zaczęło. I przy ostrej jeździe zaczął gubić całe płaty jak tania nalewka - nie na torze, bo z założenia kupiłem je żeby oszczędzać Toyo na track day a tym upalać po bocznych drogach. A z wyważeniem problem był od samego początku. I tak jak piszesz - gwarancja ch. Może to poprawili, ja nie mam zamiaru sprawdzać ponownie. Cena to jedyny atut. I fakt że bieżnik w porównaniu do Toyo ściera się powoli (pod warunkiem że nie odpada). I ja to miałem w lekkim aucie. Domyślam się że w czymś 1600kg plus lepiej by na pewno nie było. W jakim rozmiarze masz te opony i w jak ciężkim/mocnym aucie? Może moje 225/45/17 z założenia mogło mieć problemy bo to raczej rozmiar popularny w upalaniu.
Ja przed R888 w dupowozie zastanowiłbym się jeszcze jak zachowa się pięknie spasowane i nie trzeszczące wnętrze.
I z tego co rozumiem Mały nie szuka opony do auta na track day tylko do mocnego daily więc pytanie o komfort, hałas etc.,jest chyba zasadne.
Ja przed R888 w dupowozie zastanowiłbym się jeszcze jak zachowa się pięknie spasowane i nie trzeszczące wnętrze.
I z tego co rozumiem Mały nie szuka opony do auta na track day tylko do mocnego daily więc pytanie o komfort, hałas etc.,jest chyba zasadne.
https://youtu.be/F65rXOlS2f8
https://www.youtube.com/watch?v=ovwopvZLuNc
Ciekawy kanał. Wg nich 4S to najlepszy UHP na drogę. Dane z hamowania w drugim filmie w 3:24 robią wrażenie
natomiast na mokrym trzeba bardziej uwazac co mi nie odpowiada. To samo bedzie przy semi tyle, ze bardziej.
https://www.youtube.com/watch?v=ovwopvZLuNc
Ciekawy kanał. Wg nich 4S to najlepszy UHP na drogę. Dane z hamowania w drugim filmie w 3:24 robią wrażenie

- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Federala RR na jakimś forum porównali do śmigłowca za plecami więc to średni komfort jak jadę w trasę 300km
Jak by miał mi odpadac bieżnik przy 250km/h to też nic ciekawego.
Zaraz wyjdzie że kupię te zimowe conti

Jak by miał mi odpadac bieżnik przy 250km/h to też nic ciekawego.
Zaraz wyjdzie że kupię te zimowe conti

- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
W M4 z brelokiem mam 4S i porównując do PSS jest mega pozytywna różnica .
W AMG GT-R siedzą CUP2 i te opony bez rozgrzania , czyli w normalnym użytkowaniu , ślizgają się jak pojebane . Totalnie bez sensu .
Tyle w temacie mocnych RWD
W AMG GT-R siedzą CUP2 i te opony bez rozgrzania , czyli w normalnym użytkowaniu , ślizgają się jak pojebane . Totalnie bez sensu .
Tyle w temacie mocnych RWD

Jest: F82 M4, F95 X5M Comp, F85 X5M RaceChip GTS, F86 X6M, MINI JCW Grand Prix AD2020 , S1000R M 2021
Było: E92 M3

- --==maly==----
Arturo dzięki za post! Michelin ma ten problem że po sezonie robi się sztywny i plastikowy i nic nie trzyma przynajmniej tak mam z PSS na M3 a 4S od początku tak się zachowują na 640i ale ja ich nie kupowalem były na aucie nie wiem jak zachowywaly się nowe. W przypadku tyłu i tak co sezon nowy komplet ale przód już nie koniecznie.
Ciekawi mnie tez conti sport contact 6 w tym teście lekko pobił 4s na suchym.
https://www.youtube.com/watch?v=4NcenJ0zmAY
Dokładnie ten sam problem. Dla siebie, po licznych spacerach na forach, dokonałem wyboru - Bridgestone Potenza Re002 Adrenalina. Któregoś dnia kupię, jak dotąd zabiorę to tylko na przednią oś. Ponadto ta opona ma sztywną ścianę boczną, co jest również ważne dla dobrej przyczepności.
- --==maly==----
Ja chyba sprobuję Conti SC6. Główny zarzut w stosunku do tej opony to szybkie zużycie ale wolę kupić co sezon nowe niż nie mieć trakcji do 120km/h. Zimowe conti są rewelacyjne na letnich nigdy nie jeździłem za to na letnich Michelin zawsze narzekałem na trakcję i nie mogę się przekonać żeby znowu je kupić. Nowych PS4s nie miałem za to używane nawet w 640i sobie nie radzą.
Ja kupiłem Goodyeer asymetric 5 i jestem bardzo zadowolony.
Wcześniej miałem PSS i trakcja była dużo gorsza. Narazie przejechałem jakieś 250 km ale jestem pozytywnie zaskoczony szczególnie biorąc pod uwagę cenę.
Wcześniej miałem PSS i trakcja była dużo gorsza. Narazie przejechałem jakieś 250 km ale jestem pozytywnie zaskoczony szczególnie biorąc pod uwagę cenę.
- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
W Ferrari 812 Superfast mojego brata, którym mam okazje śmigać, siedzą Pirelli i zadziwiająco dobrze sobie radzą z 800KM na tylnej osi . Tyle, że tutaj specyfikacja gumy robiona pod Ferrari i nie musi mieć odzwierciedlenia w gumach do innych aut .
Jest: F82 M4, F95 X5M Comp, F85 X5M RaceChip GTS, F86 X6M, MINI JCW Grand Prix AD2020 , S1000R M 2021

- --==maly==----
Pirelli ma słabą opinię jeżeli chodzi o trakcję ale tak jak mówisz jest to pewnie opona typowo pod ten model z homologacją ferrari. Jak widsć są auta, które mają zdecydowanie więcej mocy w RWD niż moje M3 więc muszą być opony, które sobie z tym poradzą.
Już pisałem w podobnym temacie, ale może tak w skrócie ustawie opony jakie miałem od tej z najlepszą trakcją:
-r888/R1r - kleją od strzała, ale szybko schodzą i wypadają szersze niż UHP
-PS4 - kleją minimalnie gorzej, mają dobrą trwałość i bdb jeżdżą na mokrym
-CUP2 - po rozgrzaniu świetna, ale zanim się zgrzeją to wszyscy będą w innym powiecie.
-Conti Sport Contact 5 - miękka ściana, dobre na mokrym, bez rewelacji
-CSC 3 - lepsze na zakrętach niż "5", ale trakcja gorsza
-P ZERO - słabszej opony na tyle nie miałem, DSC potrafiło mrugnąć przy przepinaniu 3/4b
Wszystkie opony miałem na tyle w M5, 265-275/35/18, większość od nowości.
-r888/R1r - kleją od strzała, ale szybko schodzą i wypadają szersze niż UHP
-PS4 - kleją minimalnie gorzej, mają dobrą trwałość i bdb jeżdżą na mokrym
-CUP2 - po rozgrzaniu świetna, ale zanim się zgrzeją to wszyscy będą w innym powiecie.
-Conti Sport Contact 5 - miękka ściana, dobre na mokrym, bez rewelacji
-CSC 3 - lepsze na zakrętach niż "5", ale trakcja gorsza
-P ZERO - słabszej opony na tyle nie miałem, DSC potrafiło mrugnąć przy przepinaniu 3/4b
Wszystkie opony miałem na tyle w M5, 265-275/35/18, większość od nowości.
co do cup2 potwierdzam, wczoraj sie mocno zdziwilem (temp +6) i po 20km jazdy, na zakrecie 90stopni, ja w hebel bo dosc szybko wchodzilemw zakret a auto jak na lodzie leci prosto.
Ja bym probowal conti cs6
goodyear wypuscil w tym roku eagle super sport konkurent dla ps4s i cs6
jest tez vredestein vorti R le bardzo ograniczona rozmiarowka

- --==maly==----
Praktycznie zamówilem komplet conti bo opinie są dobre ale 3/4 osób pisze że przebieg dla tych opon to maksymalnie 10tyś km nawet na przedniej osi w RWD więc trochę słabo u mnie to jest 4 miesiące
Zmieniłem więc zamówienie na Michelin PS4 bez S tak jak polecał kolega Przemoo. Póki co spróbuje sam tył jak będzie ok domówię przód. Niby powierzchnia styku jest mniejsza niż w CS6 czy PS4s ale opinie o trakcji są rzeczywiście bardzo dobre . Z PS4s każdy jest zadowolony jak są nowe a po kilku miesiącach dużo osob wraca i wydaje negatywną opinię że trakcja znika. Wygląda na to,że PS4s ma warstwy różnej mieszanki i jak się trochę zużyje to pod spodem jest twarda.

Zmieniłem więc zamówienie na Michelin PS4 bez S tak jak polecał kolega Przemoo. Póki co spróbuje sam tył jak będzie ok domówię przód. Niby powierzchnia styku jest mniejsza niż w CS6 czy PS4s ale opinie o trakcji są rzeczywiście bardzo dobre . Z PS4s każdy jest zadowolony jak są nowe a po kilku miesiącach dużo osob wraca i wydaje negatywną opinię że trakcja znika. Wygląda na to,że PS4s ma warstwy różnej mieszanki i jak się trochę zużyje to pod spodem jest twarda.
Ciekaw jestem Twojej opinii - daj znać bo lada chwila sam zamawiam tył. Ja z kolei czytałem, że PS4 niewiele różni się od PSS. Że dopiero właśnie 4S jest krok do przodu. Nie każdy tak uważa jak widać. Tylko skoro robisz 10k w 4 miesiące to znikająca trakcja w 4S po roku nie powinna Cię martwić?--==maly==---- pisze: ↑pt kwie 17, 2020 09:55Praktycznie zamówilem komplet conti bo opinie są dobre ale 3/4 osób pisze że przebieg dla tych opon to maksymalnie 10tyś km nawet na przedniej osi w RWD więc trochę słabo u mnie to jest 4 miesiące![]()
- --==maly==----
Właśnie do końca nie wiem jak to jest z tym 4S albo się starzeją albo dalsza część bieżnika jest twarda względem zewnętrznej więc mogło by tak być że trakcję stracę po 2 miesiącach. Po tym jak zachowują się 4s z 2018r na mojej 640i nie miałem odwagi ryzykować tam kompletnie nie ma trakcji ale kusi mnie sprawdzenie jak działają nowe.
Sugerowałem się w dużej mierze opiniami z tej strony
https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Mich ... rt-4-S.htm
I jest kilka takich jak ta
"Given 49% while driving a Mercedes Benz SL63 AMG (285/30 R20 W) on mostly town for 5,000 spirited miles
Let me mention my 2018 SL63 came with Continental conti sport contact 5p, and I found them all around an OK tire, but they wore out in 15,000 km... So I went seeking a better tire, I dont care about wear that much, I spent a lot of money on my car and good or the BEST tires are a must regardless of whether they last 10k or 50k, I saw a lot of good and even excellent ratings for the michelin 4s tire, its new and has some new compound in the rubber that is supposed to give better grip.. I have a powerful car with lots of torque, 668 lb lbs, so when I give it I want grip.. I put them on the rear once the Contis were done... These 4s tires when I first installed them on the rear, I found the grip they gave was incredible ! I was so happy, I could finally launch my car properly, but now with 8000 km on them (5000 miles) they are not gripping nearly as well, I would say they are now worse than the conti 5p.. I have lots of tread left, but for some reason they only grip well on NEW pavement. Anything else other than NEW pavement and I can put my car sideways in 3rd gear with my traction control off, and 3rd gear goes up to 100 mph so that is very scary. I have to say I am disappointed the performance of these tires has diminished so very quickly, and since they have lots of tread left I find that I am going to have to replace them already. They are also a bit soft in corners... Thinking of the Continental 5p again, or perhaps the continental extreme contact. Sport cup 2 perhaps???? I just know I will not buy the 4s again"
Sugerowałem się w dużej mierze opiniami z tej strony
https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Mich ... rt-4-S.htm
I jest kilka takich jak ta
"Given 49% while driving a Mercedes Benz SL63 AMG (285/30 R20 W) on mostly town for 5,000 spirited miles
Let me mention my 2018 SL63 came with Continental conti sport contact 5p, and I found them all around an OK tire, but they wore out in 15,000 km... So I went seeking a better tire, I dont care about wear that much, I spent a lot of money on my car and good or the BEST tires are a must regardless of whether they last 10k or 50k, I saw a lot of good and even excellent ratings for the michelin 4s tire, its new and has some new compound in the rubber that is supposed to give better grip.. I have a powerful car with lots of torque, 668 lb lbs, so when I give it I want grip.. I put them on the rear once the Contis were done... These 4s tires when I first installed them on the rear, I found the grip they gave was incredible ! I was so happy, I could finally launch my car properly, but now with 8000 km on them (5000 miles) they are not gripping nearly as well, I would say they are now worse than the conti 5p.. I have lots of tread left, but for some reason they only grip well on NEW pavement. Anything else other than NEW pavement and I can put my car sideways in 3rd gear with my traction control off, and 3rd gear goes up to 100 mph so that is very scary. I have to say I am disappointed the performance of these tires has diminished so very quickly, and since they have lots of tread left I find that I am going to have to replace them already. They are also a bit soft in corners... Thinking of the Continental 5p again, or perhaps the continental extreme contact. Sport cup 2 perhaps???? I just know I will not buy the 4s again"