Soft diagnostyczny do BMW
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
Soft diagnostyczny do BMW
Rozgladam sie od jakiegos czasu za jakims softem do diagnozy mojego BMW M5 E34 (wtyczka 20 PIN).
Potrzebuje cos koniecznie z opcja live data.
Czy macie z tym jakies doswiadczenie ? Co polecanie ? Jakiego softu uzywacie?
Potrzebuje cos koniecznie z opcja live data.
Czy macie z tym jakies doswiadczenie ? Co polecanie ? Jakiego softu uzywacie?
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: Soft diagnostyczny do BMW
Ja używam inpy do sprawdzenia błędów jest ok live data jest ale nie jestem zachwycony.
Mimo wszystko można tym zrobić naprawdę sporo fajnym dodatkiem jest NCS expert do programowania auta ale bardzo skomplikowany praktycznie nie do obsłużenia bez konkretnej instrukcji krok po kroku. Dzięki inpie ostatnio skalibrowałem czujnik położenia kierownicy po wymianie sterownika ABS w x5 a nikt poza aso nie chciał mi tego zrobić nawet warsztaty specjalizujące się w BMW nie bardzo wiedziały jak to zrobić masakra a to naprawdę częsty błąd . NCSem można bardzo dużo ale tak jak pisałem jest to praktycznie nie do ogarnięcia.
Lepszym rozwiązaniem podobno jest carsoft i DIS ale ja nie dałem rady tego zainstalować nie jest to takie proste z inpą też mi się zeszło.
Aha i dobrze mieć laptopa z wyjściem COM bo przez USB live data albo nie działa albo działa słabo.
Mimo wszystko można tym zrobić naprawdę sporo fajnym dodatkiem jest NCS expert do programowania auta ale bardzo skomplikowany praktycznie nie do obsłużenia bez konkretnej instrukcji krok po kroku. Dzięki inpie ostatnio skalibrowałem czujnik położenia kierownicy po wymianie sterownika ABS w x5 a nikt poza aso nie chciał mi tego zrobić nawet warsztaty specjalizujące się w BMW nie bardzo wiedziały jak to zrobić masakra a to naprawdę częsty błąd . NCSem można bardzo dużo ale tak jak pisałem jest to praktycznie nie do ogarnięcia.
Lepszym rozwiązaniem podobno jest carsoft i DIS ale ja nie dałem rady tego zainstalować nie jest to takie proste z inpą też mi się zeszło.
Aha i dobrze mieć laptopa z wyjściem COM bo przez USB live data albo nie działa albo działa słabo.
- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Mi w sumie bardziej zalezy na dobrze dzialajacym live data niz na diagnozie bledow. Auto mam relatywnie stare, wiec dlatego pytam jak to chodzi. Ma ktos jakies doswiadczenia z live data w E34?
Oczywiscie lapka mam ze zlaczem RS232
Oczywiscie lapka mam ze zlaczem RS232

Venom, w INPIE nie ma plików konfiguracyjnych do S38, będziesz mógł zrobić wszystko poza silnikiem, a jak wiadomo silnik w sumie najbardziej ciekawe tajemnice skrywa.
Nie jestem pewien na 100%, ale jest możliwość, że jakieś mądre głowy utworzyły pliki do S38, ale ja takowych nie posiadam, ani nigdzie nie widziałem.
W DIS'ie podobna sytuacja, brak łączności z silnikiem reszta ok.
Obydwa przypadki testowane an S38B38 organoleptycznie, różnica taka że posiadam interfejs na USB ale to za dużo nie zmienia bo poprostu brak plików.
PS. Jeżeli coś źle napisałem, to niech ktoś mnie poprawi, bo w sumie przydałaby sie możliwość łączenia z S38
Nie jestem pewien na 100%, ale jest możliwość, że jakieś mądre głowy utworzyły pliki do S38, ale ja takowych nie posiadam, ani nigdzie nie widziałem.
W DIS'ie podobna sytuacja, brak łączności z silnikiem reszta ok.
Obydwa przypadki testowane an S38B38 organoleptycznie, różnica taka że posiadam interfejs na USB ale to za dużo nie zmienia bo poprostu brak plików.
PS. Jeżeli coś źle napisałem, to niech ktoś mnie poprawi, bo w sumie przydałaby sie możliwość łączenia z S38

http://www.racingforum.pl/lofiversion/i ... 67777.html tu cos wspominaja o s38
- Venom
- Moderator
- Kontakt:
No wlasnie chodzi o to zeby kupic cos sprawdzonego, a nie w ciemno bo podejrzewam ze moga z tym byc problemy.
Jeżeli chodzi o interfejs - zanabądź ten z linku: http://tiny.pl/hc2kw
Jeżeli chodzi o S38B38 to jest sterowany "zwykłym" Boschem M3.3 znanym choćby z silników M60 i nie ma problemu z jego odczytem.
Jeżeli chodzi o S38B38 to jest sterowany "zwykłym" Boschem M3.3 znanym choćby z silników M60 i nie ma problemu z jego odczytem.
- Venom
- Moderator
- Kontakt:
rypik a powiedz mi jakie parametry pracy silnika wyrzuca INPA ?
A żebym ja to wiedział - zmolestuj Kokiego to sprawdzimy na jego wozie, bo S38 to już rarytas... 
Koki ma do mnie ciut bliżej niż Ty

- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Heh, molestowanie jest karalnerypik pisze:A żebym ja to wiedział - zmolestuj Kokiego to sprawdzimy na jego wozie, bo S38 to już rarytas...

Dajesz glowe ze nie bedzie problemow z live data w tym silniku ? Jesli tak to dzis kupuje to urzadzonko

Lepszy zmolestowany Koki albo Syty niż ja bez głowyVenom pisze:Heh, molestowanie jest karalnerypik pisze:A żebym ja to wiedział - zmolestuj Kokiego to sprawdzimy na jego wozie, bo S38 to już rarytas...
Koki ma do mnie ciut bliżej niż Tyhaha
Dajesz glowe ze nie bedzie problemow z live data w tym silniku ? Jesli tak to dzis kupuje to urzadzonko

- Venom
- Moderator
- Kontakt:
To jest super pomyslrypik pisze:Lepszy zmolestowany Koki albo Syty niż ja bez głowyVenom pisze:Heh, molestowanie jest karalnerypik pisze:A żebym ja to wiedział - zmolestuj Kokiego to sprawdzimy na jego wozie, bo S38 to już rarytas...
Koki ma do mnie ciut bliżej niż Tyhaha
Dajesz glowe ze nie bedzie problemow z live data w tym silniku ? Jesli tak to dzis kupuje to urzadzonkoTrzeba zrobić Ci zrzutki ekranowe, i podejmiesz decyzję czy Ci pasuje czy nie, to co chcesz tam oglądać na bieżąco.

Dziekuje i zycze dobrej nocki

Dzięki, przy najbliższej możliwej okazji sprawdzęrypik pisze:Jeżeli chodzi o S38B38 to jest sterowany "zwykłym" Boschem M3.3 znanym choćby z silników M60 i nie ma problemu z jego odczytem.

Możemy z mojej, Rypik daj znaka Twój tel nie działa albo mam jakiś stary numer, na weekendzie możemy coś podziałać.
No Fear - No Fun!
- Venom
- Moderator
- Kontakt:
Super, Koki pisal mi na PW ze tez jest chetny pomoc, wiec prosze dogadajcie sie juz miedzy sobaSyTy pisze:Możemy z mojej, Rypik daj znaka Twój tel nie działa albo mam jakiś stary numer, na weekendzie możemy coś podziałać.

rypik, jestem zainteresowany takimi parametrami:
- rpm,
- KWZ (kat wyprzedzenia zaplonu),
- przeplyw powietrza,
- czas otwarcia wtryskiwacza lub dawka paliwa (w zaleznosci co pokazuje system),
- reszta typu temp cieczy chlodzacej i zasysanego powietrza jest juz mnie wazna, a podejrzewam ze tez bedzie dostepna.
Jak myslisz jest na to szansa?