Na co zwrócić uwagę przy kupnie BMW M5 E39 lub M3 E46?
Na co zwrócić uwagę przy kupnie BMW M5 E39 lub M3 E46?
Planuję w niedalekim czasie zakupić M5 E39, chciałbym dowiedzieć się na co zwrócić uwagę przy zakupie, czy wogóle warto kupić M5 w roczniku od 2001 do 2003 czy lepiej M3 E46 w tym samym przedziale rocznika?
Obie BEEMKI są dla mnie extra, ale może podacie mi jakieś wady i zalety posiadania tych aut dla porównania.
Obie BEEMKI są dla mnie extra, ale może podacie mi jakieś wady i zalety posiadania tych aut dla porównania.
BMW -The Ultimate Driving Machine
Re: Na co zwrócić uwagę przy kupnie BMW M5 E39 lub M3 E46?
M5 - duza rodzinna limuzyna, mniej pokazuje swoje mozliwosci wizualnie, wyglada jak samochod taty , wiecej pali o jakies 40-50%, lepiej lata bokiem, piekny blugot V8, lepsza dynamika z niskich obrotow, komfort jazdy - nawet przy 270kmh mozna spokojnie szpetem rozmawiac
M3 - sportowe coupe, wyglada i jezdzi bardziej agresywnie, twardsze i mniej komfortowe zawieszenie, glosniejsze, bardziej rasowy dzwiek R6, mozliwosc wyboru SMG (dla leniwych)
Ja mialem i to i to i powiem, ze nie wiem co lepsze... I jedno i drugie ma zalety i wady...
Dla mnie niedopuszczalne byly w m5: tatusiowaty wyglad chamowozu (niestety niewiele rozniace sie e39 kosztuja juz 20k) i ogromne spozycie paliwa, ale jakbym dzisiaj mial sie zenic i dziecko w drodze wybralbym M5.
M3 - sportowe coupe, wyglada i jezdzi bardziej agresywnie, twardsze i mniej komfortowe zawieszenie, glosniejsze, bardziej rasowy dzwiek R6, mozliwosc wyboru SMG (dla leniwych)
Ja mialem i to i to i powiem, ze nie wiem co lepsze... I jedno i drugie ma zalety i wady...
Dla mnie niedopuszczalne byly w m5: tatusiowaty wyglad chamowozu (niestety niewiele rozniace sie e39 kosztuja juz 20k) i ogromne spozycie paliwa, ale jakbym dzisiaj mial sie zenic i dziecko w drodze wybralbym M5.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Ja bym po I popatrzył na bierznik.
Patrząc na klocek natychmiast widzisz czy była latana bokami, ewentualnie ogólnie katowana (starcie brzegów klocków). Łuska na bierzniku itp.
A ogólnie to są auta dla troszkę innych grup docelowych. Musisz sobie sam stwierdzić czego potrzebujesz...
Bombla pytaj o całą resztę bo miał e39 a ma e46 więc może wszystko ładnie opisać.

A ogólnie to są auta dla troszkę innych grup docelowych. Musisz sobie sam stwierdzić czego potrzebujesz...
Bombla pytaj o całą resztę bo miał e39 a ma e46 więc może wszystko ładnie opisać.

Nurburgring btg 9.45 stock compacto
www.4lejdis.pl; tomecanic.pl systemycrm.pl itd
www.4lejdis.pl; tomecanic.pl systemycrm.pl itd
Hehehehe. Dobre, dobre...Adamu pisze:Ja bym po I popatrzył na bierznik.Patrząc na klocek natychmiast widzisz czy była latana bokami, ewentualnie ogólnie katowana (starcie brzegów klocków). Łuska na bierzniku itp.
Czy sadzisz, ze Mateush sie wscieka i katuje swoje M3?? Jakbys zobaczyl jego opony w zeszlym tygodniu to bys sie zdziwil, ze mozna tak skatowac przy jego stylu jazdy. Po drugie nie sadze, ze jakis lekki drifcik, spalenie lacza z glowa!! jest szkodliwe jakkolwiek dla eMki. Podobnie klocki. Czyz ten woz nie sluzy do zapierdalania?? A jak ktos zapierdala to musi mocno hamowac w polskich realiach...
Ja bym patrzyl, czy jedzie prosto przy duzych predkosciach, czy silnik idealnie pracuje i koniecznie sprawdzil przebieg (ksiazka, historia w serwisie, modul swiatel, EWS, kluczyk), bo byla ostatnio na allegro M3 e46 2002 za 70kPLN i miala okolo 300000km, a teraz jest ta sama za 99k i ma okolo 120000km

Jak to stosunkowo dokładnie wychodzi ze spalaniem, jak wielka jest różnica?
W którym aucie czuje się mocniej przyśpieszenie?
Jak to wygląda z braniem oleju, czy M3 bierze podobnie jak M5 (bo czytałem że M5 są na to podatne) i jeżeli już biorą to ile?
Jak to wygląda z braniem oleju, czy M3 bierze podobnie jak M5 (bo czytałem że M5 są na to podatne) i jeżeli już biorą to ile?
Szczerze powiem, że pytanie o spalanie jest totalnie nie na miejscu. Co za róznica czy to będzie 16 czy 17 litrów.Hyro pisze:Jak to stosunkowo dokładnie wychodzi ze spalaniem, jak wielka jest różnica?
W jednym i drugim przyspieszenie czuć dobrze, M5 będzie bardziej luksusowym i łagodnym autem.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Spalanie oleju bedzie pewnie w tych samych granicach, czyli znikome, o ile mowisz o aucie po liftingu, a spalanie wachy, powiem tak...Hyro pisze:Jak to stosunkowo dokładnie wychodzi ze spalaniem, jak wielka jest różnica?
M3 trasa wolna 8,5 - M5 12,0
M3 wolny dojazd do pracy 11,6 - M5 16,5
M3 wkladanie dosc mocne po miescie 20 - M5 45
Srednio spalanie ok 40-50% wyzsze...
Przyspiesznie odczuwa sie inaczej. M5 ciagnie mocno z dolu, slychac ryk silnika a nie wydech, M3 idzie bardziej jak jakas japonska wiertarka z kilogramem gwozdzi w tlumiku...

Nie na miejscu, dlaczego tak sądzisz?Marcin_Os pisze:Szczerze powiem, że pytanie o spalanie jest totalnie nie na miejscu.
Moim zdaniem różnica jest znaczna po tym co napisał Bombel:
Bombel pisze:Srednio spalanie ok 40-50% wyzsze...
Jeżeli by była tak znikoma różnica to oczywiście nie ma co sobie zawracać głowy takimi pytaniami...Marcin_Os pisze:Co za róznica czy to będzie 16 czy 17 litrów.
Tak czy inaczej będzie trzeba nalać więcej do M5 niż do M3.
Bombel to ma troche "inne doświadczenia", ale na forum tego nie napiszę bo by mnie zabił 

było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Czyli mówisz że różnica jest praktycznie znikoma?
Wg. mnie te samochody nie służą do normalnej jazdy, poprsotu się nie da, co z tego, że pojeździsz dwa dni zamulając jak trzeciego cię poniesie. Moje M3 3.0 pali w mieście 16+, jeżdżę różnie.
W trasie 10 jak wracam wypompowany po jeździe na torach. 12-13 jak naormalnie.
W trasie 10 jak wracam wypompowany po jeździe na torach. 12-13 jak naormalnie.
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
To maluśko, to maja 323 pali dużo więcej
Ale nie zbaczajmy z tematu, rozmawiamy o ///M E46 i ///M E39

Ale nie zbaczajmy z tematu, rozmawiamy o ///M E46 i ///M E39
Marcin_Os pisze:Bombel to ma troche "inne doświadczenia", ale na forum tego nie napiszę bo by mnie zabił

-
Witam wszystkich tutaj musze się zgodzić z Marcin_Os BMW M3 jak i M5 są stworzone do dawania i na spalanie nikt nie zwraca uwagi.
Nie wiem czy tak nie zwraca uwagi ale napewno sie tym az tak nie przejmuje...