Utrata prawka.

Ogólnie zwiazane z BMW ///M
Awatar użytkownika
djset

Re: Utrata prawka.

Post autor: djset » śr sty 06, 2010 21:11

stm pisze:ugadalem sie z gosciem tak ze nie wpisze punktow do ewidencji, wpisal jak to sam okreslil "zlotowke i dwa zera a pkt nie beda wpisane do mojej ewidencji
Jeśli masz druk mandatu, to tam powinno być wpisane twoje wykroczenie (jakiś tam paragraf), kwota mandatu oraz ilość punktów. Jeśli nie masz tam punktów, a podpisałes sie pod tym ty i funkcjonariusz to punktów nie powinni ci dodać, a jesli jest inaczej to mozesz zaskarżyć "funkcjonariusza" że wpisał ci niesłusznie punkty w komputer, o których nie zostałes poinformowany przy przyjmowaniu mandatu!
Druga sprawa przekroczenie predkosci o 12km/h (11-20) to są 2 punkty karne, a z moich obliczen wynika, ze przypisali ci 4... To też dziwne!
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2010 23:00 przez djset, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » śr sty 06, 2010 21:34

stm pisze:Jak takie testy wygladaja?
Milion testów pisemnych o Twojej rodzinie, przyzwyczajeniach itd... Do tego jakieś dopasowywanie obrazków i do tego psychofizyczne testy typu czas reakcji, zdolność określania szybkości, odległości, zdolność akomodacji oczu itd...

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » śr sty 06, 2010 21:51

Skasuj ten tekst o sytuacji z policjantem to nie są rewelacje na forum publiczne nawet nie wiesz kto przegląda fora chyba,że lubisz przesłuchania.

Awatar użytkownika
Artur_M5

Post autor: Artur_M5 » śr sty 06, 2010 22:08

A ile tak naprawdę tych punktów należy przekroczyć na DZIEŃ DZISIEJSZY żeby stracić prawko? Ale proszę o potwierdzone info ponieważ kolega którego znajomy policjant sprawdzał mu moje pkt, powiedział że jest tylko 21 pkt.
Myślałem że jeszcze jest 24.. A byłem dzisiaj na policji i zapomniałem się zapytać

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » śr sty 06, 2010 22:13

20pkt jest dla osób które mają prawo jazdy do roku czasu.
Po tym okresie limit zwiększony jest o 4 pkt do 24 punktów.
Z tego co kiedyś pytałem 2 policjantów dopiero 25pkt powoduje utratę prawka 24 można mieć.
Ostatnio zmieniony śr sty 06, 2010 22:54 przez --==maly==----, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » śr sty 06, 2010 22:22

--==maly==---- pisze:21pkt jest dla osób które mają prawo jazdy do roku czasu.
Po tym okresie limit zwiększony jest o 3 pkt do 24 punktów.
Z tego co kiedyś pytałem 2 policjantów dopiero 25pkt powoduje utratę prawka 24 można mieć.
Nie 21, tylko 20 mają świeżaki.

stm

Post autor: stm » czw sty 07, 2010 09:28

Nie ma sensu kasowac jezeli jest to prawda. Bardzo chetnie moge o tym opowiedziec, mam jednego swiadka tego zdarzenia i tej kontroli. Poprostu facet niezle przycial w h... a niby byl doswiadczonym funkcjonariuszem. Co do pkt to dostalem 100 i 4 pkt, oczywiscie mandatu w zyciu nie zaplace juz :mrgreen: Mialem zaufanie i szacunek do mundurowych ale po tej akcji to sie skonczylo. Najbardziej boli ze kilka dni pozniej zeszly mi 2 mandaty 8 i 7 pkt :sad: i zostalo ich ok 10.

Najlepsze w tym wszystkim jest to ze gdy bylem u Pani na komendzie po otrzymaniu zawiadomienia, pokazalem pismo jakie otrzymalem i mila Pani na moje pytanie jak dalej wyglada procedura nie wspomniala nic o tym ze bede musial zrobic testy psychologiczne, mowila tylko o testach teoretycznych i praktycznych. Nie pozostalo nic innego jak czekac na decyzje,zdac,zapomniec :mrgreen: Rozumiem ze jezeli chce miec wszystkie kategorie jakie teraz posiadam musze zrobic na kazda egzamin?

Szkoda ze te auta ze znakiem M tak rzucaja sie w oczy niebieskim. :-D

Dzieki wielkie za pomoc!

Pozdr.
Ostatnio zmieniony czw sty 07, 2010 09:36 przez stm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » czw sty 07, 2010 09:35

Pamiętajcie, że jest jeszcze możliwość skasowania sobie (chyba) 6-7 punktów raz na pół roku... Czasami w sytuacjach podbramkowych przydaje się to. Ale jak dokładnie taka procedura wygląda to nei wiem, bo nie korzystałem. Jak ktoś korzystał to niech opisze, może się komuś przyda.
stm pisze:Szkoda ze te auta ze znakiem M tak rzucaja sie w oczy niebieskim.
Nie tylko miśkom się rzucają w oczy ;) Ale nic na to się nie poradzi, że my jeżdżący ///M jesteśmy tacy wyjątkowi :-P
Ostatnio zmieniony czw sty 07, 2010 09:52 przez djset, łącznie zmieniany 2 razy.

stm

Post autor: stm » czw sty 07, 2010 09:40

Nalezy zglosic sie do osrodka ruchu w moim przypadku jest to ZORD podadza Ci najblizszy termin kursu, chyba trwa 6 godzin koszt 300 zl i sciagaja ci 6 pkt z konta. Na taki kurs mozna isc 2 razy w roku. Interesowalem sie tym gdy bylem "na granicy" ale teraz to nieaktualne.

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » czw sty 07, 2010 09:57

stm pisze:Interesowalem sie tym gdy bylem "na granicy" ale teraz to nieaktualne.
Dokładnie.
djset pisze:Czasami w sytuacjach podbramkowych przydaje się to.
Jak już z tego korzystać to od razu po dostaniu punktów, bo inaczej to trochę mało daje gdyż kasują ci 6 punktów, ale pierwsze które dostałeś. Czyli jak np. 20.02.09 dostałeś 10 punktów potem 8.12.09 kolejne 10 i pójdziesz dzisiaj na ten kurs to będziesz miał do 19.02.10 14 punktów a 20.02.10 będziesz miał 10, a jakbyś po prostu poczekał do tego 20.02.10 wyszłoby na to samo.

Ja nie chcę więcej stracić prawka więc ostatnio chodzę na ten kurs jak tylko coś złapię. Byłem 2 razy :-)
stm pisze:Bardzo chetnie moge o tym opowiedziec, mam jednego swiadka tego zdarzenia i tej kontroli.
Prawnikiem nie jestem ale czy za wręczanie łapówek nie ma przypadkiem jakieś kary?

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » czw sty 07, 2010 11:45

Za wręczanie i przyjmowanie były by jakies konsekwencje...
Dobra rada kostek_ja, najlepiej iść od razu po otrzymaniu punktów (choć wtedy mandat może nas 2x drożej wynieść), bo masz rację, że wtedy kasują pierwsze otrzymane punkty... Więc jak złąpiemy jakies w styczniu, a pójdziemy w listopadzie to niewiele zaoszczedzimy, tym bardziej że po roku się kasują punkty...

kosiniak

Post autor: kosiniak » wt sty 12, 2010 22:38

Panowie, jak jestescie pewni swoich umiejetnosci to nie ma sie czego bac, ja niedawno zdawalem ponownie po 11 latach. Plac banalny, miasto tez, testow uczylem sie jeden dzien i nie zrobilem ani jednego bledu. Lepiej zaplacic te 240pln za wszystko niz bawic sie w te kasowanie, oczywiscie zakladajac ze zdamy w okresie kiedy to prawo jazdy nie jest zabrane a zatrzymane :) Czekalem ok. 2 miesiecy od ost, mandatu. Przyszlo zawiadomienie zeby stawic sie na komende, pojechalem, dostalem skierowanie na testy psychologiczne. Zrobilem testy, pojechalem do wydzialu komunikacji oddac prawko i dostalem skierownaie na egzamin. Pozniej WORD, ustalenie terminu, mozna to zrobic naprawde w malym odstepie czasu. Zdajemy, czekamy ze 3 dni, jedziemy do wydizalu komunikacji, placimy chyba 20pln i odbieramy stare prawko :)

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » wt sty 12, 2010 22:40

Gorzej jak ktoś ma więcej niż jedną kategorię, wtedy robi się problem, ja np. mam ABCE i musisz robić wszystkie od nowa.

kosiniak

Post autor: kosiniak » wt sty 12, 2010 22:51

to fat, tego nie wzialem pod uwage, wtedy warto po kazdym mandacie udawac sie szybko na kasowanie, bez czekania na nastepny bo nigdy nei wiadomo jaki on bedzie. Mialem 14 i nie spodziewalbym sie ze tak latwo starce prawko, tym bardziej ze 8p mialo mi sie skasowac za miesiac :/

msjk
Kontakt:

Post autor: msjk » wt sty 12, 2010 23:44

Bombel pisze:Gorzej jak ktoś ma więcej niż jedną kategorię, wtedy robi się problem, ja np. mam ABCE i musisz robić wszystkie od nowa.
:evil: czy jeszcze jeszcze inna mozliwosc kasowania punktow, poza tymi kursami co 6 miesiecy -6 pkt ?

ODPOWIEDZ