wskaznik temperatury na zewnatrz?
wskaznik temperatury na zewnatrz?
witam!
dzisiaj zauwazylem ze zwariowal mi termometr od temperatury na zewnatrz tzn jak przekrecam kluczyk i wlanczam zaplon to termometr idzie do konca skali tak jak by na dworze bylo ponad 50'C, nie wiem czy sie przegrzal czy co i nie wiem czy mu przejdzie bo nie jezdzilem dlugo autem. gdzie szukac przyczyny, jakis czujnik na zewnatrz auta?
dzisiaj zauwazylem ze zwariowal mi termometr od temperatury na zewnatrz tzn jak przekrecam kluczyk i wlanczam zaplon to termometr idzie do konca skali tak jak by na dworze bylo ponad 50'C, nie wiem czy sie przegrzal czy co i nie wiem czy mu przejdzie bo nie jezdzilem dlugo autem. gdzie szukac przyczyny, jakis czujnik na zewnatrz auta?
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
Re: wskaznik temperatury na zewnatrz?
Czujnik temperatury powinien być gdzieś przy lewym wlocie zderzaka przedniego. Jeśli czujnik jest zepsuty lub odłączony to pokazuje maksymalne wartości. Przynajmniej w E46 tak jest. U mnie to było +50 stopni. Co ciekawe auto dostosowuje się do tej temperatury i pozawala na zagrzanie się oleju do 105 stopni przy normalnej jeździe.
dzieki bede szukac, prawdo podobnie sie odlaczyl bo wlasnie grzebalem przy kolach (zmiana plynu hamulcowego) oraz przy zderzaku przednim (skresalem wszystkie plastiki).
Czujnik powinien być na lewej "szufelce".
W E39 jak czujnik był odłączony pokazywało -43C
W E39 jak czujnik był odłączony pokazywało -43C
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
"szufelce"?
Maros, co masz na mysli mowiac ze silnik bedzie pracowac do 105'C, wylaczy sie?
Maros, co masz na mysli mowiac ze silnik bedzie pracowac do 105'C, wylaczy sie?
To taki kawałek plastiku między zderzakiem a nadkolem, który wygląda jak szufelka.wania pisze:"szufelce"?
wania pisze:Maros, co masz na mysli mowiac ze silnik bedzie pracowac do 105'C, wylaczy sie?

jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Miałem podobne cyrki z czujnikiem temp. w mercu. Wystarczyło zastapić czujnik termistorem NTC 3.3 (czegoś tam, nie znam się
) i działa