Koszty utrzymania
Koszty utrzymania
Witam wszystkich serdecznie. Mam do szanownych użytkowników takie pytanko: ile wynosi was (mniej więcej) utrzymania auta w skali roku? Chodzi mi o serwis, ubezpieczenia, paliwo. Prosiłbym o podanie przybliżonych rocznych przebiegów, koszty poszczególnych napraw, części. Po prostu krótki kosztorys
Może być z roku 2014, lub jeśli nie pamiętacie o wszystkim dokładnie 2015, do dnia dzisiejszego od początku roku. Byłbym bardzo wdzięczny! Z góry dziękuję za odpowiedź. Zanim przymierzę się do zakupu, któregoś modelu ze stajni M chciałbym poznać dokładnie wydatki, na które muszę się przygotować. Pozdrawiam.

Re: Koszty utrzymania
Jeśli pytasz o takie dokładne wyliczenia to znaczy ze Cie prawdopodobnie nie stać. 10-15k trzeba mieć na nieprzewidziane wydatki w trakcie eksploatacji, reszta jak w każdym aucie.
Właśnie nie wydaje mi się aby było ,,tak jak w każdym aucie" i dlatego pytam
Ubezpieczenie i części napewno są droższe niż np: do BMW 520d.

- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
To chyba logiczne, że utrzymanie m5 będzie sporo droższe jak będziesz miał pdecha i kupisz zły egzemplarz padnie motor to wydasz 20tyś na drugi z wymianą ale to skrajny przypadek.
Eksploatacyjnie tarcze klocki przód ok 2000zł tył to samo.
Poszukaj bo wielokrotnie o tym było sama wymiana oleju na porządny to ok 400zł z filtrami powietrza, kabiny itd 600zł
Spalanie średnio normalnie jeżdżąc w okolicy 15-20L zależnie gdzie jeździsz.
Eksploatacyjnie tarcze klocki przód ok 2000zł tył to samo.
Poszukaj bo wielokrotnie o tym było sama wymiana oleju na porządny to ok 400zł z filtrami powietrza, kabiny itd 600zł
Spalanie średnio normalnie jeżdżąc w okolicy 15-20L zależnie gdzie jeździsz.
-
- Auto: BMW E39 M5 `01
- Kontakt:
Ja się śmieje, że E39 M5 to koszty utrzymania są takie jak zwykłego E39 tylko razy 5
, co dalekie raczej od prawdy nie jest 

http://www.petrocar.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
O kurcze, tego się spodziewałem
Dziękuję wam za odpowiedzi. Powiedzcie mi, tak z własnego doświadczenia; czy można zmieścić się w 10-11 tyś rocznie przy bardzo optymistycznym scenariuszu. Dodam, że nie zamierzam robić autem więcej niż 7.5 tyś km rocznie.

-
- Auto: BMW E39 M5 `01
- Kontakt:
Szczerze, tak jeśli nie liczysz paliwa i niespodziewanych napraw, z doświadczenia wiem jak się jeździ tym autem i np. w moim przypadku średnia wychodzi 1km przejechany to 1zł (samo paliwo).
http://www.petrocar.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- SylwesterD
- Auto: E39 530i, E46 320td, E38 740iA
Witam wszystkich,
czy koszty utrzymania E39 M5 są niższe w stosunku do E60 M5? Dodam, że zamierzam kupić auto z DE z nalotem do 100 000 km i jeździć nim sporadycznie. Inwestowanie w auto nie jest mi obce, kwoty na poziomie 10-15 tys pln rocznie są do przyjęcia, jednak gdy trzeba wyłożyć jednorazowo 20-30 tys pln to jest to ponad moje siły
Z tego co już zdążyłem przeczytać, sądzę że E39 byłoby spokojnie do ogarnięcia, co do bolidu E60 mam już wątpliwości.
czy koszty utrzymania E39 M5 są niższe w stosunku do E60 M5? Dodam, że zamierzam kupić auto z DE z nalotem do 100 000 km i jeździć nim sporadycznie. Inwestowanie w auto nie jest mi obce, kwoty na poziomie 10-15 tys pln rocznie są do przyjęcia, jednak gdy trzeba wyłożyć jednorazowo 20-30 tys pln to jest to ponad moje siły

Z tego co już zdążyłem przeczytać, sądzę że E39 byłoby spokojnie do ogarnięcia, co do bolidu E60 mam już wątpliwości.
Mam e39 M5 blisko 3lata, najwięcej pochłania paliwo i kwestie poprawiania osiągów, reszta jest spoko.
-
- Auto: E39M5 E60M5 E93 335i E39 V8
Ja tez narazie nie miałem wiekszych wydatków, stabilizatory, tylne klocki i oleje i filtry nic sie jeszcze nie psuje 

Nie licząc paliwa, przy tak małych przebiegach spokojnie sie zmiescisz w tej kwocie. O ile kupisz zadbaną sztukę.fatal777 pisze:O kurcze, tego się spodziewałemDziękuję wam za odpowiedzi. Powiedzcie mi, tak z własnego doświadczenia; czy można zmieścić się w 10-11 tyś rocznie przy bardzo optymistycznym scenariuszu. Dodam, że nie zamierzam robić autem więcej niż 7.5 tyś km rocznie.