Problemy z silnikem S62

1998-2003 | silnik: S62B50

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez KarolToJA » Wt wrz 08, 2015 11:50

https://www.youtube.com/watch?v=WHLx_ZNYWKM
Pod tym filmem masz link do m5bord i opis problemu przeczytaj
KarolToJA
 
Posty: 133
Dołączył(a): Pt cze 05, 2015 21:05
Lokalizacja: Puławy
Auto: E39M5 E60M5 E93 335i E39 V8

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez Bumas62 » Śr wrz 09, 2015 17:03

w sobotę podłączę się pod kompa i wrzucę kilka fotek z tej diagnozy.
A tak z innej beczki to koledzy jak to jest z separatorami oleju kiedy wiadomo ze są do wymiany? i czy wymienia je się czy czyści? trochę oleju przepuszczają do ssącego i czy nowe nie będą przepuszczały?
Bumas62
 
Posty: 56
Dołączył(a): Śr wrz 02, 2015 11:39
Auto: BMW e39 M5

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez MIchael_M5 » Cz wrz 10, 2015 22:10

Koledzy sprawdźcie przewody i zawór regulacji biegu jałowego, piszecie, ze jeden ma problem z 2 cylindrem, a drugi z 7 cyl., z tego co pamiętam to tak jest doprowadzane powietrze przez zawór biegu jałowego. Wszystkie objawy i błędy idealnie pasują na nieszczelność w obu przypadkach, aczkolwiek mogę się mylić.
MIchael_M5
 
Posty: 62
Dołączył(a): N sty 18, 2015 12:05
Lokalizacja: Tarnów
Auto: BMW E39 M5 `01

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez MIchael_M5 » Cz wrz 10, 2015 22:13

Aha jeszcze popatrzcie na system odprowadzenia par paliwa.
MIchael_M5
 
Posty: 62
Dołączył(a): N sty 18, 2015 12:05
Lokalizacja: Tarnów
Auto: BMW E39 M5 `01

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez pauldv8 » Pt wrz 11, 2015 07:52

MIchael_M5 napisał(a):Aha jeszcze popatrzcie na system odprowadzenia par paliwa.


sprawdzalem :/ nawet pokupowalem te kretynskie rurki gumowe nowe z ASO ;-) Wszystko szczelne :/
Ale zaworu par paliwa na koncu nie sprawdzalem, sprawdze , dzieki ;-)
1999 Avus Blau M5
1995 E36 320i M-optisch ;-)
1989 Trans Am GTA
1993 40th anniversary Corvette LT1
pauldv8
 
Posty: 266
Dołączył(a): N kwi 22, 2012 20:18
Lokalizacja: Werkstatt
Auto: M5/E36

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez MIchael_M5 » Pt wrz 11, 2015 08:47

Jak będziesz to wszystko rozbierał to możesz się pokusić o sprawdzenie uszczelki nad przepustnicą, a nawet pod przepustnicą co jest kłopotliwe, jak przy swoim kiedyś musiałem ściągnąć przepustnice to po 154 tys km te uszczelki nie wyglądały rewelacyjnie strasznie twarde.
Dajcie znać jak postępy.
MIchael_M5
 
Posty: 62
Dołączył(a): N sty 18, 2015 12:05
Lokalizacja: Tarnów
Auto: BMW E39 M5 `01

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez pauldv8 » Pt wrz 11, 2015 10:39

MIchael_M5 napisał(a):Jak będziesz to wszystko rozbierał to możesz się pokusić o sprawdzenie uszczelki nad przepustnicą, a nawet pod przepustnicą co jest kłopotliwe, jak przy swoim kiedyś musiałem ściągnąć przepustnice to po 154 tys km te uszczelki nie wyglądały rewelacyjnie strasznie twarde.
Dajcie znać jak postępy.


własnie u mnie jest wszystko nowe...sam osobiscie jakis czas temu sciagnalem cała góre i wszystko wymienialem. od oringów pod rurami wodnymi pzez oringi przepustnic pod i na rurkach PCV a nawet przewod od podcisnienia serva jest nowy z ASO. Moim zdaniem tam nie ma nieszczelnosci ale sprawdze jeszcze raz wszystko i przyjrze się zaworkowi par paliwa. Porobie nawet fotki jak bede scagac to wszystko jeszcze raz moze komus sie przyda dokumentacja zdjeciowa :)
1999 Avus Blau M5
1995 E36 320i M-optisch ;-)
1989 Trans Am GTA
1993 40th anniversary Corvette LT1
pauldv8
 
Posty: 266
Dołączył(a): N kwi 22, 2012 20:18
Lokalizacja: Werkstatt
Auto: M5/E36

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez Bumas62 » Pt wrz 11, 2015 23:49

witam ponownie dziś podłączyłem się pod kompa i jak wcześniej nie było błędów tak teraz jest ich masa a są to 69 , 209, 210 i 213.dodatkowo mam foto.problem z drugiego cylindra przeskoczył na trzeci nie wiadomo czemu.co wy na to?
Załączniki
Bez tytułu.png
Bumas62
 
Posty: 56
Dołączył(a): Śr wrz 02, 2015 11:39
Auto: BMW e39 M5

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez pauldv8 » Pn wrz 14, 2015 09:02

ha a u mnie już coraz gorzej ;-)

miałem troche porobić w weekend i pojechalem do auta i stwierdziłem, że przejadę się, żeby posprawdzać pare rzeczy. I co? i klops. Nie da się jechać auto w ogóle nie jedzie. max to 60km/h a dojście do tego trwa wieczność. pali się MOTORNOTPROGRAMM na checku i tyle. lol. załadowałem do garażu i wsiadłem do prostackiego Trans Ama. Ktoś chce kupić M5? :>

jutro zacznę chyba rozbierać całą góre i sprawdzać wszystko po kolei raz jeszcze :/
1999 Avus Blau M5
1995 E36 320i M-optisch ;-)
1989 Trans Am GTA
1993 40th anniversary Corvette LT1
pauldv8
 
Posty: 266
Dołączył(a): N kwi 22, 2012 20:18
Lokalizacja: Werkstatt
Auto: M5/E36

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez Lassie » Pn wrz 14, 2015 10:42

Ja szukałbym raczej po stronie elektrycznej (alternator, przekaźniki, ew. komp).
Avatar użytkownika
Lassie
 
Posty: 473
Dołączył(a): Pn gru 27, 2010 14:04
Lokalizacja: Pomorskie
Auto: Świniolot M3

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez Bumas62 » Wt wrz 15, 2015 19:55

witam wszystkich wczoraj wyciągnąłem komputer silnika i okazało się ze wszystkie wtyczki są aż zielone i zaśniedziałe itp. ciężko uwierzyć że w ogóle coś chodziło.
w takim samym stanie były też przekaźniki w jakiś sposób dostawała się tam niewielka ilość wody. Mam ten samochód od niedawna więc można powiedzieć że dopiero się uczę.
W każdym razie wszystkie wtyczki wyczyściłem jak i przekaźniki potem masę silnika i kilka połączeń w aucie. Nie wiem które z tych zabiegów pomogły ale objawy ustąpiły silnik pracuje idealnie pracował od ssania przez ok godzinę na biegu jałowym i nic się nie dzieje jeździłem stawałem i też nic.
Jest tylko mały mankament i chciał bym was prosić o radę odnośnie błędu 69 w inpie wiem ze jest to czujnik spalania stukowego ale czy chodzi tu o uszkodzony czujnik czy błąd pojawia się bo występuje spalanie stukowe?? w pracy silnika nie widać zmian po za tym ze po gwałtownym naciśnięciu gazu na jałowym jak by się dławił p potem jest normalnie. jeśli chodzi o moc to wydaje mi się ze nie spadła .pozdrawiam
Bumas62
 
Posty: 56
Dołączył(a): Śr wrz 02, 2015 11:39
Auto: BMW e39 M5

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez pauldv8 » Pn paź 26, 2015 09:37

u mnie wszystko ok już. nie stykały bolce we wtyczkach..od wtrysków i jedna od kompa :) jak ręką odjął ;-)
1999 Avus Blau M5
1995 E36 320i M-optisch ;-)
1989 Trans Am GTA
1993 40th anniversary Corvette LT1
pauldv8
 
Posty: 266
Dołączył(a): N kwi 22, 2012 20:18
Lokalizacja: Werkstatt
Auto: M5/E36

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez Bumas62 » Pn cze 27, 2016 10:22

Witam ponownie.
Mam mały problem z silnikiem i nie wiem jak go rozwiązać mianowicie silnik lekko gubi moc w górnym zakresie obrotów tak jak by chwilami brakowało mu paliwa a dodatkowo bardzo ciężko pracuje na ssaniu.
Komputer nie zapisuje żadnych błędów dodatkowo wymieniłem przepływomierze i filtr paliwa świece są po 4tyś km .
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Bumas62
 
Posty: 56
Dołączył(a): Śr wrz 02, 2015 11:39
Auto: BMW e39 M5

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez Konrad95x » Śr cze 29, 2016 22:20

Jak zatarła mi się oryginalna pompa paliwa założyłem chwilowo pompe od zwykłego benzyniaka mianowicie 3,5bara... wówczas przy pełnym ogniu od 3 biegu w górę silnik lekko tracił moc w górnych zakresów obrotów... ale gdy oryginalna pompa była na wykończeniu nie było problemu z pracą na biegu jałowym i ssaniu... mam nadzieję ze coś pomoże...

PS:problem rozumien nie pojawił się po wymianie filtra? sprawdź podciśnienie na regulatorze. Jeśli jest - to najłatwiej będzie zrobić test przepływomierzy, zobacz czy nie wychodzi nisko spalanie l/h...Na forum znajdziesz ile powinno wychodzić w normie...
Konrad95x
 
Posty: 563
Dołączył(a): Wt sie 25, 2009 21:28
Lokalizacja: Wawa
Auto: M5

Re: Problemy z silnikem S62

Postprzez Bumas62 » Cz cze 30, 2016 06:37

problem pojawił sie przed wymianą filtra.przed wymianą przepływomierzy pokazywało 120 do 125 l/h a po wymianie na nowe pokazuje od 125 do 130 l/h
a powinno około 136-140l/h sprawdze pompe paliwa bo wiele wskazuje na nią
Bumas62
 
Posty: 56
Dołączył(a): Śr wrz 02, 2015 11:39
Auto: BMW e39 M5

Poprzednia strona

Powrót do E39 M5

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości