Śmierdzi benzyna brak mocy
Śmierdzi benzyna brak mocy
Witam.
Jako że jestem nowy na forum, na wstępie chciałbym się przywitać.
Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem e39 M5.
Do tej pory auto spisuje się świetnie poza jednym małym szczegółem, a mianowicie po odpaleniu silnika ( auto odpala bardzo dobrze ) w lewym tylnym nadkolu czuć zapach oparów benzyny.
Poza tym zaraz po odpaleniu i ruszeniu auto szarpie i brakuje mu zdecydowanie mocy, ale trwa to tylko jakiś czas, po dłuższej chwili wszystko wraca do normy.
Po podpięciu pod kompa wyskakuje: błąd adaptacja dawki paliwa na wszystkich cylindrach.
Samochód był na podnośniku, nie znaleziono żadnych nieszczelności ani wycieków.
Może ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc.
Jako że jestem nowy na forum, na wstępie chciałbym się przywitać.
Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem e39 M5.
Do tej pory auto spisuje się świetnie poza jednym małym szczegółem, a mianowicie po odpaleniu silnika ( auto odpala bardzo dobrze ) w lewym tylnym nadkolu czuć zapach oparów benzyny.
Poza tym zaraz po odpaleniu i ruszeniu auto szarpie i brakuje mu zdecydowanie mocy, ale trwa to tylko jakiś czas, po dłuższej chwili wszystko wraca do normy.
Po podpięciu pod kompa wyskakuje: błąd adaptacja dawki paliwa na wszystkich cylindrach.
Samochód był na podnośniku, nie znaleziono żadnych nieszczelności ani wycieków.
Może ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc.
Re: Śmierdzi benzyna brak mocy
W lewym tylnym nadkolu jest jakiś filtr węglowy czy coś w tym stylu sprawdź jego wydajność, przepustowość i szczelność może tam jest problem.
Filtr był wyjmowany, jest szczelny i drożny.
Z tego co wiem to jest filtr oparów.
Z tego co wiem to jest filtr oparów.
Ten błąd i objawy znam z okoliczności padniętej pompy paliwa ale problem nie rozwiązywał się po chwili. Wydaje mi się ,że masz rozszczalniony układ paliwowy.
- zapach paliwa to być może oznaka drobnego wycieku
- błąd o którym mówisz to ewentualne powietrze w układzie paliwowym (które może dostawać się się do układu podczas np. dłuższego przestoju pojazdu).
Sprawdź to na początek najprostsze rozwiązanie...
- błąd o którym mówisz to ewentualne powietrze w układzie paliwowym (które może dostawać się się do układu podczas np. dłuższego przestoju pojazdu).
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak jak napisałeś.Konrad95x pisze:Ten błąd i objawy znam z okoliczności padniętej pompy paliwa ale problem nie rozwiązywał się po chwili. Wydaje mi się ,że masz rozszczalniony układ paliwowy.
Podczas postoju paliwo odparowuje, układ zapowietrza się, po odpaleniu auto szarpie, wywala błąd, pompa wypycha powietrze i wszystko wraca do normy poza zapachem benzyny

Po przekręceniu kluczyka pompę słychać jak pompuje, więc chyba jest ok.
Wczoraj na stacji zauważyłem dziwna rzecz.
Podczas tankowania prawie pustego zbiornika, co chwila odbijał mi pistolet..
Chyba zacznę od wymiany filtra węglowego, sam już nie wiem...
A Ty jakie objawy miałeś przed wymiana pompy paliwa?
Zwróć uwagę czy odkręcajac wlew paliwa nie zasysa powietrza do zbiornika? U mnie pompa padła z dnia na dzień. Gdzie poprzedniego dnia auto przerwało ze dwa razy a następnego dnia pompa zdechł a. Przy innej okazji odczytałem juz niewystepujacy błąd z komputera podobny jak u Ciebie. Filtr oparów bym odpuścił a szukał przyczyny ewentualnej nieszczelnosci pomiędzy pompa paliwa a szyna wtryskiwaczy.
Konrad
Po odkręceniu korka nic takiego się nie działo, przynajmniej nie zwracałem na to uwagi.
Jutro to sprawdzę.
Zdejmę też nadkole i będę poszukiwał nieszczelności.
Jutro to sprawdzę.
Zdejmę też nadkole i będę poszukiwał nieszczelności.
Po wymianie filtra węglowego wszystko wróciło do normy.
Dzięki za podpowiedzi, temat do zamknięcia
Dzięki za podpowiedzi, temat do zamknięcia