Kupno M5-tki

1998-2003 | silnik: S62B50
Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Re: Kupno M5-tki

Post autor: boogie » śr lip 25, 2012 22:08

Bombel pisze: Jak ludzie chcę kupić auto przez internet, idealne, sporo poniżej rynkowej, to nie dziwię się, że rynek stoi ;)
Według mnie, to wygląda tak, że jest pewna grupa ludzi którzy jakoś tam mają mieć ok 30 tys i oni "kuupowują" "oglądywują" .............przez internet. I niby robią wrażenie że istnieje rynek na auta w stanie adekwatnym do tej ceny.
Oprócz tego jest grupa ludzi troche bardziej ogarnietych, którzy wiedzą ile takie auto powinno kosztować, co idzie za ceną, i trzeźwo do tego podchodzą....
Ta pierwsza grupa niestety z racji minimalnego doświadczenia, wszystkie fotki z aukcji bierze jako suuuuper stan igła, a na żywo pompka mięknie.... i jak cytat powyżej mówi, szukają w śmiesznych pieniadzach idealnych aut.
Pozdrówka!

Awatar użytkownika
Lassie
Auto: Świniolot M3

Post autor: Lassie » czw lip 26, 2012 00:08

Boogie dobrze prawi - coś tam Ci dzwoni, ale za bardzo nie wiesz z której strony.

Lacoste, sprawiasz wrażenie fajnej osoby, ale też i takiej, która ma za mało pieniędzy do wydania na taki samochód i tyle - odpuść sobie od razu, bo za chwilę dołączysz do grona "drajwerów", po których "super-madafaka" M zostało:

a. kolejne blachy do kucia, bo źle lub w ogóle nie utrzymany grat nie wytrzymał (ew. kasacja),

b. kolejne ogłoszenie "sprzedam", bo okazało się, że jednak nie stać na utrzymanie (te samochody kosztują i to bardzo dużo czasami, wierz mi, a na gównie latać się nie da (vide tańsze zamienniki czy, o zgrozo, regenerowane przez Henia części))

Kupując jakiekolwiek M licz się z kosztami i celuj w zadbane (czyt. normalnie wycenione) wozy, bo znienawidzisz i M i BMW w ogóle...

PS. Mickey, pozwolę się nie zgodzić - kiepsko utrzymany wóz z mocą ca. 400 koni to potencjalna trumna dla miłośników wariactw. Poza tym, coś się spieprzy poważnego i co? Naprawa za np. 10 tys. czy sprzedaż za 15? Wozy trzeba utrzymywać w dobrym stanie i tyle.

PPS. Porsche 996 też można kupić tanio...

lacoste55

Post autor: lacoste55 » czw lip 26, 2012 19:23

jesteem z tych co maja mniej kasy a chca m3 :-D

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » czw lip 26, 2012 19:29

To kup M3 e36. M5 e39 to świetny samochód, ale kompletnie inny jak M3 e46. M3 e36 3,2 to prawie to samo co e46. Trochę brzydsze i gorzej wyposażone, ale pod kątem jazdy to praktycznie to samo.

Tym bardziej że nie stać cię ani na M3 e46, ani na M5 e39 i z tego co się tu czyta z M3 e36 też będzie problem. Najlepiej kup coś taniego i oszczędnego i dozbieraj na M3 e46, w między czasie też trochę stanieją, ale pewnie nie z wiele.

bartek1351
Kontakt:

Post autor: bartek1351 » czw lip 26, 2012 23:21

jakby co sprzedam ładne m3 e36 :)

Awatar użytkownika
Steff
Auto: BMW

Post autor: Steff » pt lip 27, 2012 01:52

bartek1351 pisze:jakby co sprzedam ładne m3 e36 :)
z której strony ?

lacoste55

Post autor: lacoste55 » pt lip 27, 2012 02:07

nie chodzi o to ze mnie nie stac bo moge kupic ale jestem ze tak powiem zbyt oszczedny albo inaczej wychodze z zalozenia ze 60tys za samochod z 2002-04r to juz jest duzo jak by sie trafilo m3 e46 za 40-45tys bym lykna e36 mi sie nie podoba a ze e39 m5 nie dam 60tys+ bo juz ma swoje lata

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » pt lip 27, 2012 02:57

To czy cię nie stać z powodów materialnych czy mentalnych nie ma znaczenia. Nie stać cię na kupno i jazdę takim samochodem. Lepiej sobie odpuść. Nie chcę ci tutaj w żaden sposób poniżyć, rozumiem twój światopogląd i staram ci się wyjaśnić że albo musisz go zmienić, albo nie jeździć takimi samochodami gdyż tylko narobisz sobie kłopotów.

I nie mówię tu tylko o cenie zakupu samochodu. Wiesz ile później ich serwis kosztuje. Same opony są bardzo drogie. Komplet opon na 19tki to 5-6k PLN, a tyły lubią schodzić szybko, a czasami nawet bardzo szybko ;) Za wszystko płacisz więcej bo jest do M i albo będziesz płacił i jeździł, albo będziesz klął ten samochód.

Zastanów się chwilę, spójrz na ceny nowych beemek. Zobacz o ile droższe są eMki i ogólnie ile kosztuje takie nowe M3. Potem spójrz na ceny jakiegoś forda w dieslu. Uważasz że M3 które jako nowe jest 5x droższe powinno kosztować niecałe 2x więcej od takiego forda? Dalej będzie 5x droższe, gdyż nie było, nie jest i nie będzie tak bez powodu. A zadbane egzemplarze nawet zwiększą tę różnicę gdyż o wiele ciężej i kosztowniej jest dbać o takie M niż o jakiegoś forda. Popyt duży, podaż mała. Czysta ekonomia.

Ja mam swoje M3 e46 już ponad 5lat. Uwielbiam ten samochód i nie widzę jego następcy. Wątpię żebym kiedyś zamierzał go sprzedawać więc naprawdę nie mam interesu w sztucznym zawyżaniu cen.

I moje przywiązanie do tego modelu też nie wzięło się znikąd. Podobnie jak ceny i opinie wszystkich na temat twojego podejścia. To świetne samochody, a z jakością rośnie i cena jaką musisz za nie zapłacić. I nie tyczy się to tylko pieniędzy. Nie są to też samochody które możesz odstawić do serwisu i się nie znać. Kosztują naprawdę sporo czasu i pieniędzy, ale warto :wink:

domeqctr

Post autor: domeqctr » pt lip 27, 2012 10:58

Jak patrzę, że ktoś szuka m5 e39 za 30 tys. pln, to zastanawiam się- czy ja przypadkiem nie jestem frajerem, który dał za swoją ponad 2x tyle + sporo wrzucił, aby doprowadzić ją do stanu tip-top ;P Wtedy wychodzę na parking, patrzę i myślę sobie...nieeeeee ;D

Nie ma cudów. Niestety ;)
Wtedy czuję, że żyje :)

saron22

Post autor: saron22 » pt lip 27, 2012 11:14

lacoste55 pisze:nie chodzi o to ze mnie nie stac bo moge kupic ale jestem ze tak powiem zbyt oszczedny albo inaczej wychodze z zalozenia ze 60tys za samochod z 2002-04r to juz jest duzo jak by sie trafilo m3 e46 za 40-45tys bym lykna e36 mi sie nie podoba a ze e39 m5 nie dam 60tys+ bo juz ma swoje lata

Czyli kolejna osoba z cyklu Pan okazja ktora jak szuka samochodu to przeglada oferty w kolejnosci od najtanszych do najdrozszych i patrzy tylko na pierwsze 3 ogloszenia. A samochod pojawia sie na sprzedaz juz po 2 miesiacach w momencie gdy trzeba wykonac pierwsza z rzedu naprawe. I wtedy okazuje sie ze nie ma tanszej alternatywy. Malo tego przez te 2 miesiace cena tego auta wzrasta o kolejne 10 tys zl :)

TheAnimal

Post autor: TheAnimal » pt lip 27, 2012 12:16

Ja za swoją dałem ponad 50k , za przedlifta z 2000 roku i nie żałuję ani złotówki bo wiem że jest warta swojej ceny :mrgreen: , osiągi i komfort jazdy wynagradzają wszystko ;)

Jeżeli chcesz mieć koniecznie jakieś E39 uderz w 530i , lub ew 540i jeżeli chcesz mieć pod maską V8 , znacznie tańsze w utrzymaniu niż M5.

Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Post autor: boogie » pt lip 27, 2012 12:18

domeqctr pisze:zastanawiam się- czy ja przypadkiem nie jestem frajerem
:mrgreen:
Cuda wianki w telewizji tylko,
ode mnie auto kupili ludzie którzy pare obejrzeli okazyjnych egzemplarzy, i dość szybko zoruzumieli co za niższymi cenami stoi...
Pozdrówka!

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » pt lip 27, 2012 13:22

Jeżeli nie chcesz zapłacić za dobre M5 to po prostu odpuść bo zamiast frajdy będziesz miał kłopoty i umoczysz sporo pieniędzy a z twojego mentalnego podejścia widać,że nie lubisz tracić kasy.
Nie kupisz M3 e46 za 45k znaczy kupisz ale nie takie,którym da się jeździć tylko takie w które musisz wsadzić 10-15k,żeby w ogóle na dawało się do czegokolwiek a ideałem i tak nigdy nie będzie i potem odsprzedaż za grosze jak stwierdzisz,że nie ma sensu ładowac więcej kasy w ten złom.
Nie ma cudów nowe M3 z dobrym wypasem to 400tyś zł nowe E92 320d z dobrym wypasem 220tyś. Używane M3 w dobrym stanie minimum 160tyś używane 320d w dobrym stanie 80tyś różnica w cenie się nie zmienia zadbana emka zawsze jest 2x droższa od zwykłej wersji czy tego chcesz czy nie.
E36 328i ok 15tyś M3 z tego samego roku ok 30tyś
E46 330Ci ok 30tyś zł dobre M3 min 60tyś
E39 530i ok 2001r 30tyś zł dobre M5 2001r min 60tyś

Emka to jest całkiem inne auto tylko w podobnym nadwoziu różni się wszystkim nie można oceniać jego wartości przez pryzmat cen zwykłych wersji bo to inne auta.
Jak nie jesteś w stanie zaakceptować tych różnic w cenach to nie kupisz dobrej emki a pakowanie się w gówno nie ma sensu bo naprawy w emka są 2-3-4x droższe niż w zwykłych wersjach.

Awatar użytkownika
Prezes
Kontakt:

Post autor: Prezes » ndz lip 29, 2012 14:27

lacoste55 pisze:Jeżeli nie chcesz zapłacić za dobre M5 to po prostu odpuść bo zamiast frajdy będziesz miał kłopoty i umoczysz sporo pieniędzy a z twojego mentalnego podejścia widać,że nie lubisz tracić kasy.
Nie kupisz M3 e46 za 45k znaczy kupisz ale nie takie,którym da się jeździć tylko takie w które musisz wsadzić 10-15k,żeby w ogóle na dawało się do czegokolwiek a ideałem i tak nigdy nie będzie i potem odsprzedaż za grosze jak stwierdzisz,że nie ma sensu ładowac więcej kasy w ten złom.
Nie ma cudów nowe M3 z dobrym wypasem to 400tyś zł nowe E92 320d z dobrym wypasem 220tyś. Używane M3 w dobrym stanie minimum 160tyś używane 320d w dobrym stanie 80tyś różnica w cenie się nie zmienia zadbana emka zawsze jest 2x droższa od zwykłej wersji czy tego chcesz czy nie.
E36 328i ok 15tyś M3 z tego samego roku ok 30tyś
E46 330Ci ok 30tyś zł dobre M3 min 60tyś
E39 530i ok 2001r 30tyś zł dobre M5 2001r min 60tyś

Emka to jest całkiem inne auto tylko w podobnym nadwoziu różni się wszystkim nie można oceniać jego wartości przez pryzmat cen zwykłych wersji bo to inne auta.
Jak nie jesteś w stanie zaakceptować tych różnic w cenach to nie kupisz dobrej emki a pakowanie się w gówno nie ma sensu bo naprawy w emka są 2-3-4x droższe niż w zwykłych wersjach.
Krótko i na temat.
Zamknijcie wątek, bo nie da się czytać tego pieprzenia
pozdrawiam
Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka

Awatar użytkownika
alduwiel

Post autor: alduwiel » ndz lip 29, 2012 14:55

Co Wy gadacie , jak chcecie eme żeby się świecila i dupencje leciały na furmankę to proszę kupić e60, a dla mnie e39 m5 to jest zabijaka z osiedla z obitym ryjem!!! i prawie każdemu przywali jak trzeba w kubek ... nie ma ładnie wyglądać bo to stary czop!!! ma Ładnie zapiepszać i o to chodzi!!! Moja ema jest porypana ale nie szpachlowana , geometria ok bezwypadek, ale bardzo zdewastowana kaloseria-tu rysa tam rysa lakier spłowiały i aż przykro patrzeć... ale nie o to chodzi w starym czopie...

w moją emkę faktycznie wsadzilem troszkę kasy w naped(skrzynia ,dwumas i sprtzęgło, jakieś gumy na tylnim wózku i takie tam zawieszenie...) ale ja ją tak eksploatuje co się Wam nie śniło i na tej podstawie mówię - stan idealny....

trzeba do starej emy kompresor pod maskę a nie następną warstwę wosku...ja to widzę w ten sposób...
Ostatnio zmieniony ndz lip 29, 2012 15:51 przez alduwiel, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany