Jako zawzięty codzienny user M5 (ostatni miesiąc 1000 km przebiegu

Otóż prosilbym, żeby w tym wątku dzielić się doświadczeniami z oponami jakich używacie na Waszych e39.
Skąd taki wątek ? Ano stąd, że nasze auta jednak wymagają wyczynowego ogumienia.
Czasem nie dociera do mnie co za bestie mam pod pedalem heheh
A na poważnie, to ciężko gdzieś zdobyć wiarygodną informacje, jakie opony są ok dla na prawde mocnych samochodów.
Wszędzie tylko reklamowy belkot.
Można oczywiście wywalać 1800 pln za opone mega wysoko-pólkową, ale pewnie jak to na rynku, znajdą sie tańsze produkty, nie oblożone jakąś chorą cena ( przyklad Catrol TWS vs. AGIP racing 10W60 który mnie zadziwil na maxa)
Sprawe komplikuje nieco jeszcze fakt, że do e39 na pewniaka wchodzi szerokość 275, 285 zaczyna obcierać... A uważam że te 275 jest troche za wąskie, na granicy nieomal, dlatego średnia guma przysparza problemów.
Ode mnie:
GoodYear F1 - na tyle ok dopóki opona ma >5mm bieżnika.
potem nie sa się jeździć - żeby ruszyć troche dynamiczniej trzeba wylaczać za każdym razem DSC. Sprawe ratuje jej wieksza szerokość w danym rozmiarze niż u innych producentów.
Dunlop SP9000 sport - na tyle, kaszana na maksa. Opona z 7mm bieżnikiem co chwila traci przyczepność. Troche dynamiki w jeździe i DSC dziala jak nagle wciśniecie hamulca.
Przód mam Potenze RE50 i po rozgrzaniu są ok, pomijam standardowo wytarte boki opon.