ilość oleju

2008-2013 | silnik: S65B40
Awatar użytkownika
ins
Posty: 98
Rejestracja: pt cze 12, 2015 17:48
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Post autor: ins » śr cze 21, 2017 13:42

MMarcinS pisze:Czy sa jaskie kable ktore dzialaja na zasadzie bluetooth ( wpinam w gniazdo w aucie) zeby mozna bylo na tel sobie sprawdzic poziom oleju ?

Czekam na rady porady , byle mądre 8)
http://www.amspeedracing.co.uk/product- ... 8&pid=1248" onclick="window.open(this.href);return false;
:grin:

pawel1234
Posty: 67
Rejestracja: śr wrz 07, 2011 22:17
Auto: M3 E92 DKG

Re: ilość oleju

Post autor: pawel1234 » śr cze 21, 2017 22:17

Dodam tylko od siebie, że jak się ładnie odessie wszystko z filtra i podstawi podnośnik z tyłu z prawej strony to ładnie wszystko spływa i można wlać 9,8l i pokazuje pięknie MAX - OK.

Polecam :)

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Posty: 1880
Rejestracja: czw cze 21, 2007 18:27
Auto: ///M
Lokalizacja: ///M

Re: ilość oleju

Post autor: Pawel_M3GT » czw wrz 14, 2017 17:59

ins pisze:
MMarcinS pisze:Czy sa jaskie kable ktore dzialaja na zasadzie bluetooth ( wpinam w gniazdo w aucie) zeby mozna bylo na tel sobie sprawdzic poziom oleju ?

Czekam na rady porady , byle mądre 8)
http://www.amspeedracing.co.uk/product- ... 8&pid=1248" onclick="window.open(this.href);return false;
:grin:
Ma ktos taki bagnet zamontowany? Diala ? To by zalatwilo problem. W dodatku cena niska.
BMW specjalnie pewnie tak zrobilo, zeby ludzie mordowali silnik i kupowali potem nowe. Patologia.

lukwikt
Posty: 9
Rejestracja: śr wrz 04, 2013 08:55
Auto: M3 e92

Re: ilość oleju

Post autor: lukwikt » pn wrz 18, 2017 20:35

Witam. Widzę że sa problemy z poziomem oleju. U mnie jest w drugą stronę. Wymienilem olej i wlalem 8L. Wskaźnik mi pokazuje ze mam za dużo oleju. Spóściłem 0.5l i nadal to samo. Silnik rozgrzalem i wystudzilem i tak 2 razy. Jechac na serwis czy zrobic dolewke w ciemno ... pomóżcie bo szkoda silnika.

osti!
Posty: 195
Rejestracja: wt sty 27, 2009 20:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ilość oleju

Post autor: osti! » pn wrz 18, 2017 21:25

Zlales olej z obu misek?

lukwikt
Posty: 9
Rejestracja: śr wrz 04, 2013 08:55
Auto: M3 e92

Re: ilość oleju

Post autor: lukwikt » pn wrz 18, 2017 21:29

Wymieniali mi olej na nie autoryzowanym serwisie i tego nie wiem. To tam są 2 korki spustu oleju ??

osti!
Posty: 195
Rejestracja: wt sty 27, 2009 20:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ilość oleju

Post autor: osti! » pn wrz 18, 2017 21:30

Bingo!

lukwikt
Posty: 9
Rejestracja: śr wrz 04, 2013 08:55
Auto: M3 e92

Re: ilość oleju

Post autor: lukwikt » pn wrz 18, 2017 21:41

Zapewne tez tego nie wiedzieli. Zatem najlepiej zlac olej z obu misek i zalac nowym 8.8 L ? To jak jest zalewny silnik to trafia do 2 misek ? Nie znam sie na tym za bardzo ale to troche dla mnie dziwne.

osti!
Posty: 195
Rejestracja: wt sty 27, 2009 20:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ilość oleju

Post autor: osti! » pn wrz 18, 2017 21:46

lukwikt pisze:Zapewne tez tego nie wiedzieli. Zatem najlepiej zlac olej z obu misek i zalac nowym 8.8 L ? To jak jest zalewny silnik to trafia do 2 misek ? Nie znam sie na tym za bardzo ale to troche dla mnie dziwne.
Nie pisz, ze coś jest dziwne skoro nie wiesz jak i po co działa. Zawieź auto do kogoś kto się na tym zna, a do warsztatu w którym wymieniałeś olej dostarcz fakturę za kolejna.

JeD
Posty: 22
Rejestracja: czw wrz 20, 2012 20:31
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

Re: ilość oleju

Post autor: JeD » śr wrz 27, 2017 13:44

Z tego wnioskuje że Wskaźnik powinien być na najwyższej kresce i pokazywać OK ? Czemu nie może być pomiędzy w połowie ? Tak przecież leje sie w samochodach z bagnetem ...
Zauważyłem że olej spadł mi o jedną kreskę ale dalej pokazuje ok

Awatar użytkownika
PAKO
Posty: 730
Rejestracja: pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska
Kontakt:

Re: ilość oleju

Post autor: PAKO » pt wrz 29, 2017 15:01

A co jeśli pisze max ?
Czy jeśli jest za dużo oleju to jest jakiś komunikat?

Awatar użytkownika
ins
Posty: 98
Rejestracja: pt cze 12, 2015 17:48
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Post autor: ins » pt wrz 29, 2017 16:30

Tak, jeśli jest za dużo to wyświetla komunikat. Prawidłowy poziom oleju w tym silniku to MAX i warto się tego trzymać. W manualu dopuszczają również jazdę na ubytku 0,5 litra, ale ten sam manual nakazuje wymianę oleju co 25000km :smile:

Najlepiej jest dolać 250ml i odczekać kilka dni, jeśli poziom się nie podniesie dolać znowu 250ml i tak do skutku. Mam ogólnie wrażenie, że każdy czujnik ma inne usposobienie :?

Awatar użytkownika
PAKO
Posty: 730
Rejestracja: pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska
Kontakt:

Re: ilość oleju

Post autor: PAKO » sob wrz 30, 2017 11:56

U mnie żeby pisało max to musze wlać z 9.3 9.5 litra dziwne...?

k1easy
Posty: 20
Rejestracja: śr lis 02, 2016 18:05
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Post autor: k1easy » wt paź 03, 2017 16:23

miałem ten sam problem... zrób 10 km po wymianie i powinno pokazywać faktyczny stan oleju.

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Posty: 1880
Rejestracja: czw cze 21, 2007 18:27
Auto: ///M
Lokalizacja: ///M

Re: ilość oleju

Post autor: Pawel_M3GT » czw paź 19, 2017 00:39

U mnie pokazuje poziom dopiero po kilku minutach.
Nie powinno czasem pokazywac od razu? jesli czujnik jest w 100% sprawny :?:
Bo jesli tak, to po prostu kupie nowy czujnik w ASO i po sprawie.

ODPOWIEDZ