ilość oleju

2008-2013 | silnik: S65B40

Re: ilość oleju

Postprzez ins » Śr cze 21, 2017 13:42

MMarcinS napisał(a):Czy sa jaskie kable ktore dzialaja na zasadzie bluetooth ( wpinam w gniazdo w aucie) zeby mozna bylo na tel sobie sprawdzic poziom oleju ?

Czekam na rady porady , byle mądre 8)


http://www.amspeedracing.co.uk/product- ... 8&pid=1248
:grin:
Avatar użytkownika
ins
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pt cze 12, 2015 17:48
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Postprzez pawel1234 » Śr cze 21, 2017 22:17

Dodam tylko od siebie, że jak się ładnie odessie wszystko z filtra i podstawi podnośnik z tyłu z prawej strony to ładnie wszystko spływa i można wlać 9,8l i pokazuje pięknie MAX - OK.

Polecam :)
pawel1234
 
Posty: 53
Dołączył(a): Śr wrz 07, 2011 22:17
Auto: M3 E92 DKG

Re: ilość oleju

Postprzez Pawel_M3GT » Cz wrz 14, 2017 17:59

ins napisał(a):
MMarcinS napisał(a):Czy sa jaskie kable ktore dzialaja na zasadzie bluetooth ( wpinam w gniazdo w aucie) zeby mozna bylo na tel sobie sprawdzic poziom oleju ?

Czekam na rady porady , byle mądre 8)


http://www.amspeedracing.co.uk/product- ... 8&pid=1248
:grin:


Ma ktos taki bagnet zamontowany? Diala ? To by zalatwilo problem. W dodatku cena niska.
BMW specjalnie pewnie tak zrobilo, zeby ludzie mordowali silnik i kupowali potem nowe. Patologia.
Avatar użytkownika
Pawel_M3GT
 
Posty: 1833
Dołączył(a): Cz cze 21, 2007 18:27
Lokalizacja: ///M
Auto: ///M

Re: ilość oleju

Postprzez lukwikt » Pn wrz 18, 2017 20:35

Witam. Widzę że sa problemy z poziomem oleju. U mnie jest w drugą stronę. Wymienilem olej i wlalem 8L. Wskaźnik mi pokazuje ze mam za dużo oleju. Spóściłem 0.5l i nadal to samo. Silnik rozgrzalem i wystudzilem i tak 2 razy. Jechac na serwis czy zrobic dolewke w ciemno ... pomóżcie bo szkoda silnika.
lukwikt
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr wrz 04, 2013 08:55
Auto: M3 e92

Re: ilość oleju

Postprzez osti! » Pn wrz 18, 2017 21:25

Zlales olej z obu misek?
osti!
 
Posty: 194
Dołączył(a): Wt sty 27, 2009 20:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ilość oleju

Postprzez lukwikt » Pn wrz 18, 2017 21:29

Wymieniali mi olej na nie autoryzowanym serwisie i tego nie wiem. To tam są 2 korki spustu oleju ??
lukwikt
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr wrz 04, 2013 08:55
Auto: M3 e92

Re: ilość oleju

Postprzez osti! » Pn wrz 18, 2017 21:30

Bingo!
osti!
 
Posty: 194
Dołączył(a): Wt sty 27, 2009 20:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ilość oleju

Postprzez lukwikt » Pn wrz 18, 2017 21:41

Zapewne tez tego nie wiedzieli. Zatem najlepiej zlac olej z obu misek i zalac nowym 8.8 L ? To jak jest zalewny silnik to trafia do 2 misek ? Nie znam sie na tym za bardzo ale to troche dla mnie dziwne.
lukwikt
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr wrz 04, 2013 08:55
Auto: M3 e92

Re: ilość oleju

Postprzez osti! » Pn wrz 18, 2017 21:46

lukwikt napisał(a):Zapewne tez tego nie wiedzieli. Zatem najlepiej zlac olej z obu misek i zalac nowym 8.8 L ? To jak jest zalewny silnik to trafia do 2 misek ? Nie znam sie na tym za bardzo ale to troche dla mnie dziwne.


Nie pisz, ze coś jest dziwne skoro nie wiesz jak i po co działa. Zawieź auto do kogoś kto się na tym zna, a do warsztatu w którym wymieniałeś olej dostarcz fakturę za kolejna.
osti!
 
Posty: 194
Dołączył(a): Wt sty 27, 2009 20:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: ilość oleju

Postprzez JeD » Śr wrz 27, 2017 13:44

Z tego wnioskuje że Wskaźnik powinien być na najwyższej kresce i pokazywać OK ? Czemu nie może być pomiędzy w połowie ? Tak przecież leje sie w samochodach z bagnetem ...
Zauważyłem że olej spadł mi o jedną kreskę ale dalej pokazuje ok
JeD
 
Posty: 21
Dołączył(a): Cz wrz 20, 2012 20:31
Lokalizacja: Koszalin

Re: ilość oleju

Postprzez PAKO » Pt wrz 29, 2017 15:01

A co jeśli pisze max ?
Czy jeśli jest za dużo oleju to jest jakiś komunikat?
Avatar użytkownika
PAKO
 
Posty: 713
Dołączył(a): Pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska

Re: ilość oleju

Postprzez ins » Pt wrz 29, 2017 16:30

Tak, jeśli jest za dużo to wyświetla komunikat. Prawidłowy poziom oleju w tym silniku to MAX i warto się tego trzymać. W manualu dopuszczają również jazdę na ubytku 0,5 litra, ale ten sam manual nakazuje wymianę oleju co 25000km :smile:

Najlepiej jest dolać 250ml i odczekać kilka dni, jeśli poziom się nie podniesie dolać znowu 250ml i tak do skutku. Mam ogólnie wrażenie, że każdy czujnik ma inne usposobienie :?
Avatar użytkownika
ins
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pt cze 12, 2015 17:48
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Postprzez PAKO » So wrz 30, 2017 11:56

U mnie żeby pisało max to musze wlać z 9.3 9.5 litra dziwne...?
Avatar użytkownika
PAKO
 
Posty: 713
Dołączył(a): Pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska

Re: ilość oleju

Postprzez k1easy » Wt paź 03, 2017 16:23

miałem ten sam problem... zrób 10 km po wymianie i powinno pokazywać faktyczny stan oleju.
k1easy
 
Posty: 20
Dołączył(a): Śr lis 02, 2016 18:05
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Postprzez Pawel_M3GT » Cz paź 19, 2017 00:39

U mnie pokazuje poziom dopiero po kilku minutach.
Nie powinno czasem pokazywac od razu? jesli czujnik jest w 100% sprawny :?:
Bo jesli tak, to po prostu kupie nowy czujnik w ASO i po sprawie.
Avatar użytkownika
Pawel_M3GT
 
Posty: 1833
Dołączył(a): Cz cze 21, 2007 18:27
Lokalizacja: ///M
Auto: ///M

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do E90-93 M3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości